Ishockey - arbejdsforhold på glat is Dansk ishockeylegende om løn: "Det er helt forfærdeligt ..."
Da Thomas Johnsen fik børn, kunne han ikke længere forsvare over for sin familie at være væk 80 timer om ugen Privatfoto
Kravene til ishockeyspillerne er steget, men lønnen er ikke fulgt med. Det skader sporten, for det tvinger stjerner som Thomas Johnsen til at stoppe karrieren før tid.

På højdepunktet af karrieren var Thomas Johnsen en af de bedst betalte danske ishockeyspillere, alligevel kunne han ikke leve af det. Nu står han frem og bakker op om spillernes ønske om bedre forhold.

- Det er helt forfærdeligt at se de unge spille til 0 kroner i timen. Jeg synes, alle skal have en eller anden form for løn, siger han til Avisen.dk.

Mange af de unge spillere i den bedste ishockeyliga, Metal Ligaen, arbejder op mod 48 timer om ugen til mellem 0 og 1.000 kroner om måneden på kontrakter, der binder dem med kontante bøder, hvis de ikke møder op til træning.

- Jeg har altid haft holdkammerater, der fik mellem 0 og 1.000 kroner for at spille, selvom de brugte lige så meget tid på det som mig. Det giver jo slet ingen mening, siger han.

Kunne have spillet 5 år mere

Den tidligere landsholdsback stillede selv skøjterne på hylden for to år siden, da han måtte indse, at han ikke kunne få ishockeyen til at hænge sammen med arbejde og familieliv.

Ligesom stort set alle andre ishockeyspillere kunne han ikke leve af den løn, han fik for at spille ishockey. Derfor havde Thomas Johnsen et deltidsarbejde ved siden af.

- Jeg var væk hjemmefra 80 timer om ugen, og det kunne jeg ikke forsvare over for min familie. Men jeg kunne sagtens have spillet fem år mere, det ville jeg have elsket, siger han.

Ifølge Thomas Johnsen har den lave løn kostet dansk ishockey mange af de store profiler.

- Mange af dem, der er stoppet i løbet af de sidste fem år, ville gerne have spillet ishockey stadigvæk, men de kan bare ikke få det til at hænge sammen længere, siger han.

Tænk hvor gode vi kunne være

For 15 år siden var der ingen problemer i at spille ishockey på højeste niveau og have et arbejde ved siden af. Men i takt med, at sporten er blevet mere professionel, er kravene til spillerne steget støt.

- Der kom flere kampe hver uge, mere træning og flere landsholdssamlinger. Det hele blev mere professionelt, bortset fra lønnen, siger Thomas Johnsen.

Dansk Ishockey Union har tidligere forklaret, at klubberne mere end gerne ville give en højere løn, hvis der var penge til det.

Men hvis der ikke er råd til at give spillerne en professionel løn, må man indrette ishockeyligaen efter, at spillerne har et deltidsarbejde ved siden af.

Det kunne eksempelvis være ved at lægge kampene i weekenderne i stedet for i hverdagene, så det kan hænge sammen med arbejde og uddannelse, foreslår Thomas Johnsen.

- På trods af de her forhold klarer vi os jo glimrende internationalt og leverer spillere til NHL. Men tænk hvor gode vi kunne være, hvis Dansk Ishockey Union omstrukturerede hele ligaen, så de kunne beholde nogle af de store profiler som mig selv, siger han.

Flygter til udlandet

Hvis de store ishockeyprofiler ikke stopper ligesom Thomas Johnsen, tager de til udlandet, hvor de kan få en meget højere løn. Rigtig mange tager til Sverige, hvor ishockey er meget større og har meget bedre forhold.

- Hvis du har succes i Sverige, får du penge nok til at leve af det, siger Thomas Johnsen, der selv har spillet i den næstbedste række i Sverige, Allsvenskan.

- Hvis det blev mere attraktivt at spille herhjemme, så kunne vi få de gode danske spillere, der spiller Allsvenskan, til at blive, og få alle dem, der sidder på bænken rundt omkring i verden, til at komme hjem og spille her, siger han.

faktaboks

Avisen.dk sætter de disse uger fokus på forholdene inden for Danmarks farligste sportsgren, ishockey. Stjernestøv og NHL-drømme er kun toppen af isbjerget.

Avisen.dk er dykket ned i kontrakter og lønforhold og har talt med spillere og trænere, der tegner et billede af en branche, der udnytter unge mænds store ambitioner.

Har du oplysninger om forholdene i ishockeybranchen, så skriv til laerke@avisen.dk

 

via Listen To News