Administration 

Pernille har ikke arbejdet i 12 år: - De tror jeg er en doven kone

- Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg har rykket Gribskov Kommune for hjælp til at finde et job, jeg kan være i, siger Pernille Vainio. (Foto: Privatfoto.)

Livet på overførselsindkomst bliver ofte akkompagneret af stikpiller om, at det må være fedt at blive forsørget af det offentlige. Det er meget ubehageligt for Pernille Vainio.

- Det er frygteligt kun at gå herhjemme og ikke have noget voksenkontakt. Jeg er ikke bygget til at gå hjemme, siger 42-årige Pernille Vainio fra Græsted. Hun har fire børn og bor i et lejet hus med de to yngste på syv og ni år.

I næsten tolv år har hun været på en form for understøttelse, fordi hun var involveret i et alvorligt biluheld. Og selvom hun ikke længere tror på, at hun igen kommer til at varetage et fuldtidsjob, så savner hun at være på arbejdsmarkedet og tjene sine egne penge, fortæller hun.

De mange års tilknytning til systemet gør Pernille Vainio til en del af en kedelig statistik. Som Avisen.dk skriver i dag, er der nemlig flere kvinder end mænd på kanten af arbejdsmarkedet.

På 9 ud af 11 forskellige overførselsindkomster er der flest kvinder, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som Avisen.dk har gennemgået.

Brækkede lemmer

En eftermiddag i november 2005 blev skelsættende for Pernille Vainio. Hun var på vej hjem fra den døgninstitution, hvor hun arbejdede.

- Jeg kom kørende ned af en lille snørklet vej, der ikke opfordrede til hasarderede overhalinger, men det var der en, der syntes, han skulle gøre, og så kom jeg i vejen, fortæller hun.

Det var en kassevogn, der hamrede ind i hendes bil, der blev slynget ind igennem en hæk og ramte nogle træer. Hendes hoved blev knaldet direkte ned i rattet, erindrer hun.

Redningsfolk fik skåret taget af Pernille Vainios bil, klippede hende fri fra bilen, og kørte hende til Hillerød Hospital, hvor et traumehold stod klar, fortæller hun.

- Lægerne troede, jeg var sluppet med en brækket venstre arm. Men de havde overset rigtig mange skader. Senere fandt de ud af, at den var gal med hele min venstre side. Og jeg havde også brækket benet, siger Pernille Vainio.

Et overrevet korsbånd, en dårlig ankel og et piskesmæld erhvervede hun sig også på grund af ulykken. Hendes ankel er siden opereret seks gange, hendes venstre arm kan stort set ikke bruges, og hun døjer stadig med voldsom hovedpine, svimmelhed og hukommelsesproblemer, forklarer hun.

Styrker ikke selvværdet 

Der var 62 procent kvinder blandt de i alt 21.903 personer, der sidste år var i et ressourceforløb. Pernille Vainio er en af kvinderne på et ressourceforløb, hvor man får en ydelse, der svarer til kontanthjælp.

I mange år har hun været på kontanthjælp, og som kvinde på offentlig forsørgelse bliver hun tit mødt med fordomme, fortæller hun.

- Den måde, der bliver kigget på kontanthjælpsmodtagere på i dag, styrker ikke ligefrem ens selvværd. Man bliver mødt som om, man er en doven kone, der ikke gider lave noget. Folk mener, at det må da være fedt ikke at lave noget og bare gå hjemme og indkassere penge, siger hun.

En sludder for en sladder

Fordommene om kontanthjælpsmodtagere går Pernille Vainio på, for hun har altid klaret sig selv og har taget en uddannelse som omsorgsmedhjælper. Der er ikke noget, hun hellere vil end at få et job afstemt til det, hun kan klare, fastslår hun.

- Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg har rykket Gribskov Kommune for hjælp til at finde et job, jeg kan være i. Men jeg får en sludder for en sladder og bliver stoppet af alle de forskellige regler, siger hun.

