Jussi Adler holdt kræft-sygdom hemmelig: "Jeg blev opereret akkurat i tide"
Jussi Adler-Olsen fotograferet i forbindelse med bogen "Selfies", den 7. roman i serien om Afdeling Q. Bogen udkom i oktober sidste år. Foto: Emil Hougaard/Scanpix/arkiv
Jussi Adler-Olsen har været igennem tre kræftforløb og måtte på at tidspunkt forklare sin lille søn, at han var ramt af en dødelig sygdom.

Krimiforfatteren Jussi Adler-Olsen fortæller i biografien "Jussi", at han rejste land og rige rundt og gjorde reklame for sin bog, "Journal 64", mens han var i strålebehandling og fik kemoterapi.

Det fortæller han til biografiens forfatter Jonas Langvad Nilsson, skriver TV 2.

Det var i 2011. To år tidligere var Jussi Adler-Olsen blevet opereret for prostatakræft og det var ved et rutinetjek, at de nye kræftceller blev fundet.

- De ætsede mig i svælg og hals. En aften skulle jeg synke en pille med et glas vand, da pillen satte sig fast på tungen. De følgende dage udviklede såret sig til en byld på tungen, siger han om de stærke kemopiller.

Af biografien fremgår det, at under et interview med BBC Radio gik der hul på bylden i munden og blodet piblede ud af begge mundvige. Et kort øjeblik kiggede intervieweren forvirret på Jussi Adler-Olsen, som tørrede sig om munden og fortsatte interviewet.

"I skal ikke være urolige ..."

Han fortæller til TV 2, at han har holdt sine kræft-forløb hemmelige for offentligheden, fordi han ikke ville have, at det skulle påvirke andres opfattelse af ham og hans forfatterskab.

- Når folk er alvorligt syge eller har været, så bliver man set på på en anden måde, og det tager meget energi at skulle erklære over for omverdenen: I skal ikke være urolige og jeg skal nok klare mig igennem det her.

Allerede i 2000 blev han opereret for kræft i tyktarmen og måtte fortælle sin dengang ti-årige søn, at han var ramt af en dødelig sygdom.

- Jeg blev opereret akkurat i tide. Det er en dødelig sygdom, så vi forberedte os på, at jeg kunne dø. Jeg forklarer min dengang ti-årige søn, at jeg er meget syg og skal opereres, men at det sandsynligvis vil gå godt. Men det vidste jeg ikke noget om. Den sommer var meget hård, siger den nu 66-årige forfatter, som i dag er erklæret rask.

Artiklen fortsætter under billedet ...


Jussi Adler-Olsen fotograferet i 2011. Samme år, som han kræftsyg rejste rundt og lavede reklame for bogen "Journal 64". Foto: Morten Germund/Scanpix/arkiv

Film nummer fire på plads

Fornylig blev det afsløret, at den prisvindende instruktør Christoffer Boe skal filmatisere "Journal 64", den fjerde af Jussi Adler-Olsens populære romaner om Afdeling Q og kriminalbetjenten Carl Mørck.

Det bliver således instruktør nummer tre. "Kvinden i buret" og "Fasandræberne" blev instrueret af Mikkel Nørgaard, mens Hans Petter Moland instruerede "Flaskepost fra P".

På grund af uenigheder med Jussi Adler-Olsen er "Journal 64" samtidig den sidste film med Nikolaj Lie Kaas i rollen som Carl Mørck. Det bliver formentlig også Fares Fares sidste Afdeling Q-film.

Optagelserne begynder i starten af det nye år og den ventes at få premiere 4. oktober 2018.

Biografien "Jussi" udkommer 31. maj.