Administration 

Fleksjobber: Kun politikernes tillidsmisbrug kan sætte en stopper for mine juleønsker

Claus Jansson er en af de mange, som på egen krop har oplevet beskæftigelsessystemet indefra. Siden han i 2005 blev ramt af en arbejdsulykke har han kæmpet på kanten af arbejdsmarked med skiftende ansættelser i fleksjob siden 2006. Trods tre arbejdsulykker i sin karriere insisterer Claus på retten til en plads på det rummelige arbejdsmarked.

Hans spidskompetencer er opstået som direkte resultat af hårdt tjente erfaringer, som en blandt mange reformramte. Han erkender at kampen mod den stigende ulighed er en af vores tids vigtigste opgaver. Og løsningen ligger i det fælles medansvar.

Claus har taget sine praktiske erfaringer med sig i sin fleksjobansættelse på Christiansborg, hvor han er politisk assistent på social- og beskæftigelsesområdet for Alternativet. Claus bruger parlamentarisk aktivisme til at påvirke den offentlige mening.

 

JEG SIDDER HER OP TIL JUL og tænker på de mange ting, som jeg godt kunne tænke mig i julegave. Gaver, som for min skyld gerne må blive leveret i 2018 og ikke ligge som bløde pakker under juletræet.

Min ønskeliste over julegaver er ikke meget anderledes end de mange børn, som sætter kryds ud for stort set hvert eneste stykke legetøj i tilbudsaviserne. Mine ønsker adskiller sig dog væsentligt fra børnenes, selvom også jeg får julelys i øjnene ved tanken om, hvor meget det ville glæde mig at få gaverne.

I mit stille indre ser jeg med forventningsfulde øjne på listen og finder bl.a.: afskaffelse af fattigdomsreformerne, værdige forhold for mennesker med reduceret arbejdsevne, bedre uddannelsesmuligheder... og sådan kunne jeg blive ved. For listen er lang og ønskerne mange, også når det kommer til gaver, der rent faktisk er ting, vi har fået taget fra os og blot skal have leveret tilbage.

Blandt disse mange ting er også anstændige arbejdstid for lærerne, der på lige fod med f.eks. alle landets fleksjobbere ser tilbage på 2012 og 2013 som uanstændighedernes år.

Det var perioden lige efter en finanskrise, hvor finansmarkedernes grådighed skulle tvinge verden i knæ og sende en ublu regning til skatteydere og lønmodtagere. Hvor f.eks. Danske Bank fik sat statskassen kvit og frit som garanti for sine fejlslagne spekulationer – en episode som Henrik Sass Larsen kaldte for ”Danmarkshistoriens største tyveri”.

Nedgangen i verdensøkonomien blev paradoksalt nok betalt primært af de sociale sikringsordninger, hvor nationalstater skar ind til benene og reducerede, ja endda helt fjernede, lønmodtagers optjente rettigheder. Udvandingen af lønmodtagernes løn- og ansættelsesvilkår samt afviklingen af deres opsparinger/formuer ramte også EU lande hårdt, hvilket nok ramte lande som eksempelvis Spanien, Portugal, Frankrig og ikke mindst i Grækenland, Italien m.fl. hårdest.

I DANMARK RAMTE DET DAGPENGERETTIGHEDERNE, efterlønsordningen med mere, men også i lige så stort omfang: forhandlingsretten på overenskomstområdet, idet der fra politisk hold blev lagt planer for, hvordan aftalerne for overenskomstområderne skulle se ud. Helt udenom den normale praksis for trepartsforhandlingerne.

En praksis vi også så det med reformen af fleksjobordningen, hvor LO kun nødtvunget opgav at lave den rammeaftale, som den daværende regering (S-SF-R) havde brug for, for at lande reformen af førtidspension og fleksjobområdet. Dette primært pga. modstanden fra Dennis Kristen i spidsen for FOA. Og trods også konstruktive forslag til ændringer fra fagbevægelsen i form af f.eks. et omfattende katalog udfærdiget af Ingrid Stage og Camilla Gregersen fra Dansk Magisterforening i samarbejde med en imponerende række af foreninger og organisationer, så endte regeringen med at sikre sig sit grundlag til reformen, da CO-industri og DI valgte at inddrage de politiske intentioner i deres rammeaftale.

Således blev fleksjobbernes løn- og ansættelsesvilkår gjort til tomme sider i overenskomsternes sociale kapitler og sat udenfor det normale forhandlingsrum og mistede deres arbejdsmarkedsrettigheder. Borte med et pennestrøg var al brug af kompensationsprincippet, som ellers er et af de bærende elementer i flexicurity modellen, som bl.a. ses i de tidligere tiders lempelige dagpengerettigheder. Men også de har lidt en krank skæbne.