Hun har haft en række forskellige sagsbehandlere, og selvom hun har været glad for de to seneste, har hun ikke fået konstruktiv hjælp. Tværtimod har hun været sendt i arbejdsprøvninger og på kurser, der ikke gav mening for hende, fortæller hun.

- Kommunen ved ikke, hvilken boks de skal putte mig i. Jeg er blevet sendt ud i tvivlsomme kurser, hvor jeg skulle male min smerte. Jeg tager imod kurser med kyshånd, men jeg har ikke behov for at sætte ord på, hvilken farve min smerte er, siger hun.

Pernille Vainio har også været i otte forskellige virksomhedspraktikker. Men ingen af forløbene har skaffet hende et deltidsjob, fortæller hun.

- De har stadig ikke fået afklaret, hvad jeg kan, for de smider folk i praktik, der ikke giver mening. Der var ingen grund til at sende mig i et 13-ugers forløb i et køkken, når jeg allerede i den første uge vidste, at det ikke hang sammen med mine smerter, siger hun.

Kommune: Indsatsen har været fornuftig

I Gribskov Kommune genkender centerchef for Borgerservice og Beskæftigelse, Peter Olsen, ikke billedet af, at man ikke har hjulpet Pernille Vainio. Hun har løbende modtaget afklarende og beskæftigelsesrettede tiltag og er lige nu bevilget et 3-årigt ressourceforløb for at afklare og opbygge fysiske og psykiske ressourcer, fastslår han.

- Det er mit umiddelbare indtryk, at de tilbud, hun har fået, virker fornuftige. For eksempel har man haft hende i praktik inden for sygeplejeområdet, hvor hun har en ikke færdiggjort uddannelse, siger han.

Men centerchefen forstår godt, at hun igennem sine næsten 12 år i systemet kan have fået følelsen af ofte at starte forfra.

- Dels har hun været på barsel to gange, dels har der været mange sagsbehandlerskift, og dels er der kommet flere lidelser til, siger Peter Olsen. Han beklager især de mange skift i sagsbehandlere.

- Det er rigtig uheldigt, for så kan man føle, at man skal genfortælle sin historie igen og igen.

Uenig i raskmelding

I kølvandet på ulykken har Pernille Vainio fået erstatning for svie og smerte og for tabt arbejdsfortjeneste.

- Méngraden for mine skader blev sat til 18 procent, men det mener min advokat og jeg ikke er højt nok. Derfor lod vi sagen gå videre til Arbejdsskadestyrelsen og Retslægerådet. Også for at få fastsat mit tab af erhvervsevne, siger hun.

Men hverken Arbejdsskadestyrelsen eller Retslægerådet mente, at der var sammenhæng mellem, at hun ikke kunne arbejde og skaderne fra ulykken, forklarer hun. Pernille Vainio mener, at Gribskov Kommune bærer en del af ansvaret for de beslutninger, der er truffet i hendes erstatningssag.

- I 2012 raskmeldte kommunen mig, til trods for jeg absolut ikke kunne klare de arbejdsprøvninger, de havde sendt mig ud i, siger hun.

Gribskov kommune kan ikke udtale sig om Pernille Vainios sag i Arbejdsskadestyrelsen, men centerchef Peter Olsen understreger, at Gribskov Kommune ikke raskmeldte hende i 2012.

Og han pointerer, at det alene hang sammen med sygedagpengelovens beskæftigelseskrav, da hun overgik fra sygedagpenge til kontanthjælp. 

Utålmodig og modløs

Pernille Vainio er netop blevet tildelt et AMU-kursus. Men hun er nervøs for, om hun på grund af sine problemer med hukommelsen kan huske, det hun skal lære.

De mange år i systemet har dog næsten taget modet fra hende, forklarer hun.

- Det burde ikke tage snart 12 år at finde ud af, hvad jeg kan og ikke kan.

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

Det omtalte monument
Krimi

Hærværk på russisk

krigsmonument 

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine

En stor gylden bil
Biler

Bentleys vanvittige indtjening

Krimi

Billund Lufthavn genåbnet

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner