Eksperter: Det koster 500 mio. hvis danskerne skal holde til pensionsalderen

Arbejdsliv
Professor Peter Hasle (tv) har været med i ekspertgruppe bag 12 råd til bedre arbejdsmiljø. Næstformand i LO Morten Skov (th) tager godt imod forslagene. (Foto: Foto: Jakob Kjøller/Iver Houmark Andersen)
Der skal investeres i arbejdsmiljøet, hvis danskerne skal arbejde til de bliver over 70 år. Sådan lyder anbefalingen fra Teknologirådets ekspertgruppe.

Politikerne må til lommerne, hvis de vil have danskerne til at arbejde, til de bliver over 70 år. Den stigende pensionsalder kræver markante investeringer i et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

Sådan lyder anbefalingen fra en uafhængig ekspertgruppe nedsat af Teknologirådet, som bliver præsenteret på en høring i Folketinget torsdag.

Hvis de 12 anbefalinger skal føres ud i livet, kræver det, at politikerne hvert år afsætter 500 millioner kroner til Arbejdstilsynet, forskning og puljer, som virksomhederne kan søge til forebyggende tiltag. Det forklarer professor Peter Hasle fra Aalborg Universitet, som har været med i ekspertgruppen.

- Der er behov for en generel styrkelse af arbejdsmiljøindsatsen i Danmark, og nogle brancher og fag, som er udsat for særligt store belastninger, har behov for nogle helt særlige indsatser. Det er vores vurdering, at der er behov for et betydeligt beløb for at kunne gøre en forskel, siger han.

Læs de 12 anbefalinger her

Fokus på arbejdsmiljø

Det er LO-fagbevægelsen, der har bedt Teknologirådet nedsætte ekspertgruppen. Og her er næstformand Morten Skov meget begejstret for anbefalingerne.

- Jeg håber, at det her kan være startskuddet til, at vi begynder at prioritere arbejdsmiljøet mere politisk, siger han.

På høringen i Folketinget torsdag bliver anbefalingerne præsenteret for blandt andre Pia Gjellerup, som er formand for regeringens ekspertudvalg, der til sommer kommer med et udspil til en ny arbejdsmiljøindsats.

- Sådan nogle indspil som det her er et bidrag til at kvalificere den opgave, vi sidder med. Alt hvad der bliver sagt om arbejdsmiljø i øjeblikket bliver læst af repræsentanterne i ekspertudvalget, det vil jeg garantere, siger Pia Gjellerup.

Her kan du tjekke, hvornår du selv kan gå på pension. 

Pengene er der allerede

En af de store kampe, når fremtidens arbejdsmiljøindsats skal forhandles på plads efter sommerferien, bliver hvor mange penge, der skal bruges på det, og hvor pengene skal komme fra.

Teknologirådets ekspertgruppe peger på to poser med penge, som kan finansiere hele gildet, hvis ellers politikerne vil åbne for dem. Danske virksomheder betaler hvert år tilsammen en afgift på 500 millioner kroner til staten for at have den obligatoriske arbejdsskadeforsikring for deres medarbejdere.

- Der opkræves en afgift på arbejdsmiljøområdet, som ikke bliver brugt på forebyggelse. Det synes vi er ret absurd, når problemerne har det store omfang, det har, siger Peter Hasle.

Derfor foreslår ekspertgruppen, at de 500 millioner kroner øremærkes til en forstærket arbejdsmiljøindsats. Den anden pose med penge ligger i Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse.

Den blev oprettet i 2006, da politikerne besluttede at hæve pensionsalderen. Men i 2015 lukkede den daværende VK-regering for, at man kunne søge penge fra puljen. Derfor ligger der nu 1,2 milliarder kroner og samler støv.

- Vi foreslår at bruge pengene på det, der oprindeligt var meningen med puljen. Specielt til at udvikle teknologiske løsninger til de hårdest belastede brancher, siger Peter Hasle.

Arbejdsmiljøet er nedprioriteret

Forslagene om at finansiere forbedringen af arbejdsmiljøet med de to puljer penge, der allerede eksisterer, falder i god jord hos LO.

- Arbejdsmiljøet skriger på flere midler, og de penge, som det koster, findes allerede i systemet. Det er en katastrofe, at Forebyggelsesfondens penge bare står på en konto i Beskæftigelsesministeriet uden at blive brugt, siger Morten Skov.

Han mener heller ikke, at det er rimeligt, at de 500 millioner kroner fra arbejdsskadeafgiften bliver brugt på alt muligt andet end arbejdsmiljø.

- Det er jo nok nogle penge, som politikerne havde regnet med at bruge på noget andet, men så må de jo finde de penge et andet sted. Arbejdsmiljøet er desværre blevet nedprioriteret politisk og økonomisk de seneste år. Nu er det på tide, at politikerne sætter handling bag ordene og ikke kun bruger arbejdsmiljøet i skåltaler, men også leverer politiske resultater, siger han.

De samlede bevillinger til arbejdsmiljøet er faldet med 20 procent fra 2007 til 2016, viser en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Teknologirådets ekspertgruppe

Teknologirådet nedsatte i foråret 2017 en uafhængig arbejdsgruppe, som torsdag præsenterer 12 politiske anbefalinger til at styrke den danske arbedjdsmiljøindsats set i lyset af den stigende pensionsalder. Ekspertgruppen består af:

Kaare Christensen, professor på Syddansk Universitet

Peter Hasle, professor på Aalborg Universitet

Andreas Holtermann, professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Jens Jensen, CEO i Working Environment Consulting, tidligere direktør i Arbejdstilsynet

Flemming Pedersen, direktør i TeamArbejdsliv

Eksperterne repræsenterer sig selv og ikke deres organisationer.

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet