Sammenhold gør stærk.
Det mener it-forbundet PROSA, der har varslet sympatistrejke for sine medlemmer ansat i Statens It.
Strejken er planlagt til at løbe af stablen den 23. april, og forbundet vil dermed støtte op om en kommende konflikt på det offentlige område, der meget vel kan blive en realitet i kølvandet på de forliste overenskomstforhandlinger.
It-forbundets medlemmer er parate til at støtte kolleger som er udtaget til strejke. Kollegerne er blandt andet medlemmer af forbundene HK og Akademikerne (AC).
Ifølge forbundssekretær Morten Rønne er der en helt særlig grund til, at PROSA nu har varslet sympatistrejke.
- PROSA’s medlemmer har valgt aktivt at kæmpe i sympati med resten af de offentligt ansatte. Vi står stærkest, når vi holder sammen og kæmper side om side – og det er vigtigt nu – det er nemlig velfærdssamfundet vi slås for og prøver at forsvare mod regeringens angreb på vores løn- og arbejdsvilkår, siger Morten Rønne til Avisen.dk.
Løn, arbejdstid og betalt frokostpause
Ligesom andre statsansatte kæmper PROSA for, at reallønnen bliver sikret og forbedret for deres medlemmer. Samtidig er det magtpåliggende for dem, at regler om arbejdstid ikke er noget, der bliver vedtaget ved lov, som lærernes blev det i forbindelse med regeringsindgrebet i 2013. Og så skal arbejdsgiverne holde fingrene fra den betalte frokostpause, lyder det fra Morten Rønne.
Omkring 50 PROSA-medlemmer i Statens It bliver omfattet af sympatistrejken. Det er cirka 25 procent af alle ansatte i Statens It. PROSA har omkring 300 medlemmer ansat i offentlige myndigheder, men det er foreløbig kun ansatte i den statslige it-myndighed, der skal strejke.
- I første omgang er det kun medlemmer i Statens It, der skal strejke. Det er det sted, vi har flest medlemmer uden for vores overenkomst. For os er det lidt en test-strejke, for vi har ikke prøvet en sympatistrejke før. Juristerne kan ikke give et klart svar på reglerne for at varsle sympatistrejke, siger Morten Rønne.
Nok er nok
PROSA har også medlemmer i private virksomheder, som skal ud i overenskomstforhandlinger i 2020. De holder skarpt øje med, hvad der sker på det offentlige område.
- I PROSA oplever vi og vores medlemmer, som alle andre forbund, meget stor opbakning både fra offentligt og privat ansatte. De privatansatte er nemlig helt klar over, at hvis de offentligt ansatte bliver trynet ved denne overenskomstforhandling, vil lønmodtagerne på det private område selv komme under meget stort pres, senest til overenskomstforhandlingerne i 2020. Derfor siger vi samlet fra nu. Nok er nok, siger Morten Rønne.
PROSA’s hovedbestyrelse har bevilget konfliktstøtte i forbindelse med strejken.