Blogger: Social ulighed giver modstandsbevægelse vind i sejlene

(Foto: Foto: Privat)

Den stigende udgrænsning af borgernes retssikkerhed er ikke til at overse eller feje ind under selv det største gulvtæppe i nogle af kommunernes jobcentre, skriver debattør Claus Jansson.

Claus Jansson er en af de mange, som på egen krop har oplevet beskæftigelsessystemet indefra. Siden han i 2005 blev ramt af en arbejdsulykke har han kæmpet på kanten af arbejdsmarked med skiftende ansættelser i fleksjob siden 2006. Trods tre arbejdsulykker i sin karriere insisterer Claus på retten til en plads på det rummelige arbejdsmarked.

Hans spidskompetencer er opstået som direkte resultat af hårdt tjente erfaringer, som en blandt mange reformramte. Han erkender at kampen mod den stigende ulighed er en af vores tids vigtigste opgaver. Og løsningen ligger i det fælles medansvar.

Claus har taget sine praktiske erfaringer med sig i sin fleksjobansættelse på Christiansborg, hvor han er politisk assistent på social- og beskæftigelsesområdet for Alternativet. Claus bruger parlamentarisk aktivisme til at påvirke den offentlige mening.

 

DEN SOCIALE MODSTANDSBEVÆGELSE får vind i sejlene i takt med, at den uværdige behandling af syge og udsatte borgere i beskæftigelsessystemet stiger. Absurditeten i kontroltiltag og den stigende udgrænsning af borgernes retssikkerhed er ikke til at overse eller feje ind under selv det største gulvtæppe i nogle af kommunernes jobcentre.

At tilskrive den voksende sociale modstandsbevægelse én og kun én faktor eller reform, vil nok være at tage munden for fuld. Men alligevel vil jeg tillade mig at udråbe specielt en ting, som den altoverskyggende grund. Og det går under navnet ”reformen af førtidspension og fleksjob”. Forkortelsen i Folketinget kaldes for L53-2012-13, som næsten per automatik leder tankerne hen imod et truende indhold i stil med H5N (fugleinfluenza).

SELVOM ALVOREN IKKE ER er til at tage fejl af, specielt for de af vores medmennesker, som det vedrører, så er indholdet måske alligevel ikke helt så truende? Eller er det?

Det er vi mange, som ved fælles indsats har forsøgt at kaste lys over. Nogle af dem er bl.a. de sociale netværk Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne, for blot at nævne to. Disse to netværk fortsætter ufortrødent deres virke for at gøre helt almindelige danskere klogere på de forhold, som man som ledig, syg eller på anden vis udsat borger bliver mødt med i beskæftigelsessystemet.

De har således valgt at forfølge deres succesfulde taktik fra 2017 også i år, hvor de f.eks. har indkaldt til et stort lyttemøde den 23. januar, hvor det er muligt at blive klogere på de udfordringer, man risikerer at blive mødt med, hvis og når man eventuelt en skønne dag skulle være så uheldig at stå uden arbejde eller blive ramt af et handicap, sygdomsforløb eller en kroniske lidelse.

For det er på dage som præcist disse, hvor man som uheldsramt menneske har mest brug for fællesskabets hjælp, men hvor man risikerer at blive mødt med et tyranni af regler og kontrol – en barriere af mistillid og mistænkeliggørelse, som gør en klatretur op af Mount Everest til den rene søndagsudflugt.

DER RISIKERER MAN SÅ at stå og som mange andre konstatere, at det man mødes med ikke er hjælp – det er ikke engang hjælp til selvhjælp. Det er et uanstændigt fravær af hjælp.

Derfor er de mange fortællinger fra de sociale netværk så vigtige at lytte til. Derfor er de sociale netværks kamp så vigtig for alle raske mennesker og lønmodtagere med et solidt fodfæste på arbejdsmarkedet.

For det er dem, som nu kæmper den helt almindelige danskers kamp for at bevare det sociale sikkerhedsnet.

GUDSKELOV, TÆNKER JEG, mens jeg drager et lettelsens suk, så er der også en fornyet interesse for og krav om ændringer fra en samlet del af fagbevægelsen, som tæller over 2 millioner lønmodtagere i medlemsskaren, som har stillet seks helt konkrete krav til ændringer af førnævnte reform.

Oprindeligt var kravene stillet af 41 faglige forbund, men der er en fortsat tilslutning til ændringskravene fra også patientforeninger, handicap- og interesseorganisationer, så det samlede antal p.t. tæller 62 organisationer og forbund.

I 2017 fremsatte seks af landets største kommuner også krav om ændringer af reformen til forligskredsen i et brev til beskæftigelsesministeren, hvilket skete i forlængelse af bl.a. et tilsvarende lyttemøde afholdt af de samme sociale modstandsbevægelser.

