Administration 

Historiker om behandling af fattige og udsatte: Minder om Danmark for 150 år siden

Henter afspiller ...
Til venstre en skjorte fra en indsat på fattiggården. Til højre en Dovne Robert T-shirt. Historiker Jeppe Wichmann Rasmussen i midten mener, at der er flere ligheder mellem de to. Klik på billedet for at se video om Rasmine og Richardt. Foto: Victor Emil Kristensen / Video: Danmarks Forsorgsmuseum

Jeppe Wichmann Rasmussen er museumsinspektør på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg, og han påpeger en lang række ligheder mellem at være fattig i 1870 og 2017.

Selvom Svendborg Fattiggård blev nedlagt i 1974, lever nogle af tankerne bag fortsat i bedste velgående.

Det siger Jeppe Wichmann Rasmussen, historiker og museumsinspektør på Danmarks Forsorgsmuseum, der har til huse i den nedlagte fattiggård.

Museet har en række udstillinger, der trækker tråde fra fattiggårdens åbning i 1872 helt op til dagens Danmark.

- Vi bruger fattiggårdens rammer til at fortælle om- og debattere fattigdom før og nu. Noget af det, vi gør, er at påpege, at vi i dag forsøger at løse nogle af de samme problemer med fattigdom og socialt udsathed som vi gjorde for 150 år siden, og at vi på nogle områder bruger metoder og værktøjer, der minder om dem, man brugte på fattiggården, siger han.

Fattiggården var endestationen for samfundets svageste.

Man fik kost og logi, tøj og bad og skulle som betaling arbejde 11 timer om dagen med hårdt fysisk arbejde som at hugge skærver til veje eller producere kokosmåtter.

Lønnen for det slidsomme arbejde var så ringe, at det ikke engang dækkede omkostningerne ved opholdet på fattiggården. Derfor var de indsatte ofte gældsbetyngede, når de forlod fattiggården.

Man mistede også alle sine borgerrettigheder og kunne ikke stemme.

Straf virker ikke

Det var straffen for at ende på samfundets bund, og ifølge Jeppe Wichmann Rasmussen er det en tanke, som stadig eksisterer i dag. Han ser elementer i kontanthjælpssystemet, som minder ham om datidens fattiggård. 

- Det skal være hårdt at være på kontanthjælp. Det må ikke være sjovt, for ellers er der nogle mennesker, som tror, at folk bare vil blive der og aldrig blive en del af det arbejdende fællesskab, siger han og uddyber:

- Det er en tanke, der ligner den, man havde på fattiggården. Det her sted skal være rædselsfuldt, og vi tager deres rettigheder fra dem, fordi så lærer de, at de er nødt til at bidrage. Mange mente, at fattigdom var et aktivt valg foretaget af dovne og fordrukne individer med ringe moral. Heldigvis tager vi ikke folks rettigheder fra dem mere, men vi skærer i deres kontanthjælp for at give dem et incitament til at tage et arbejde, og på den måde siger vi også, at kontanthjælp er for attraktivt og pacificerer en masse mennesker, som så ikke gider arbejde, siger han.

Økonomisk pisk til kontanthjælpsmodtagere er der opbakning til blandt danskerne. Avisen.dk kan i dag skrive, at 56 procent af danskerne mener, det hjælper på motivationen at få mindre i ydelse.

Ved små udendørs stenbrud skulle de fattige arbejde 11 timer om dagen med at hugge småsten. Foto: Victor Emil Kristensen.

På Svendborg fattiggård blandt usle sovekamre og urinplettede lange underbukser, hvor man næsten stadig kan dufte den omstændelige aflusning af nytilkomne, der ofte ikke havde været i bad i månedsvis, kan Jeppe Wichmann Rasmussen dog konstatere én ting:

- Man kom ikke på fattiggården for at leve i sus og dus. Man gjorde det for at overleve, og jeg tror også, det er den tanke, kontanthjælpsmodtagere har i dag. Jeg kan ikke få dagpenge, jeg kan ikke få et job, hvad kan jeg så? Der er dog i min optik intet historisk belæg for at påstå, at det hjælper som fattigdomsbekæmpelse at straffe folk, siger han.

117 år er ingen tid

På Danmarks Forsorgsmuseum smelter fortiden og nutiden sammen.

I et rum kan man se en kopi af fattiggårdens forstanders kontor komplet med læselampe i grønmateret glas og indskrivelsesformularer i svungen skråskrift.

Rummet ved siden af forestiller en sagsbehandlers kontor på et jobcenter. Bordpladen af egetræsfinér prydes af en Lenovo computer og alskens henvendelsesformularer ved siden af en tom pakke Nikotintyggegummi.

Rasmine Sofie Skov var 14 år, da hun første gang endte på Fattiggården i Svendborg i 1900. Hendes historie bliver fortalt af Richardt Aamand på 57 fra en stor fladskærm få meter væk.

