Fyret fleksjobber vinder retssag: Får erstatning fra arbejdsgiver
Kvinden var ansat under fleksjobordningen på grund af problemer med skulderen, der krævede, at hun holdt ekstra pauser. Det er ikke kvinden på billedet, men en model. (Foto: Foto: Shutterstock)
En kvinde i fleksjob har vundet en sag i landsretten og kan nu få en erstatning svarende til en normalt ansat. “Det er en stor sejr,” siger HK’s næstformand.

En kvinde i fleksjob har fået rettens ord for, at det var uden retligt grundlag, at hun blev fyret fra sin arbejdsplads - en aarhusiansk tandlægeklinik. 

Kvinden blev afskediget, efter at hun var udeblevet fra en sygefraværsamtale, men det gjorde det ikke lovligt at fyre hende, har dommerne i Vestre Landsret nu fastslået. 

Sagen kan komme til at få stor principiel betydning for fremtidige retssager, vurderer fagforbundet HK, der førte sagen for den fyrede fleksjobber.

Der var under sagen strid om, hvor stor erstatning den fyrede kvinde havde ret til. 

Det er normalt, at en erstatning i lignende sager er en måneds løn. Men da udgifterne til fleksjobberes løn deles af både arbejdsgiver og kommunen, kunne den fyrede fleksjobber ende med at få en mindre erstatning, mente HK. Det skyldtes, at tandlægens lønudgifter ikke var så høje som ved ordinære ansættelser.

HK argumenterede derfor for, at arbejdsgiveren skulle betale helt op til tre måneders løn, så erstatningssummen til fleksjobberen svarede til andre erstatninger.

Retten tilkendte kvinden en erstatning på 19.576 kroner svarende til lønudgifter for halvanden måned. Tandlægen var ellers blevet frikendt, da sagen i første omgang var i Sø- og Handelsretten

Afgørelsen vækker glæde i HK:

- Det er en stor, principiel sejr. Retten har fastlagt, at man for det første ikke bare kan fyre en fleksjobber, fordi vedkommende er udeblevet fra en sygefraværssamtale. Personen i fleksjob skal derudover have en erstatning, som er på lige vilkår med dem, der er normalt ansat, siger næstformand i HK, Martin Rasmussen til Avisen.dk.    

Ingen frygt for negativ effekt

Sagen er den første af sin slags, siden fleksjobreformen trådte i kraft i 2013.

Ved sagens begyndelse i 2017 udtrykte blandt andet Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bekymring for, at en sejr til HK kunne afskrække arbejdsgivere fra at ville ansætte folk i fleksjobordning.  

I HK deler Martin Rasmussen dog ikke de bekymringer:

- Det er vi ikke bange for, for dette (afgørelsen i retten, red.) vil kun gælde for usaglige opsigelser. Og her er det bare fastlagt, at en arbejdsgiver skal betale det samme i løn, så erstatningen passer med en ordinært ansat. Det er kun fair. En fleksjobber er altså ikke beskyttet bedre end andre og vil ikke være en større byrde for en arbejdsgiver, siger han.

Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra fleksjobberens arbejdsgiver.

Forstå sagen

Kvinden havde været ansat hos tandlægen i omkring to år i en fleksjobordning.

Hun blev fyret fra sit job, da hun ikke mødte op til en sygefraværssamtale og var svær at komme i kontakt med under et sygdomsforløb. Det skete den 7. september 2016.

Omkring et år efter kommer sagen direkte for Sø- og Handelsretten i København. På den ene side står den fyrede kvinde og hendes fagforening HK. De mener, at kvinden blev usagligt opsagt og søger erstatning. På den anden står arbejdsgiveren.

Den 14. november 2017 bliver sagen afgjort. Her bliver arbejdsgiveren frikendt, men HK vælger at anke sagen til landsretten.

Den 17. oktober 2018 omstøder de tre dommere i Vestre Landsret den foregående domsafsigelse, og kvinden bliver tilkendt en erstatning.

I dommen blev der lagt vægt på tre forhold, som var med til at afgøre sagen:

- At arbejdsgiveren ikke tilbød at gennemføre sygefraværssamtalen telefonisk – som det er muligt efter sygedagpengelovens § 7 a, stk. 2.

- At arbejdsgiveren ikke havde hentet dokumentation for den fyredes sygdom, for at undersøge, om der var tale om lovligt fravær.

- At den fyrede ikke blev ordentligt varslet, om konsekvenserne ved at udeblive fra samtalen.

Kilde: Domsafsigelsen fra Vestre Landsret

via Listen To News