Ishockey - arbejdsforhold på glat is

Ishockeydirektør: "Overenskomst vil ruinere os"

Ishockeyspillernes fagforening har ikke forståelse for den økonomiske virkelighed, som ishockeyklubberne lever i, mener direktøren for Rungsted Ishockey Klub. Men spillerne har ingen interesse i at ruinere klubberne, lyder det fra fagforeningen.
I Rungsted Ishockey Klub får også de unge spillere løn, og i hverdagene træner de først efter 18.30, så de bedre kan passe deres skole.
I Rungsted Ishockey Klub får også de unge spillere løn, og i hverdagene træner de først efter 18.30, så de bedre kan passe deres skole. Foto: Iver Houmark Andersen

Ishockeyspillerne kan ikke få armene ned, efter Dansk Ishockey Union er gået med til at genoptage forhandlingerne med Ishockey Spiller Foreningen. Men i Rungsted Ishockey Klub er direktøren knapt så begejstret.

- Jeg er bange for, at det vil ruinere os, hvis vi indgår en overenskomst, siger Thomas Friberg.

Han vil meget gerne være med til at forbedre arbejdsforholdene for de professionelle ishockeyspillere. Det skal bare ikke være igennem en overenskomst.

- For så kommer vi ind i det fagretlige system, og som de små organisationer ishockeyklubberne er, kan vi få meget svært ved at navigere i det system, siger han.

Her får alle løn

Ishockeyspillerne har længe forsøgt at få en overenskomst, men i sommer brød forhandlingerne sammen, og parterne har ikke talt med hinanden siden. Men det kommer de til i det nye år, lover fagforbundet Dansk Metal.

De er hovedsponsor for den professionelle ishockeyliga, Metal Ligaen, og de kan ikke leve med de arbejdsforhold, som Avisen.dk har kunnet afsløre de seneste uger. Blandt andet arbejder mange af de unge spillere på såkaldte 0-kontrater uden løn. Men sådan er det ikke i Rungsted.

- Vi har afskaffet 0-kontrakter, så der er ikke én af mine spillere, der ikke får løn, understreger Thomas Friberg.

Det er bare et af eksemplerne på, at de i Rungsted godt kan sikre spillerne ordentlige forhold uden en overenskomst, mener han.

- Vi skal forbedre lønningerne, men det nytter ikke noget, at klubberne bukker under, fordi lønningsskruen bliver presset for meget. Det skal foregå i et tempo, der er tilpasset den virkelighed, vi befinder os i, siger Thomas Friberg.

Sporene skræmmer

Økonomien i dansk ishockey er meget beskeden. I Rungsted Ishockey klub bruger de 80 procent af omsætningen på løn til spillere og trænere samt udstyr. Det er den virkelighed, som ishockeyspillernes fagforening ikke har forståelse for, mener Thomas Friberg.

Ishockey Spiller Foreningen er en del af Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF), der også indgår overenskomster for fodboldspillerne.

Og sporene skræmmer, når Thomas Friberg ser på de sager, der har været i det fagretslige system mellem DEF og Superligaklubberne.

- Vi så jo, at de ikke skyede nogen midler, da de kørte sagen om fodboldspillernes feriepenge, siger han.

I den sag blev Superligaklubberne dømt til at betale millioner tilbage til spillerne i feriepenge, og det var ved at slå bunden ud af blandt andre Brøndby IF, der i forvejen var økonomisk trængt.

Thomas Friberg frygter, at noget lignende kan ramme ishockeyklubberne, hvis de indgår en overenskomst med DEF. Han foretrækker derfor at forbedre spillernes kontrakter igennem det kontraktudvalg, som DIU har nedsat.

Skal passe til økonomien

I Ishockey Spiller Foreningen forstår de ikke Thomas Fribergs bekymring.

- Vores mål er at sikre ordentlige vilkår til spillerne. Og det siger jo sig selv, at vi ikke har nogen som helst ambition om at skabe rammer, der betyder, at klubber må lukke, da spillerne jo så ikke har noget sted at spille ishockey, siger Morten Andreasen fra Ishockey Spiller Foreningen.

Han er glad for, at DIU nu er vendt tilbage til forhandlingsbordet.

- Så kan vi forhåbentlig blive enige om et overenskomstsystem, der passer til rammerne i dansk ishockey. Vi ønsker at sikre nogle helt basale vilkår for spillerne, der selvfølgelig er i tråd med økonomien i ishockeysporten, siger han.

faktaboks

Avisen.dk sætter i disse uger fokus på forholdene inden for Danmarks farligste sportsgren, ishockey. Stjernestøv og NHL-drømme er kun toppen af isbjerget.

Avisen.dk er dykket ned i kontrakter og lønforhold og har talt med spillere og trænere, der tegner et billede af en branche, der udnytter unge mænds store ambitioner.

Har du oplysninger om forholdene i ishockeybranchen, så skriv til laerke@avisen.dk

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.