Det er museets seneste udstilling "Skjulte Danmarkshistorier". Her kan man se nulevende socialt udsatte fortælle historier om fattiggårdens indlagte. 

- Jeg har valgt at fortælle Rasmines historie, fordi hun på så mange måder minder om mig, siger Richardt Aamand fra fladskærmen.

På tværs af 117 år deler Richardt og Rasmine en historie om omsorgssvigt, misbrug, hjemløshed og prostitution. Du kan se videoen i toppen af artiklen.

- Fortællerne bruger deres egen livserfaring. Deres egne oplevelser til at fortælle om fortidens udsatte. Og det der hurtigt bliver tydeligt er, hvor meget de kan spejle sig i de historiske personer, og hvor meget det betyder for dem, siger Jeppe Wichmann Rasmussen om udstillingen.

Udstillingens formål er at give stemme til datidens udsatte, og det blev hurtigt tydeligt, hvor mange ligheder der er, mellem samfundets svageste anno 2017 og dem, der havde deres gang på fattiggården i dens storhedstid.

- Historie bliver meget mere nærværende, når man kobler det til nutiden. Men vi vil også gøre opmærksom på, at der er en række problematikker, som vi ser ikke har ændret sig siden 1870. De mennesker som lever med social udsathed eller hjemløshed i dag gør det af mange af de samme årsager som for 150 år siden, siger Jeppe Wichmann Rasmussen.

Da Fattiggården lukkede, boede de indsatte i små celler som den til venstre, mens forstanderen boede i en stor lejlighed på øverste sal med luksusgenstande som fjernsyn, telefon og radio. Foto: Victor Emil Kristensen

Stadig blot en grå masse

- Det er en hån mod de millioner af mennesker verden over som sulter, at snakke om fattige i Danmark. I skulle skamme jer, står der på væggen på Danmarks Forsorgsmuseum.

Citatet fra Joachim B. Olsen (LA) deler vægplads med citater fra politikere som Özlem Cekic (tidligere SF), Mette Frederiksen (S) og Ole Birk Olesen (LA). Rundt om politikercitaterne hænger post-it noter fra gæster.

"Din klovn Joachim B.", står der på en note, mens der få centimeter længere oppe hænger en seddel med teksten "Joachim B. er Gud!!!".

- Citaterne hænger der fordi vi gerne vil invitere museets gæster ind i debatten om fattigdom og lade dem tage stilling, påpeger Jeppe Wichmann Rasmussen.

De gule post-it noter er et eksempel på, at det er et emne gennemsyret af politiske holdninger.

Citater fra politikere skaber debat. Foto: Victor Emil Kristensen

- Det er fuldstændig umuligt at formidle socialhistorie uden at formidle politiske holdninger videre, men vi tager ikke stilling, vi går ikke ind og siger dumme Özlem eller kloge Ole. Vi vil gerne have vores gæster til at debattere fattigdom før og nu, og beder dem om at tage stilling, og så giver vi en stemme til nogen, som virkelig ved noget om hjemløshed og fattigdom, fordi de har prøvet det på egen krop, siger han og peger på, at der kunne være en idé i at lytte til danskere som dem, der deltager i Skjulte Danmarks Historier, når man skal lave social- og udsattepolitik.

- Vi har rykket os meget som samfund. Noget af det, der mangler, og minder mig om livet på fortidens fattiggård er, at der ikke var tid og plads til at behandle fattiggårdens indlagte som individer, der var to grupper: værdigt trængende og uværdigt trængende, og hver gruppe blev behandlet under et sæt regler, som var det samme uanset, hvem man var, og hvilke problemer man havde. I fattigdomsdebatten i dag er der en tendens til, at man gør det samme. Man reducerer socialt udsatte og hjemløse til en stor grå masse, siger han. 

Men det er ikke tilfældet, hvis man spørger samfundets udsatte grupper.

- Når jeg taler med deltagerne i Skjulte Danmarkshistorier eller andre udsatte og hjemløse, så efterspørger de, at der lyttes mere til dem. De føler ikke, at de bliver taget alvorligt, og giver udtryk for, at hvis vi fortsætter med at bruge så lidt tid på det enkelte menneske, som der er mulighed for nu, og glemmer at se dem som individer, så har vi ikke lært noget af historien. 

Du kan se alle filmene fra Skjulte Danmarkshistorier her.

Virker lavere kontanthjælp?

Avisen.dk har spurgt 1.023 danskere om følgende:


Hvilken betydning mener du, at lavere ydelser har, for at ledige kommer i arbejde?

Jeg mener, at det økonomiske incitament har en betydning: 56 procent

Jeg mener ikke, at det økonomiske incitament har en betydning: 33 procent

Ved ikke: 11 procent

 

Spørgerunde udført af Wilke for Avisen.dk

 

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

Nyheder

Mand truer med at

sprænge sig selv i luften

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.