Fagforbund melder region til Datatilsynet: Frygter misbrug af medarbejdernes oplysninger
Region Nordjylland er blevet meldt til Datatilsynet. Mistanke om overtrædelse af Persondataloven. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
FOA i Mariagerfjord har meldt Region Nordjylland til Datatilsynet, fordi regionen har spurgt medarbejderne om, hvilke fagforeninger de er medlemmer af.

Region Nordjylland har spurgt sine medarbejdere og tillidsfolk om, hvilke fagforeninger de er medlemmer af.

Det mener FOA’s lokalafdeling i Mariagerfjord er at gå for langt. De har derfor meldt sagen til Datatilsynet, som nu skal vurdere, om regionen har brudt persondataloven.

Kenn Andreasen, der er formand for FOA Mariagerfjord, mener, at loven er blevet brudt.

- Vi forstår ikke, hvorfor regionen skal bruge de oplysninger fra de ansatte. De forklarer det med, at de skal vide, hvem der skal have stoppet lønnen under en konflikt, men det skal de nok få at vide, hvis der bliver konflikt, siger Kenn Andreasen til Avisen.dk og fortsætter:

- Jeg har forsøgt at tale med regionen om det her, men de mener, at de har loven på deres side. Vores jurister vurderer til gengæld, at persondataloven er blevet brudt.

Frygter misbrug af oplysninger 

Region Nordjylland skal ifølge Nordjyske bruge oplysningerne i forbindelse med den mulige lockout, så de ved, hvilke ansatte der er omfattet af lockouten. Kenn Andreasen frygter i værste fald, at regionen vil kunne misbruge den viden om fagforenings-tilhørsforhold, når de i fremtiden skal hyre og fyre medarbejdere.

- Jeg håber ikke, oplysningerne vil blive misbrugt, men det har man jo mulighed for. Man kan jo frygte, at de hellere vil have medlemmer fra fagforeninger, der ikke er overenskomst-bærende, da de er nemmere at have med at gøre, hvis man skal ud i en konflikt, siger han til Avisen.dk. 

- Jeg har en forventning om, at Datatilsynet vil tage stilling til, om det er ulovligt eller ej. Det kunne være rart at få en klar indikation om, hvor langt en arbejdsgiver må gå i forhold til at registrere medarbejderes personlige oplysninger. 

Region: Vi sletter oplysninger efter konflikt 

I et skriftligt svar til Nordjyske skriver Region Nordjylland, at de har rådført sig i sagen hos Danske Regioner.

"Danske Regioner er ikke enige med FOA i, at regionerne først kan spørge herom umiddelbart inden konfliktens faktiske ikrafttræden. Det er Danske Regioners vurdering, at det vil være sagligt at gøre fra det tidspunkt, hvor der er varslet konflikt. Denne oplysning har arbejdsgiver blandt andet behov for, da det er nødvendigt at vide, hvem der skal have stoppet lønnen mv. De indhentede oplysninger om, hvem der er omfattet af konflikten, vil dog skulle slettes, når konflikten er ophørt", skriver Region Nordjylland i en mail til Nordjyske.

Lønmodtagernes forhandlere i staten, regionerne og kommunerne har varslet strejke, mens arbejdsgiverne har varslet lockout. Hvis ikke der er indgået overenskomstaftaler via Forligsinstitutionen inden påske, er tusindvis af offentligt ansatte ramt af konflikt.