Minister går ind i sager om tragiske dødsulykker i landbruget

Arbejdsliv
11 af de 33 dødsulykker, der var på danske arbejdspladser sidste år, skete i landbruget. Det kunne Avisen.dk fortælle i slutningen af april. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix/arkiv)

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og Landbrug og Fødevarer vil dødsulykker i landbruget til livs.

Landbruget er det erhverv i Danmark, hvor flest mennesker dør på jobbet, og det vil beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og Landbrug og Fødevarer nu gøre noget ved.

Det oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

- De mange dødsulykker i landbruget kalder på akut handling. Det er menneskeliv, vi taler om, og hver dødsulykke er sin egen tragedie. Derfor igangsætter vi nu en fælles indsats for færre ulykker – for sammen står vi stærkere. Med indsatsen skal det sikres, at landmændene er klædt bedre på til at undgå ulykker. Det er især arbejdet med de store dyr og maskiner, der giver alvorlige ulykker – så her skal vi have de enkelte landmænd til at være ekstra opmærksomme, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

11 af de 33 dødsulykker, der var på danske arbejdspladser sidste år, skete i landbruget. Det kunne Avisen.dk fortælle i slutningen af april.

Den nye indsats sker i tæt samarbejde med Arbejdstilsynet og Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø (BFA) for Transport, Service, Turisme og Jord til Bord.

Der lægges op til, at Arbejdstilsynet i højere grad skal snakke med landmændene om de største farer og metoder til at undgå ulykker – og så skal gode råd deles mellem de forskellige parter på området. En større kommunikationskampagne er også på tegnebrættet.

Farligt udstyr og store dyr

Formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild ser frem til samarbejdet.

- At være landmand er Danmarks bedste job, og det skal det blive ved med at være. Landmanden og de ansatte er bedriftens vigtigste ressource, og derfor skal vi passe på os selv og hinanden. Derfor kan vi ikke acceptere det høje ulykkestal, som vi så sidste år. Vi skal stramme os mere an og sætte os for at blive mere skarpe på arbejdsmiljø og sikkerhed. Vi skal blive bedre til at tænke arbejdsmiljøet ind i hverdagen og lære mere systematisk af de ulykker, som desværre sker og vil ske, siger Martin Merrild.

Landmændene er voldsomt overrepræsenteret i dødsulykkerne. For kun 1,5 procent af danskere arbejder i landbruget.

Peter Hasle er professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet. Han har tidligere forklaret til Avisen.dk, at der er nogle grundlæggende vilkår i landbruget, der gør det til en farlig branche.

- Landmænd arbejder med farligt udstyr og store dyr, og så arbejder de også rigtig meget alene. Man har ikke nogen til at hjælpe sig med at vurdere risikoen eller hjælpe en, hvis man kommer til skade, har han tidligere sagt til Avisen.dk.

Nyheder

Ryanair-boss:

Muslimske mænd er

den største risiko