Minister: Skolerne skal bremse SU-ryttere
"Vi ønsker ikke misbrug af SU-systemet," siger Morten Østergaard. Men han er ikke klar til at fratage de unge SU-ryttere deres SU Polfoto/Liv Høybye
Også de unge, der cykler rundt i systemet for at få SU skal have en uddannelse, mener uddannelsesminister Morten Østergaard

SU-ryttere skal ikke flytte regeringens fokus på, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en uddannelse.

Det mener uddannelsesminister Morten Østergaard er den centrale udfordring.

"Også de unge, der cykler rundt i systemet enten for at få SU ind på kontoen, eller fordi de ikke er afklarede, skal have en uddannelse," siger Morten Østergaard, minister for forskning, innovation og videregående uddannelser.

Han mener, det først og fremmest er erhvervsskolerne, der skal stoppe SU-rytterne, lyder det fra uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

Nogle er gode til at opdage SU-rytterne

"Det er forskel på, hvordan skolerne kører studieaktivitetskontrol. Nogle går væsentligt hårdere til værks end andre," siger Morten Østergaard.

I foråret holdt netop erhvervsskolerne og SU-Rådet møde om at bremse SU-snyd, og her viste det sig, at der er stor forskel på, hvor gode skolerne er til at finde og stoppe snyderne.

Morten Østergaard mener, den centrale udfordring er at få så mange som muligt til at tage en uddannelse, blandt andet ved hjælp af den nye fleksuddannelse som børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) er ved at udforme.

Fokus på at få de unge igennem - ikke smidt  ud

"Vores fokus at få de unge igennem, ikke at få dem smidt ud. Vi er mere optaget af hvordan unge starter og gennemfører en uddannelse," siger han.

I modsætning til Morten Østergaards egen partifælle uddannelsesordfører i Radikale, Lotte Rod, og regeringspartnerne Socialdemokraterne og SF, så er Morten Østergaard ikke afvisende overfor at stramme reglerne for SU på ungdomsuddannelserne.

Klar til stramninger

I forvejen har regeringen meldt ud, at der skal spares 2 milliarder på SU'en i 2020.

"Vi ønsker ikke misbrug af SU-systemet. Som led i gennemgangen af, hvordan vi forbedrer SU'en, er den forskel på længden af SU til videregående og ungdomsuddannelser, noget af det, vi vil adressere,” siger Morten Østergaard.