Administration 

Pernille har ikke arbejdet i 12 år: - De tror jeg er en doven kone

- Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg har rykket Gribskov Kommune for hjælp til at finde et job, jeg kan være i, siger Pernille Vainio. (Foto: Privatfoto.)

Livet på overførselsindkomst bliver ofte akkompagneret af stikpiller om, at det må være fedt at blive forsørget af det offentlige. Det er meget ubehageligt for Pernille Vainio.

- Det er frygteligt kun at gå herhjemme og ikke have noget voksenkontakt. Jeg er ikke bygget til at gå hjemme, siger 42-årige Pernille Vainio fra Græsted. Hun har fire børn og bor i et lejet hus med de to yngste på syv og ni år.

I næsten tolv år har hun været på en form for understøttelse, fordi hun var involveret i et alvorligt biluheld. Og selvom hun ikke længere tror på, at hun igen kommer til at varetage et fuldtidsjob, så savner hun at være på arbejdsmarkedet og tjene sine egne penge, fortæller hun.

De mange års tilknytning til systemet gør Pernille Vainio til en del af en kedelig statistik. Som Avisen.dk skriver i dag, er der nemlig flere kvinder end mænd på kanten af arbejdsmarkedet.

På 9 ud af 11 forskellige overførselsindkomster er der flest kvinder, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som Avisen.dk har gennemgået.

Brækkede lemmer

En eftermiddag i november 2005 blev skelsættende for Pernille Vainio. Hun var på vej hjem fra den døgninstitution, hvor hun arbejdede.

- Jeg kom kørende ned af en lille snørklet vej, der ikke opfordrede til hasarderede overhalinger, men det var der en, der syntes, han skulle gøre, og så kom jeg i vejen, fortæller hun.

Det var en kassevogn, der hamrede ind i hendes bil, der blev slynget ind igennem en hæk og ramte nogle træer. Hendes hoved blev knaldet direkte ned i rattet, erindrer hun.

Redningsfolk fik skåret taget af Pernille Vainios bil, klippede hende fri fra bilen, og kørte hende til Hillerød Hospital, hvor et traumehold stod klar, fortæller hun.

- Lægerne troede, jeg var sluppet med en brækket venstre arm. Men de havde overset rigtig mange skader. Senere fandt de ud af, at den var gal med hele min venstre side. Og jeg havde også brækket benet, siger Pernille Vainio.

Et overrevet korsbånd, en dårlig ankel og et piskesmæld erhvervede hun sig også på grund af ulykken. Hendes ankel er siden opereret seks gange, hendes venstre arm kan stort set ikke bruges, og hun døjer stadig med voldsom hovedpine, svimmelhed og hukommelsesproblemer, forklarer hun.

Styrker ikke selvværdet 

Der var 62 procent kvinder blandt de i alt 21.903 personer, der sidste år var i et ressourceforløb. Pernille Vainio er en af kvinderne på et ressourceforløb, hvor man får en ydelse, der svarer til kontanthjælp.

I mange år har hun været på kontanthjælp, og som kvinde på offentlig forsørgelse bliver hun tit mødt med fordomme, fortæller hun.

- Den måde, der bliver kigget på kontanthjælpsmodtagere på i dag, styrker ikke ligefrem ens selvværd. Man bliver mødt som om, man er en doven kone, der ikke gider lave noget. Folk mener, at det må da være fedt ikke at lave noget og bare gå hjemme og indkassere penge, siger hun.

En sludder for en sladder

Fordommene om kontanthjælpsmodtagere går Pernille Vainio på, for hun har altid klaret sig selv og har taget en uddannelse som omsorgsmedhjælper. Der er ikke noget, hun hellere vil end at få et job afstemt til det, hun kan klare, fastslår hun.

- Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg har rykket Gribskov Kommune for hjælp til at finde et job, jeg kan være i. Men jeg får en sludder for en sladder og bliver stoppet af alle de forskellige regler, siger hun.

Hun har haft en række forskellige sagsbehandlere, og selvom hun har været glad for de to seneste, har hun ikke fået konstruktiv hjælp. Tværtimod har hun været sendt i arbejdsprøvninger og på kurser, der ikke gav mening for hende, fortæller hun.

