Sygeplejersken Maja klar til stormøde: Vi ønsker respekt og forståelse
Sygeplejersken Maja Overgaard glæder sig til torsdagens historiske stormøde. Hun håber, at det kan sætte skub i forhandlingerne. En konflikt vil gå udover patienterne, lyder advarslen. Foto: Privat
Sygeplejersken Maja Overgaard håber, at torsdagens stormøde for tillidsrepræsentanter kan vise sammenholdet blandt de offentligt ansatte - og at en aftale snart kommer. Når det så langt, at der udbryder storkonflikt, vil det ramme patienterne, mener hun.

Torsdag mødes op mod 10.000 tillidsrepræsentanter til stormøde i Fredericia. 

En af dem, der tager turen til messecentret, er 29-årige Maja Overgaard. Hun er sygeplejerske og tillidsrepræsentant på ortopædkirurgisk sengeafdeling på Hjørring Sygehus.

Sammen med tillidsrepræsentanter fra op mod 180 forskellige fagforeninger vil hun torsdag sende et signal til de offentlige arbejdsgivere. Lønmodtagerne står sammen i overenskomstforhandlingerne, lyder budskabet.

- Vi har et budskab om, at der skal findes en fælles løsning for alle. Det fællesskab vil jeg gerne ned og mærke. Vi ønsker alle sammen respekt og forståelse, og at der kommer en god aftale, siger Maja Overgaard til Avisen.dk.

- I min dagligdag er jeg omringet af andre sygeplejersker, assistenter, læger og bioanalytikere. Jeg møder ikke eksempelvis lærerne og pædagogerne. Så jeg glæder mig til at møde andre faggrupper og få fornemmelsen af deres synspunkter, siger hun.

Ligeløn, frokost og arbejdstid

Fagforeningerne i staten, regionerne og kommunerne har varslet strejke fra den 4. april, fordi parterne ikke har kunnet blive enige om overenskomster for landets 750.000 offentligt ansatte. Modsvaret fra arbejdsgiverne var omfattende lockoutvarsler for op mod 440.000 ansatte gældende fra den 10. april. 

- Det er voldsomt at lockoute så mange. Det er hele Hjørring Sygehus, der er ramt med både intensivafdelinger og børneafdelinger - det er ikke gennemtænkt. Da fagbevægelsen snakkede om strejke, talte arbejdsgiverne om, at vi tog patienterne som gidsel. Men hvad gør de så selv?, spørger Maja Overgaard, der helst havde set, at man havde brugt endnu mere energi på at forhandle en aftale hjem.

Udsigten til at blive lockoutet og en mulig storkonflikt vækker bekymring hos Maja Overgaard. Selvom der vil blive indsat nødberedskab på landets sygehuse, vil det langtfra være nok, vurderer hun.

- Konflikten fylder meget, men på den måde at vi er bange for patienterne. Det kendetegner dem i sundhedsvæsenet. De er mere bekymrede for patienterne, end de er for dem selv. Folk kommer til at dø, hvis vi ikke kan passe dem ordenligt. Og jeg kan ikke se, at vi kan stille et nødberedskab, der kan passe alle de mennesker, når vi i forvejen er hårdt spændt for, siger hun. 

Samme advarsel kom sygeplejersken Elin Aggerholm med. Nødberedskabet er ikke stort nok til at sikre patienterne.

En stor mundfuld

Fra sygeplejerskerne på Hjørring Sygehus er der opbakning til lærernes ønske om en arbejdstidsaftale og akademikernes kamp for at få den betalte frokostpause skrevet ind i overenskomsten. Men for Maja Overgaard og hendes kolleger er det især spørgsmålet om ligeløn, der presser sig på.

- Den økonomiske krise er ovre, og vi vil gerne have del i væksten. Det er ikke urimelige krav, vi stiller. Jeg går på arbejde hver dag, hvor jeg yder max, fordi jeg vil mine patienter det bedste, siger Maja Overgaard.

Maja Overgaard har været tillidsrepræsentant i cirka to et halvt år, og udsigterne til en historisk stor konflikt giver meget arbejde.

- Det er en stor mundfuld. Jeg har en god fællestillidsrepræsentant i ryggen og Dansk Sygeplejeråd har udarbejdet gode hjælpemidler. Der er en konfliktmanual og en hotline. Så der er grobund for, at jeg kan få den information, jeg skal have. Jeg føler, at jeg kan gøre noget.

via Listen To News