SÅ MENS BANKERNE FIK BANKPAKKER og statskassen sat som garanti til deres drift efter fejlslagne spekulationer og enkelte bankdirektører modtog ridderkos for denne gerning, så betalte lønmodtagere og skatteydere for finanskrisen.

Blandt dem var også lærerne. En politisk farce der fra start af kun kunne få et udfald: nemlig det politisk besluttede.

Jeg selv stod solidarisk med fleksjobberne. Jeg stod også solidarisk med lærerne, og selvom min privatøkonomi som mange andre også var blevet noget mere anstrengt, så støttede jeg også lærernes strejkekasse. For sådan må det være, når man har forstået alvoren – når man ikke kun lytter og tror på de politiske overskrifter, som presse og debattører ukritisk citerer i det uendelige, som var det besungne sandheder.

Har man først på egen krop været udsat for de myter, løgne, usandheder, fordrejninger og spin, som reformer sælges under, så har man lært, at der er forskel på politiske skåltaler og det reelle politiske substans.

For når ledige kaldes dovne, syge for nassere, lærer for priviligerede – og udskammes med løgne om at de laver nul og niks, mens de hver især rager 2 milliarder til sig om året, så ved man, at usandhederne står i kø for at retfærdiggøre politiske målsætninger.

Nuvel får vi ikke 2 milliarder om året, ej heller er det blevet postuleret, men det understreger min pointe i, at man ikke skal tro på alt, man læser eller hører.

LEDIGE, SYGE OG OFFENTLIGT ANSATTE er blevet og bliver fortsat udsat for massive usandheder af den politiske spinmaskine. Det er alt sammen en del af den politiske målsætning om at reducere de statslige udgifter for at skabe et økonomisk råderum, som meget belejligt kan bruges til den fortsatte argumentation for skattelettelser. For man kan ikke bruge penge man ikke har, heller ikke på skattelettelser.

Og så er cirklen komplet. For de massive lettelser i skatter og afgifter tilgodeser primært de samme grupper, som høstede de største gevinster, der førte til kollapset på finansmarkedet. Finanskrisen blev ikke betalt af de rigeste, der selv under finanskrisens værste periode så deres formuer stige til fornyet højder. Finanskrisen blev betalt af almindelige lønmodtagere og socialt udsatte – det blev det både med økonomi og erhvervede rettigheder. Såvel på som udenfor arbejdsmarkedet.

Kunne jeg få et par af julegaverne på min ønskeliste, så kunne det eksempelvis være bedre vilkår for lærernes arbejdstider.

Og det kan jeg faktisk godt få, hvis vi ikke lader politikere misbruge vores tillid og underminere vores solidaritet.

NÅR VORES TILLID BLIVER MISBRUGT, skal vi søge styrken i solidariteten og gøre vores rimelige krav gældende. For det er vel ikke for meget at kræve, at vi respekterer hinanden. Også at vi respekterer de mange, som står vagt om og er garant for vores fælles velfærd.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

en tallerken mad
Sundhed

Kost kædes sammen
med hjernesygdomme

en byginng
Nyheder

Retssag mod Trump
afvist af dommer udpeget
af ekspræsidenten

billede af en politibil
Krimi

Hoppede og
trampede på offer

En hånd med flere lottokuponer.
Nyheder

Her bor to nyslåede

millionærer 

en mand på en talerstol
Nyheder

Donald Trump trækker
danske aktier i rødt

fra Den Sorte Svane
Krimi

Efter "Den sorte svane":

Vil tage Lise Roulunds

advokat-titel

Piller og stetoskop på et bord.
Sundhed

Derfor hjælper

jodtabeletter ikke

hvis du er over 40 år

Folk på lossepladsen
Nyheder

Indrømmer 42 drab -

fundet på losseplads

Krimi

Havde 2100 kanonslag

Lisbet Dahl i Tivoli
Kendte

Lisbet Dahl taler

ud efter

hjerteoperation

Broen hvor kufferterne blev fundet
Nyheder

Kuffert-drabene:

