Politikere: SU-sluserne forbliver åbne
”Vi vil ikke acceptere snyd. Punktum. Men hvad gør vi med den gruppe, der bevidst snyder?" siger  Lisbeth Bech Poulsen, SF Arkiv/polfoto
Der bliver hverken lukket for SU-kassen eller pillet ved reglerne om uddannelsepålæg, der tvinger unge arbejdsløse i uddannelse.

SU-ryttere er er stort problem. Men de skal stoppes med kærlig hånd og ikke lukkede pengekasser.

Sådan lyder det fra politisk hold. Kun DF er klar til at lukke pengekassen i for landets SU-ryttere.

Unge der i årevis melder sig ind og ud af uddannelser blot for at få SU skal stoppes med bedre uddannelsesvejledning og bedre individuelle uddannelsesforløb, mener SF og S.

SF: Uddannelsespålægget består

”Vi anerkender, at SU-rytteri er et kæmpestort problem. Men vi vil ikke gøre op med uddannelsespålægget, for vi mener, unge skal i arbejde eller i uddannelse. De skal ikke parkeres på langvarig kontanthjælp,” siger Lisbeth Bech Poulsen, SFs ordfører på ungdomsuddannelserne.

”Vi vil ikke acceptere snyd. Punktum. Men hvad gør vi med den gruppe, der bevidst snyder? Vi vil ikke have dem over på kontanthjælp, men de skal heller ikke være på erhvervsskolerne og give problemer. Det vil vi diskutere i partiet i løbet af efteråret,” siger hun.

Både Socialdemokraterne, SF og Radikale vil hellere satse på at få de unge på rette vej i uddannelsessystemet gennem bedre vejledning  til at vælge den rigtige uddannelse og mere individuel hjælp til de unge, der har problemer fagligt.

Selvom om en ungdomsuddannelse oftest tager under fire år og på en del fag er langt størstedelen er med lærligeløn eller skolepraktikydelse, så er der ingen begrænsninger på, hvor meget SU, man kan hæve.

Det betyder, at man både kan tage en studentereksamen og bagefter uddanne sig til tømrer. Men også, at man begynde på alle mulige forskellige fag på erhvervsskolerne, gå der nogle måneder eller slet ikke møde op, droppe ud og begynde på noget nyt. I årevis. For 5.662 kr om måneden, hvis man er over 20 år og udeboende.

S: SU-rytterne kan fanges ved stramninger til efteråret

Hos socialdemokraterne vil Børne- og undervisningsordfører Troels Ravn diskutere internt om SU-rytteri skal indgå i efterårets reform af SU-systemet.

”Men grundlæggende tror jeg på det gode i mennesket og vil hellere tage udgangspunkt i hvordan vi hjælper de unge videre med bedre vejledning i at få valgt den rigtige uddannelse,” siger han.

DF kræver ministerforklaring

Både Venstre og Dansk Folkeparti vil derimod sætte begrænsninger på, hvor mange års SU man kan hæve til en ungdomsuddannelse.

Alex Ahrendtsen, kultur- og undervisningsordfører for Dansk Folkeparti mener SU-rytteriet er grotesk, og vil bede ministeren redegøre for, hvordan man kommer SU-rytteriet til livs.

I venstre mener SU-ordfører Mads Rørvig, at SU-kassen skal kunne klappes i på ungdomsuddannelserne. Regeringen har alligevel meldt ud, at den vil spare 2 milliarder på SU'en som en del af 2020-planen.

"Det her er et oplagt sted at finde besparelser. Samtidig er begrænsninger på SU-perioden et meget virksomt incitament til at få unge til at gøre deres uddannelse færdig," siger Mads Rørvig.

De tre regeringspartier tror alle på, at en ny fleksuddannelse, som skal samle svage unge op ved at gøre det muligt at sammensætte helt individuelle forløb. Christine Antorini lancerede fleksuddannelsen i foråret.