Ekspert om fagforeningsmobberi: Det er fuldstændig uacceptabelt
Ifølge Tina Buch Olsson bør lederne på de offentlige arbejdspladser skride hurtigt ind, hvis der forekommer chikane af ansatte på baggrund af valg af fagforening. Foto: Dansk Erhverv
Det er aldrig okay at man mobbe - heller ikke i konflikttider, siger HR-chef. Man kan risikere at få en skriftlig advarsel.

Det er aldrig acceptabelt at chikanere eller mobbe en kollega. Heller ikke selvom du mener, at din kollega undergraver eller modarbejder en fælles sag.

Så simpelt er budskabet fra Tina Buch Olsson, der er chefkonsulent indenfor HR og ledelse hos Dansk Erhverv. 

Meldlingen kommer efter, at Avisen.dk har beskrevet, at Krifa oplever et stigende antal henvendelser fra medlemmer, der oplever chikane eller mobberi på grund af deres valg af en såkaldt gul fagforening.

LÆS OGSÅ: "Nassere og snyltere": Gule medlemmer oplever chikane i konflikttider

- Man kan jo ikke som enkeltperson vurdere, hvorfor en anden person gør, som de gør. Der kan være mange grunde til, at en person vælger en fagforening. Du kan sagtens have en holdning til, at din kollega undergraver et fælles projekt, men du har jo ikke retten til at gå ind og chikanere eller mobbe af den årsag, siger Tina Buch Olsson og uddyber:

- Det er fuldstændig uacceptabelt at mobbe eller chikanere, uanset om det er på grund af personlighed, hudfarve eller tilhørsforhold til fagforeninger. De, som gør det, må kigge sig selv i øjnene og erkende, at de medvirker til at ødelægge det gode samarbejde og dermed skaber mistrivsel på arbejdspladsen.

For ifølge HR-chefen kan en sådan udvikling, som Krifa beskriver, være altødelæggende for en arbejdsplads. Det koster arbejdsglæde for den enkelte og produktivitet for arbejdspladsen og bør udløse advarsler til dem, der overskrider de arbejdsmiljøretslige regler for mobberi på arbejdspladsen. Og fremadrettet kan det grave grøfter på en arbejdsplads, hvor samarbejdet også skal hænge sammen efter en konflikt.

Det er lederens ansvar

Ifølge Tina Buch Olsson er det dog ikke overraskende med sager om medlemmer af gule fagforeninger, der bliver kaldt for snyltere og nassere af deres kollegaer. De offentligt ansatte befinder sig i en sprængfarlig situation, hvor bølgerne går højt, og hvor den politiske agenda nemt kan gå hen og blive personlig.

- Men det er vigtigt, at man ser konflikten, som det det er: Nemlig en konflikt på arbejdspladsen, og de har jo stået på siden tidernes morgen. Og uanset, hvorfor konflikten er opstået, er det både ledelsens ret og pligt at gribe ind og sikre, at der er de rette arbejdsbetingelser, trivsel og et godt arbejdsmiljø for alle, siger Tina Buch Olsson.

LÆS OGSÅ: Krifa-formand anklager: Tillidsfolk står bag chikane 

Hun understreger, at det er vigtigt, at chefen på arbejdspladsen opstiller skarpe retningslinjer for, hvad man må og ikke må sige. For hvis chefen ikke træder til tidligt i forløbet, kan det nemt løbe løbsk. 

- I de her tider blander man nok tingene lidt sammen, for der går politik i den. Men det er aldrig okay, at man mobber og chikanerer hinanden, heller ikke når det sker i konflikttider. Her må lederen skride ind, så konflikten ikke eskalerer og gøre det helt tydeligt, hvilken adfærd der er uacceptabel. Hvis ikke der sker en ændring, kan det ende med en skriftlig advarsel, siger Tina Buch Olsson.