Mennesker på førtidspension og kontanthjælp forsøger oftere selvmord
Selvmordsforsøg rammer hårdere dem, der ikke går på arbejde. Sociale relationer er vigtige, peger forskere på. Iris
Mennesker uden for arbejdsmarkedet forsøger sig oftere med selvmord, viser ny rapport. Man mangler den identitet og sociale fællesskab, som er på en arbejdsplads, mener ekspert.

Ofre for selvmordsforsøg skal ofte findes blandt dem, der ikke har en daglig gang på arbejde med faste rutiner og fællesskab med kollegaer. 

53,9 procent af dem, der har forsøgt selvmord fra år 2012 til 2014, stod uden for arbejdsmarkedet. Det viser en ny rapport fra Center for Selvmordsforskning.

Rapporten har målt tilknytning til arbejdsmarkedet i de to regioner: Sjælland og Nordjylland. Der er i de tre år registreret 1.328 selvmordsforsøg.

Merete Nordentoft, der er klinisk professor ved Københavns Universitet og ekspert i selvmordsadfærd, er ikke overrasket over, at tallene peger på dem, der ikke går på arbejde.

- Det er ikke kun det, at de er uden for arbejdsmarkedet. De er også i en vanskelig økonomisk situation, som de ikke kan overskue. Og så har nogle også en psykisk sygdom, siger hun.  

- Det er et skrig i desperation. Man kan ikke overskue sin situation, og man aner ikke, hvad man skal gøre. Og så er selvmordsforsøg måske det eneste, man kan finde på, siger Merete Nordentoft. 

Intet job - intet fællesskab

Kathrine Aarøe Jørgensen, akademisk medarbejder ved Center for Selvmordsforskning, har været med til at lave rapporten. 

Hun fortæller, at arbejdsløshed er kendt årsag til selvmordsforsøg. Men hun er dog overrasket over den store andel.

Derfor peger hun på, at sociale relationer er særligt vigtige for at undgå selvmordstanker. 

- Vi ser igen og igen, at sociale relationer er en meget vigtig beskyttende faktor. Og det er klart, at hvis man ikke har en tilknytning til arbejdsmarkedet, så kan det have betydning for ens relationer, siger hun.

Samme observation tilslutter Merete Nordentoft sig. Hun mener også, at man er særligt udsat, lige når man mister sit job.

- Man mister den identitet, som man har ved at gå på arbejde. Og man mister det sociale fællesskab, der er. Foruden at man kommer i en vanskeligere økonomisk situation, som kan være svær at overskue, siger Merete Nordentoft.

"Der er kaos på alle hylder"

Hvis man som offer for selvmordsforsøg både har økonomiske, psykiske og sociale problemer, må man have hjælp flere steder fra. Det peger Merete Nordentoft på som en af de vigtigste ting i kampen for at forebygge selvmordsforsøg. 

- En sygeplejerske, der havde fulgt en stor gruppe, sagde, at "der er kaos på alle hylder". Der er en masse forhold, som er svære at overskue og håndtere. Og derfor kan der være brug for, at man får hjælp fra eksempelvis en socialrådgiver eller psykiatrien, fortæller Merete Nordentoft.

Særligt udsatte grupper for selvmordsforsøg er førtidspensionister og kontanthjælpsmodtagere. Men også studerende topper listerne over udsatte grupper.

Derfor mener Kathrine Aarøe Jørgensen, at der skal hjælp til alle steder. 

- Der er stadig en stor andel, der ikke er uden for arbejdsmarkedet. Så det er vigtigt, at der bliver forebygget blandt alle grupper, siger hun. 

Selvmordsforsøg registreres kun, hvis vedkommende har haft kontakt til sygehusvæsenet. Det viser rapporten. Det betyder, at der er et mørketal ved selvmordsforsøg, forklarer Merete Nordentoft. Og det betyder, at man ofte taler om at kunne tilføje en fjerdedel. 

Er du plaget af selvmordstanker?

Det kan altid hjælpe af få sat ord på de svære tanker og følelser, du har.

Ring til Livslinien

Telefonnummer: 70 201 201

via Listen To News