Tidligere bofælle

sigtet

Mette Frederiksen
Krimi

Kræver skærpet straf

for vold mod Mette

En kvinde med en iPad
Nyheder

Danskere går forgæves

- ingen vil sælge

Nordea
Nyheder

Tjener knap

ti milliarder

Folk på stranden
Nyheder

Nu bliver det op

til 25 grader

Biden sidder og taler i en stol i det ovale værelse
Nyheder

Uklart om gerningsmand

fik hjælp til skyderi

Trump efter skuddet
Nyheder

Konspirationsteorier

breder sig efter

Trump-attentatforsøg

kød
Nyheder

Populær slagter
meldt til politiet

spillere i jubel
Sport

Spanien vinder EM
for fjerde gang

Nyheder

Mystik om mistænkt
bag Trump-skyderi

en person med et betalingskort
Nyheder

Hver anden kender ikke Visa/Dankort-fælde

varer i en butik
Nyheder

Her åbner
lavpriskæde 

otte nye butikker

en grupper personer
Kendte

Beverly Hills 90210-stjerne er død

cykelryttere
Sport

Pogacar erkender: Var på grænsen da Vingegaard angreb

politi på gerningssted
Nyheder

Tre fundet

dræbt i villa

to cykelryttere
Sport

Vingegaard igen sat
til vægs af Pogacar

en mand vinker til publikum
Nyheder

LIVE: 
20-årig attentatmand
havde sprængstoffer

to mænd i ens tøj
Kendte

Tvillinge-Torben vil giftes

to personer i vandet
Nyheder

Store regnskyl giver
dårligt badevand
flere steder i landet

barn med paraply
Nyheder

Trist nyt fra DMI:

Sol, byger og regn

cykelrytter med mundbind
Sport

Mundbindet gør comeback 

politibiler
Krimi

Ville se til kat: 

To hastet på hospitalet

Nyheder

Skød mod Trump

fra mindst 120 meter

bombet gaza
Nyheder

Hamas:

Militærchef i god behold

Nyheder

Et angreb på demokratiet

mand
Nyheder

FBI bekræfter:

Gerningsmand er 20-årig

en mand
Nyheder

Trump såret af skud

billede af politibil
Krimi

Tre tilsyneladende tilfældige er blevet stukket ned i København

mand på båre bæres ind i helikopter
Nyheder

Var levende

begravet i 48 timer:

Fundet i live

Nyheder

Nu gælder skybrudsvarsel

kun i fire kommuner

365discount-butik set ude fra
Nyheder

Her er listen:

Disse 11 butikker lukker

kvinde retter på sine briller
Nyheder

Amerikansk sexguru er død

Sport

Vingegaard taber tid i bjergslag

Smilende kvinde på den røde løber
Kendte

Masterchef-dommer er blevet gift

Lottokupon og kaffekop på bord
Helt vildt

Vandt en million midt i arbejdstiden

Portræt af kvinde
Sport

Minister springer i Seinen 

Krimi

Politi fandt pistol

i lejlighed:

Mand anholdt

tre mænd ved nogle biler
Kendte

Nu er det helt slut

en tennisspiller på banen
Sport

Djokovic måber over sin finaleplads: Det er surrealistisk

nationalbanken i Norge
Nyheder

De ligger inde med ugyldige pengesedler for 5 milliarder

En rød bil
Biler

Ford Capri vender tilbage

ulykke på vejen
Krimi

Fem personer i kritisk tilstand efter trafikulykke 

Et par på den røde løber
Kendte

Eddie Murphy gift igen

en kvinde fotograferer på en strand
Debat

Sommeren er fyldt med uforglemmelige øjeblikke: Men ikke alle bør deles online

to cykelryttere knokler derudaf
Sport

FAKTA: 14. etape i Tour de France

en ulykke med røg fra brændende køretøjer
Krimi

30-årig motorcyklist dræbt på stedet

mørke skyer på himmelen
Nyheder

Det vilde vejr bliver formentlig ikke så slemt alligevel

to mennekser krammer hinanden
Kendte

Alec Baldwin: Sigtelse frafaldet

nedstuyrtet fly
Nyheder

Tre dræbt i flystyrt 

mand og kvinde
Kendte

Martin Brygmann: 

Støttes af datteren

telt og mand
Nyheder

Gør klar til skybrud 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-familien

i stor fælles sorg

mel på bord
Nyheder

Trækkes tilbage: 

Spis det ikke

kvinde
Kendte

Dansk tv-vært ramt af kræft

vandløb over sine bredder
Nyheder

Før skybrud:

Pas på skadeligt kloakvand

kvinde
Kendte

Dansk kendispar skal giftes

logo på retsbygning
Krimi

Far dømt for vold

mod kone og børn

Nyheder

Klar til oversvømmelser

mammutter
Helt vildt

Et skridt tættere på at

genoplive mammutten

politibil med påskriften politi
Krimi

Bjarne tjente 2,9

millioner på hvidvask

fire personer bader
Sundhed

Sådan undgår du at

bade i forurenet vand

par smiler
Kendte

Megabryllup med Tony Blair

og Kim Kardashian

mand med rød kasket
Nyheder

Trump håner Biden: 

- Godt klaret

cykelrytter
Sport

Stjerne ude af Tour de France

kvinde poserer
Kendte

Shakira scorer dansk

dansestjerne 

glas med tahin
Sundhed

Tilbagekaldes efter

fund af salmonella

brand i bygning
Krimi

Stor brand i golfklub

vandmåler i have
Nyheder

Voldsom regn: Risiko

for 100-års-hændelser

joe biden taler
Nyheder

Biden i ny brøler