Læge om Niels Hausgaard sygdom: Kan tage måneder
Niels Hausgaard er blevet ramt af lungebetændelse og aflyser derfor en række koncerter. Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix
Niels Hausgaard har fået en slem omgang lungebetændelse. En sygdom der ifølge læge kan være meget alvorligt for folk i musikerens alder.

Den 71-årige folkekære musiker og entertainer Niels Hausgaard er sengelagt på grund af lungebetændelse. 

Derfor har han aflyst flere koncerter på sin 2016-turné, 'Etik og alt det der'.

Og lungebetændelse er bestemt ikke noget, man skal tage let. Det fortæller Jerk Langer, der er læge og har en brevkasse i Ude og Hjemme.

- Lungebetændelse, af den form som Niels Hausgaard har, er en alvorlig tilstand, som kræver sygehusindlæggelse. Det er især alvorlig, hvis kroppen i forvejen enten er syg eller ældet, siger Jerk Langer. 

Pulsen stiger

Lungebetændelser kommer i mange former. Den værste er ifølge lægen den, der skyldes bakterier. Det er efter sigende den, som Niels Hausgaard lider under.

- Den tilstand som Niels Hausgaard er ramt af, giver høj høj feber. Så han har det rigtig dårligt og svimler sandsynligvis rundt, hvis han overhovedet kan stå op, siger Jerk Langer.

Niels Hausgaard har oplyst, at han er sengelagt med en feber på 40. Og det er noget, der belaster kroppen.

Ifølge Jerk Langer stiger ens puls med 15 slag i minuttet, hver gang kropstemperaturen stiger med én grad. Det vil altså betyde, at Niels Hausgaards puls ligger på omkring 37 slag over det normale.

Alderen har betydning

Når man som Niels Hausgaard også er oppe i årerne, bliver sygdommen værre. 

Med alderen bliver både hjerte, lunger og kredsløb dårligere. Tilsammen betyder det, at kroppen får sværere ved at kæmpe imod bakterierne.

For en ung person har kroppen forholdsvist nemt ved at håndtere betændelsen. Men ifølge Jerk Langer kræver lungebetændelse, som Niels Hausgaards, indlæggelse.

Kan tage måneder

Niels Hausgaard er da også blevet sendt på hospitalet, hvor han bliver behandlet. 

Ifølge Jerk Langer vil lungebetændelsen normalt kunne nedkæmpes med antibiotika på en uges tid.

- Efter en uges tid skulle man gerne være kommet sig. Dér burde bakterien været slået ihjel og feberen er faldet. Men i uger eller måneder efter kan man være træt og svag, siger Jerk Langer. 

Så ifølge lægen kan det sagtens ende med, at Niels Hausgaard kommer til at aflyse flere koncerter fra sin turné.

Dødsårsag for mange rygere

En faktor, der kan gøre lungebetændelsen endnu mere alvorlig, er hvis patienten ryger eller har røget.

Og det er tilfældet for Niels Hausgaard. Han fortalte i et portræt i Information, at han egentlig var stoppet, men begyndte på den dårlige vane for nogle år siden.

Ifølge Jerk Langer gør dette faktum altså situationen mere alvorlig.

- Rygning ødelægger lungerne, og kan give kol. Det betyder, at man har sværere ved at få vejret. Belastes lunger så yderligere, kan man dø af det, siger Jerk Langer.

Han fortæller, at lungebetændelse er en almindelig dødsårsag for folk med kol - tidligere kendt som rygerlunger. 

- Lungebetændelsen kan for nogle være dråben, der får bægret til at flyde over. På den måde er lungebetændelse i mange tilfælde dødsårsagen, men ikke den tilgrundliggende årsag. Hvis man er syg i forvejen, kan lungebetændelsen være det, der får læsset til at vælte, siger Jerk Langer.

Han regner dog ikke med, at det vil ende så galt for Niels Hausgaard.

- Han er 71 år, og hvis der i øvrigt ikke er noget i vejen med ham, kan jeg ikke forestille mig andet end, at han kommer på højtkant igen, siger Jerk Langer.