Tandlæge fyrede fleksjobber: Nu er den vigtige retssag afgjort
- Jeg er glad for, det endte med en ren frifindelsesdag, siger advokat Peter Blenstrup Nielsen, der repræsenterer tandlægen fra Aarhus. Foto. Advokaterne.com
En tandlæge blev tirsdag frikendt i Sø- og Handelsretten i en sag om påstået uberettiget fyring af fleksjobber.

En fyringssag fra Aarhus, der endte i Sø- og Handelsretten i København, kunne tirsdag have haft principiel betydning for 70.000 fleksjobberes ret til erstatning.

Men sådan gik det ikke.

Dommen i sagen frikendte nemlig en tandlæge fra Aarhus, der valgte at fyre en medarbejder ansat i fleksjob, da vedkommende ikke mødte op til en sygefraværssamtale. 

HK, der repræsenterede den fyrede fleksjobber, mente, at fyringen var uberettiget og havde derfor krævet erstatning til fleksjobberen. 

Hvis HK havde fået medhold i sagen, skulle retten derefter tage stilling til, hvor stor erstatning fleksjobberen havde ret til. Og den del ville altså have haft principiel betydning.

- Jeg er glad for, det endte med en ren frifindelsesdag, siger advokat Peter Blenstrup Nielsen, der repræsenterer tandlægen fra Aarhus. 

Frikender tandlægen 

Normalt svarer erstatningen i sager om uberettiget afskedigelse til én til halvanden månedsløn.

Men da en fleksjobbers månedsløn delvist er betalt af kommunen, opstår spørgsmålet så, om fleksjobbere i tilfælde af uberettiget fyringer har krav på erstatning fra arbejdsgivere, svarende til en hel eller halv månedsløn. 

Men det spørgsmål nåede Sø- og Handelsretten altså ikke at forholde sig til tirsdag, da tre ud af fem dommere frikendte tandlægen og dermed vurderede, at der ikke var tale om en uberettiget fyring.

Frifindelsen af tandlægen siger dog noget om arbejdsgiveres beføjelser i sygesager, hvor medarbejdere ikke samarbejder eller vender tilbage på chefens henvendelser. 

Udebliver fra samtale 

- Det er interessant, da sagen mig bekendt er den første sag, der har været i sygefraværsloven i forbindelse med de krav, der kan stilles. Det er nu slået fast, at den fremgangsmåde, tandlægen fulgte, har været ok, siger tandlægens advokat, Peter Blenstrup Nielsen. 

Han fortæller om sagen, at den pågældende medarbejder i en periode er sygemeldt, men vælger ikke at møde op til en sygefraværssamtale med tandlægen og ej heller vender tilbage på adskillige henvendelser fra tandlægen. 

I rettens skriftlige begrundelse for dommen, som Avisen.dk er i besiddelse af, fremgår det blandt andet, at medarbejderen ikke kunne dokumentere, at denne var for syg til at deltage i samtalen og desuden ikke gav udtryk for ønsket om at vende tilbage til arbejdspladsen. 

HK: Tager stilling til videre forløb 

- Sagen her fastslår, at hvis en arbejdsgiver gør rimelige bestræbelser på at få sine medarbejdere tilbage, jamen så kan man altså også afskedige vedkommende, som tandlægen har gjort her, siger Peter Blenstrup Nielsen.

I HK, der også skal betale sagens omkostninger på 30.000 kroner, er advokat Anton Gramstrup Larsen knap så glad. 

- Dommen er afsagt, og vi vil nu bruge det næste stykke tid på at læse dommens præmisser og i samråd med vores medlem tage stilling til, hvad der videre skal ske, skriver han i en mail til Avisen.dk.