Det kan måske virke urimeligt, at unge spillere, der ikke får løn, skal møde op til træning og kampe i gennemsnit 48 timer om ugen. Det medgiver Ulrik Larsen, der er direktør i Danmarks Ishockey Union.
- Men kan man næsten forestille sig en ung dreng på 16-17 år, der gerne vil gøre sig som ishockeyspiller, sige: "Jeg vil gerne med på førsteholdet, men jeg kommer kun til halvdelen af træningerne og kampene", spørger han.
Sådan fungerer det ikke, og man skal også se det i et større perspektiv, mener direktøren for DIU, der organiserer alle klubberne i Danmarks bedste ishockeyliga, Metal Ligaen.
- Det er jo bedre for de unge at komme ind i elitetruppen, for selvom de ikke får noget for at spille, får de jo adgang til stave og andet udstyr. Det er jo sådan, det er, siger han.
Og sådan har det altid været i ishockeybranchen, understreger Ulrik Larsen, der selv er tidligere ishockeyspiller.
- Når de så bliver lidt ældre, kan det være, de får en lille smule penge for det, og bliver de endnu bedre, får de lidt flere penge, siger han.
Vi uddeler ikke bøder
Der er ikke de store penge i dansk ishockey. Var der det, ville klubberne mere end gerne give noget mere i løn, forsikrer Ulrik Larsen.
- Men jeg blander mig ikke i, om de får 5 bananer eller 5.000 kroner. Det vigtige er, at de har en kontrakt, så de kan være sikre på, at de får det, de er blevet lovet af udstyr, det behøver ikke være penge, siger han.
Alle spillere i Metal Ligaen har en kontrakt, og som Avisen.dk tidligere har kunnet fortælle, giver den kontrakt klubberne mulighed for at opsige spilleren og give ham en bøde på 50.000 kroner, hvis han bliver væk fra træning eller kamp uden tilladelse.
- Det er rigtigt, at der står noget om en bøde i kontrakten, men jeg har aldrig oplevet, at der er nogen, der har fået en bøde på 50.000 kroner, understreger Ulrik Larsen.
Hvorfor står det der så?
- Den tekst er tiltænkt en fultidsprofessionel spiller. Hvis han lige pludselig flytter til en anden klub, så har man den der, man kan bruge, forklarer han.
Når de så bliver lidt ældre, kan det være, de får en lille smule penge for det
Hvis spillerne er utilfredse med deres kontrakt, kan de gå til deres repræsentanter i DIU's kontraktudvalg, som løbende ser på, om kontrakten kan forbedres, opfordrer Ulrik Larsen.
Kontraktudvalget blev oprettet, da forhandlingerne om en overenskomst mellem DIU og Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF) brød sammen i juni. Men i DEF, der også organiserer ishockeyspillerne, er de ikke trygge ved kontraktudvalget.
- DIU og klubberne har ensidigt valgt at oprette et mæglingsorgan udenom spillernes fagforening, hvor visse tvister kan løses. Taler vi om større juridiske spørgsmål, vil tvisterne blive afgjort af en jurist, som selv vil afgøre sagerne. Vi er ikke trygge ved, at én jurist skal afgøre sådanne sager på egen hånd - særligt ikke når der ingen regler er, om hvordan denne jurist udpeges, og hvem der gør dette, siger formand Mark O. Madsen.
Avisen.dk sætter de kommende uger fokus på forholdene inden for Danmarks farligste sportsgren, ishockey. Stjernestøv og NHL-drømme er kun toppen af isbjerget.
Avisen.dk er dykket ned i kontrakter og lønforhold og har talt med spillere og trænere, der tegner et billede af en branche, der udnytter unge mænds store ambitioner.
Har du oplysninger om forholdene i ishockeybranchen, så skrive til laerke@avisen.dk