En nobelpris forlænger dit liv
Vil du gerne leve længere? Så skal du bare vinde en nobelpris. Den medfølgende status ser ud til at få folk til at holde fast i livet.

Folk, der vil leve længere, bør måske bruge færre timer i fitnesscentret og mere tid på bøger. Ny forskning viser nemlig, at folk, der vinder en nobelpris, kan lægge to år til deres levetid.

Forskere fra det engelske Warwick University har undersøgt levealderen for 524 forskere, der er blevet nomineret til den prestigefulde pris. Kun 135 af dem vandt rent faktisk prisen - og vinderne levede i gennemsnit to år længere end de af deres kolleger, der blot var nominerede.

Ifølge forskerne er undersøgelsen et tegn på, at status og anerkendelse er med til at sikre mennesker et langt liv.

»Status ser ud til at have en slags helsegivende magi. Når man tager højde for statistiske udsving, så ser det ud til, at det at gå over gulvet i Stockholm tilsyneladende giver to års ekstra levetid til en videnskabsmand. Hvordan status gør det, ved vi ikke,« siger professor Andrew Oswald i en pressemeddelelse.

Pengebeløbet, der følger med prisen, har ændret sig igennem tiden, men prisen størrelse har ingen indflydelse på levetiden, konkluderer undersøgelsen. Og det nytter heller ikke at blive nomineret flere gange. Det er kun vinderne, der lever længere. Dem, der er nomineret mange gange uden at vinde, dør lige så tidligt som de andre forskere.

Forskerne medgiver, at der er visse usikkerheder i undersøgelsen. For eksempel er det ikke undersøgt, om det blot er sunde forskere, som har større chance for at få prisen. Tidligere undersøgelser på både mennesker og dyr har dog vist lignende tegn på, at status forlænger levetiden.