De selvsamme seks kommuner kunne nok vælge at administrere loven lidt lempeligere og vælge at benytte det fortolkningsrum i loven, som andre kommuner har fundet og brugt for at gøre behandlingen af borgerne mere værdig.
Men ikke desto mindre er det fortsat et tegn på en stigende anerkendelse af de massive udfordringer.

De sociale modstandsbevægelser er næsten som et Kinder-æg, der bliver ved med at gi' og gi' og gi'.

Således var de også inviteret til dialogmøde på Klinisk Funktion, Frederiksberg Hospital, onsdag formiddag (den 17. januar) for at finde fælles forståelse for læger og borgeres udfordringer.

EN AF DE TING, jeg håber, at de i fællesskab kan finde en fornuftig løsning på, er f.eks. respekten for de lægeerklæringer som de fagligt kompetente læger laver for borgerne, og som i al for høj grad tilsidesættes i beskæftigelsesforvaltningen.

De afsluttede dialogmødet med en aftale om at forsætte den konstruktive fremadrettede kontakt og fastholde en god dialog om problemer og evt. løsninger.

Senere på selvsamme dag var Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre så gæster i et live-streamet program, hvor de i dagens afsnit bidrog med deres vinkler på reformens skavanker og mulige nødvendige ændringsforslag.

Programmet blev sendt på Facebook som et af flere i en temarække om reformen af førtidspension og fleksjob, hvor repræsentanter fra forskellige berørte parter har været inviteret med til at finde løsninger til de mange skavanker, som er blevet afdækket siden reformen blev vedtaget i 2012.

På nuværende tidspunkt har godt 14.000 brugere på Facebook hørt de to sociale netværks budskaber fra livestreamingen af 'Janssons Hjørne'. Og debatten har været livlig, idérig og konstruktiv – trods de til tider triste skæbnefortællinger, som naturligvis også har floreret på de mange Facebook-delinger.

DET KOM FREM under udsendelsen, at den i København ulovlige brug af speciallæger på jobcentrene har medført, at beskæftigelsesministeren har udbedt sig en omfattende redegørelse af hændelsesforløbet i Københavns Kommune, inden han selv og sundhedsministeren skal svare på kritiske spørgsmål i et samråd indkaldt af social- og beskæftigelsesordfører Torsten Gejl fra Alternativet.

Jeg ser frem til at deltage i lyttemødet den kommende tirsdag og høre, hvad de mange deltagere i panelet har at fortælle – og ikke mindst at møde nogle af de mange deltagende lyttere, for at lære lidt om deres bevæggrunde for at deltage samt ikke mindst, hvad de selv har lært og gjort sig af tanker.

Blandt lytterne til mødet er allerede tilmeldt flere fra Københavns Beskæftigelsesudvalg, dog kun fra partierne SF, Enhedslisten, Socialdemokraterne og Alternativet, som, man kan håbe på, vil tage gode erfaringer og forslag med til deres videre arbejde i udvalget.

PANELET KOMMER TIL at bestå af Bjarne Thyregod, formand for arbejdsmarked, beskæftigelse og integrationsudvalget i Tårnby kommunalbestyrelse, Liva Curdt, ung i reformramt familie, Kim Madsen, reformramt og forperson for Jobcentrets Ofre, Maj Thorsen, privat socialrådgiver og 'whistleblower', Benny Ehrenreich, praktiserende læge og Jan Frederik Hansen, jurist og bisidder.

Journalist og radiovært Lars Trier Mogensen vil fungere som ordstyrer.

Ses vi, så vil jeg tilføje: VEL MØDT!!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet 

Christiane Schaumburg-Müller Christopher Læssø
Underholdning

Nyt job til Christiane

Et forulykket fly som ser ud til at være midt i en skov
Krimi

Fly missede landingsbanen

grundet uvejr

Hugh Bonneville fra Downton Abbey i en åbentstående pink skjorte
Kendte

Helt forvandlet

Downton Abbey-stjerne

Ulykke politi
Nyheder

Bilist fløjet til sygehus

efter voldsom ulykke

De seks skuespillere, som udgør "Friends" står bag en tom ramme og smiler.
Film og TV

Friends aflyst

Mænd i hvide shorts, skjorte og pæne sko
Nyheder

Mænd vil gå

med shorts på jobbet

Nærbillede af en brasiliansk vandreedderkop
Helt vildt

Verdens farligste

edderkop vandrede

rundt i supermarked

Et levende rådyr
Krimi

Motorcyklist kvæstet

af rådyr

En billede af et rat og to hænder herpå
Biler

Stor forsinkelse på nye biler:

Det har du ret til

Mundbind
Corona

Statsministeren:

Påbud om mundbind

er en mulighed

Aarhus corona
Nyheder

FAKTA: Disse kommuner har flest coronasmittede

blandet salat
Mad og drikke

Advarsel: Spis 

IKKE disse salater

Nøgen mand vildsvin
Helt vildt

Nøgen mand jagter

tyvagtigt vildsvin