- Kommunen ved ikke, hvilken boks de skal putte mig i. Jeg er blevet sendt ud i tvivlsomme kurser, hvor jeg skulle male min smerte. Jeg tager imod kurser med kyshånd, men jeg har ikke behov for at sætte ord på, hvilken farve min smerte er, siger hun.

Pernille Vainio har også været i otte forskellige virksomhedspraktikker. Men ingen af forløbene har skaffet hende et deltidsjob, fortæller hun.

- De har stadig ikke fået afklaret, hvad jeg kan, for de smider folk i praktik, der ikke giver mening. Der var ingen grund til at sende mig i et 13-ugers forløb i et køkken, når jeg allerede i den første uge vidste, at det ikke hang sammen med mine smerter, siger hun.

Kommune: Indsatsen har været fornuftig

I Gribskov Kommune genkender centerchef for Borgerservice og Beskæftigelse, Peter Olsen, ikke billedet af, at man ikke har hjulpet Pernille Vainio. Hun har løbende modtaget afklarende og beskæftigelsesrettede tiltag og er lige nu bevilget et 3-årigt ressourceforløb for at afklare og opbygge fysiske og psykiske ressourcer, fastslår han.

- Det er mit umiddelbare indtryk, at de tilbud, hun har fået, virker fornuftige. For eksempel har man haft hende i praktik inden for sygeplejeområdet, hvor hun har en ikke færdiggjort uddannelse, siger han.

Men centerchefen forstår godt, at hun igennem sine næsten 12 år i systemet kan have fået følelsen af ofte at starte forfra.

- Dels har hun været på barsel to gange, dels har der været mange sagsbehandlerskift, og dels er der kommet flere lidelser til, siger Peter Olsen. Han beklager især de mange skift i sagsbehandlere.

- Det er rigtig uheldigt, for så kan man føle, at man skal genfortælle sin historie igen og igen.

Uenig i raskmelding

I kølvandet på ulykken har Pernille Vainio fået erstatning for svie og smerte og for tabt arbejdsfortjeneste.

- Méngraden for mine skader blev sat til 18 procent, men det mener min advokat og jeg ikke er højt nok. Derfor lod vi sagen gå videre til Arbejdsskadestyrelsen og Retslægerådet. Også for at få fastsat mit tab af erhvervsevne, siger hun.

Men hverken Arbejdsskadestyrelsen eller Retslægerådet mente, at der var sammenhæng mellem, at hun ikke kunne arbejde og skaderne fra ulykken, forklarer hun. Pernille Vainio mener, at Gribskov Kommune bærer en del af ansvaret for de beslutninger, der er truffet i hendes erstatningssag.

- I 2012 raskmeldte kommunen mig, til trods for jeg absolut ikke kunne klare de arbejdsprøvninger, de havde sendt mig ud i, siger hun.

Gribskov kommune kan ikke udtale sig om Pernille Vainios sag i Arbejdsskadestyrelsen, men centerchef Peter Olsen understreger, at Gribskov Kommune ikke raskmeldte hende i 2012.

Og han pointerer, at det alene hang sammen med sygedagpengelovens beskæftigelseskrav, da hun overgik fra sygedagpenge til kontanthjælp. 

Utålmodig og modløs

Pernille Vainio er netop blevet tildelt et AMU-kursus. Men hun er nervøs for, om hun på grund af sine problemer med hukommelsen kan huske, det hun skal lære.

De mange år i systemet har dog næsten taget modet fra hende, forklarer hun.

- Det burde ikke tage snart 12 år at finde ud af, hvad jeg kan og ikke kan.

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps

skilt foran fængsel i USA
Nyheder

USA skruer op

for henrettelser

inden Trumps afgang

Sundhedsminister Magnus Heunicke kigger
Corona

Medier: To kommuner

kan vente yderligere

restriktioner

hånd holder mobiltelefon
Film og TV

Ser du tv og film på mobilen?

Så gå efter denne skærm

juleskinke ligger på skærebræt
Krimi

Lastbil med 20 ton

juleskinker væltede

i rundkørsel

folk går på juleudsmykket gågade i København
Corona

Sådan undgår vi trængsel:

Længere byttefrister

og gratis parkering

to hyæner krydser vej
Helt vildt

Sovende mand slæbt
væk fra sengen
og dræbt af hyæner