Krifa-formand anklager: Tillidsfolk står bag chikane
Søren Fibiger Olesen (tv.) mener, at tillidsmænd fra LO-fagbevægelsen chikanerer hans medlemmer. Næstformand i LO, Nanna Højlund (th), tager kritikken fra Krifa roligt Foto: LO og Krifa
Krifas formand mener, at det især er tillidsfolk, der går hårdt til kolleger, som er med i gule fagforeninger og dermed uden for en eventuel kommende konflikt. Næstformand i LO siger, at kritikken fra Krifa skal tages med et gran salt.

Snylter, gratist og nasserøv. Skældsord mod medlemmer af såkaldt gule fagforeninger har altid eksisteret, men det er særlig slemt i disse dage, hvor overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor spidser til. 

I Facebook-grupper som "Bak op om de offentligt ansatte", hvor der i skrivende stund er 164.000 medlemmer, advarer medlemmer mod hetz af kolleger, som ikke er medlem af en overenskomstbærende fagforening som 3F eller HK.

Og i dag beskriver Avisen.dk, at Kristelig Fagbevægelse (Krifa) oplever en mangedobling af henvendelser fra medlemmer, der føler sig chikaneret eller mobbet på grund af deres valg af fagforening. Det bekymrer formand for Krifa, Søren Fibiger Olesen.

- Jeg er overrasket over omfanget. Vi har i mange år kendt til, at det kan komme til meget hård retorik på visse arbejdspladser, når overenskomstforhandlinger spidser til. Men det er bare ikke okay, og jeg tager voldsom afstand fra det, siger han til Avisen.dk.

Chikanen og mobningen handler ifølge Krifa om udelukkelse fra informationsmøder, skældsord og trusler om, at man fysisk vil holde medlemmer af såkaldt gule fagforeninger væk fra lockout- eller strejkeramte arbejdspladser.

Krifa og andre gule organisationer forhandler ikke overenskomster i øjeblikket. Medlemmerne vil således ikke blive omfattet af en eventuel kommende konflikt og skal stadig passe deres job. I dagligdagen arbejder Krifa-medlemmer under de vilkår, som overenskomsterne rummer. Det er årsagen til, at de i øjeblikket hører skældsord som for eksempel 'snylter.'

Tillidsmænd står bag

Søren Fibiger Olesen mener, at enhver har ret til at have sin egen holdning til de gule, men han henviser samtidig til, at der er foreningsfrihed i Danmark.

Når man kæmper en kamp for at forbedre arbejdsforhold for alle og risikerer at blive sendt hjem uden løn under lockout, er det så ikke meget naturligt, at det kan blive lidt voldsomt, når man oplever, at ens kollega, der er medlem af jeres fagforening, ikke trækker sin del af læsset?

- Vi skal tale ordentlig til hinanden. Man bør kunne argumentere for sin sag, og i det øjeblik hvor man mærker, at man rammer en grænse for den enkelte, og det tangerer mobning, burde det være stoppet for længe siden. Man er kollega nu, og man skal være kollega, når det er overstået, siger Krifa-formanden. 

Især hæfter Søren Fibiger Olesen sig ved, at mange af de henvendelser om chikane, som Krifa har modtaget, har været klager over tillidsrepræsentanter. 

- Og jeg forstår slet ikke, at man som tillidsmand med det ansvar, der følger med, vil være med til at skabe et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det hænger slet ikke sammen, siger han.

Har I ikke et ansvar for at fortælle jeres medlemmer, at når man træffer et valg om fagforening, så kan man risikere at stå på hver sin side i en konflikt?

- Nej, Jeg vil kaste bolden over i den anden lejr og sige, at de overenskomstbærende fagforeninger skal oplære deres tillidsmænd bedre til ikke at mobbe og chikanere. Det er der, problemet er: At man oplærer tillidsmænd til at føre en voldsom retorik og kalde folk for snyltere og nassere.

Du siger, at man oplærer tillidsrepræsentanter til hetz. Det er en voldsom anklage. Kan du uddybe den?

Altså når man får så mange henvendelser og hører, at det som oftest er tillidsmænd, der står bag, så må jeg jo slutte, at det er noget, de lærer på kurser og deslige, at det er sådan, man skal gøre.

LO: Overenskomstforhandlinger fremhæver virkeligheden

Næstformand i LO, Nanna Højlund, tager kritikken fra Krifa roligt:

- Jeg tror, man skal tage de her meldinger med et gran salt. For eksempel er det sigende, at folk beklager sig over at blive bedt om at forlade orienteringsmøder om overenskomstforhandlingerne og en mulig konflikt. Men det er jo netop det fællesskab, man har meldt sig ud af ved ikke at være medlem, skriver Nanna Højlund i en mail til Avisen.dk.

Hun tilføjer, at det godt kan være 'ubehageligt at opdage, at man også mister noget ved at lade de organiserede kolleger trække læsset til hverdag.'

- Men det er netop her under overenskomstforhandlingerne, det bliver tydeligt helt ude på den enkelte arbejdsplads, hvis man gerne vil have del i goderne uden at være en del af fælleskabet, skriver Nanna Højlund.

Hun pointerer, at der er 'klare retningslinjer for, hvordan man forholder sig under en overenskomstforhandling.'

- Og dem antager vi selvfølgelig, at alle parter overholder, skriver Nanna Højlund.