Fagforbundet FOA varsler nu konflikt over for en række private virksomheder.
I forvejen har fagforbundet som reaktion på sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne varslet strejke, der vil omfatte medarbejdere med job i kommuner og regioner. Nu tager FOA endnu et skridt og varsler sympatikonflikt over for Dansk Arbejdsgiverforening og Kristelig Arbejdsgiverforening. Omkring 100 virksomheder er omfattet af det nye varsel.
Formanden for FOA, Dennis Kristensen, siger, at varslet er et udtryk for 'rettidig omhu'.
- Det handler om at værne om vores hovedkonflikt i kommuner og regioner, så den ikke bliver undermineret. Vi giver vores medlemmer i de private virksomheder et rygstød ved at sige til dem, at de har ret til at sige nej til at udføre konfliktramt arbejde. Og samtidig understreger vi, at virksomhederne har pligt til at sige nej til nye opgaver fra den offentlige ældrepleje, siger Dennis Kristensen.
De 100 virksomheder, der kan blive berørt, leverer - side om side med kommunerne - hjemmepleje til ældre, der selv har valgt den private leverandør. Derudover er der sendt varsel til vikarbureauer med speciale i ældrepleje, rengøring og social- og sundhedsopgaver på sygehuse.
Sympativarslet betyder, at de berørte virksomheder i tilfælde af en konflikt ikke kan modtage nye kunder, som er omfattet af de varsler, der allerede er sendt til kommuner og regioner. Bureauerne kan heller ikke sende vikarer ud for at løse opgaver, der er konfliktramte.
Sympativarslet betyder ikke, at FOA-medlemmerne med job i fritvalgsfirmaerne og vikarbureauer skal i strejke, understreger Dennis Kristensen. Sigtet med varslet er ifølge FOA at hindre, at virksomhederne 'fisker i rørte vande', hvis en kommune skulle mangle hænder i nødberedskabet.
I arbejdsgiverforeningen KA Pleje, der er søsterorganisation til Kristelig Arbejdsgiverforening, kalder direktør Karsten Høgild varslet fra FOA et 'ulovligt kampskridt'.
- FOA er bekendt med, at der indenfor vores overenskomstområde ikke eksisterer strejke og lockout, og derfor er varslet om sympatikonflikt ikke blot ulovligt. Det har ingen hjemmel i overenskomsten og er overenskomststridigt, siger Karsten Høgild, der nu vil indkalde FOA til fællesmøde om sagen.
Hvis FOA ikke trækker sit konfliktvarsel tilbage, vil KA Pleje gå videre med sagen til Arbejdsretten.
Forud for næste uges fællesmøde siger Dennis Kristensen, at det er afgørende for FOA at få KA Plejes ord for, at arbejdsgiverforeningens medlemsvirksomheder ikke vil modtage nye kunder, der banker på døren og siger, at de gerne vil benytte sig af fritvalgsordningen på et tidspunkt, hvor den hidtidige leverandør er ramt af konflikt.
- Hvis KA Pleje har den opfattelse, at de kun under en konflikt kun kan have de nuværende kunder, og at de ikke kan tage nye kunder ind, så får vi det løst på fællesmødet, siger Dennis Kristensen.