David Trads: Stå nu fast, Løkke - afvis Trump
"Stå nu fast, statsminister. Det her handler om de værdier, Vesten har kæmpet for siden Anden Verdenskrig. Lad ikke Angela Merkel stå alene i Europa," skriver David Trads i et nyt blogindlæg.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

DE, DER tror, at Donald Trumps ulykker ’bare’ rammer amerikanerne, tager selvfølgelig fejl – for de rammer i den grad også os. Lige nu og her:

Tag bare Trumps erklærede ønske om at bruge tortur i kampen mod terror. Det er ikke længere valgflæsk. Ikke længere teori. Ikke længere snak.

DET ER ALVOR – for se engang, hvad Trump svarede, da han af en tv-journalist forleden blev spurgt, om han fortsat agter at bruge ’waterboarding’ (simuleret drukning) og ’det, som er helvedes værre’, som han sagde i valgkampen, nu hvor han er i Det Hvide Hus:

”Det vil jeg. Jeg vil sikre vores lands sikkerhed … Når de hakker hovedet af folk … så gør de ting, vi ikke har set siden Middelalderen … Som jeg ser det , har vi brug for at bekæmpe ild med ild.”

Tror han på, at tortur virker, spurgte journalisten, idet det hidtil har været USA's officielle holdning, at det gør det ikke:

”Tror jeg på, det virker? Absolut!”

Det er faktisk helt vildt voldsomt, hvad Trump siger – for her er det bøjet i neon:

USA vil indføre tortur!

IKKE BARE WATERBOARDING, som USA ulovligt brugte under George W. Bush, men også ting, som er ’helvedes værre.’ Hvad kan det være? Rive negle af fanger? Klippe fingre af? Prikke et øje ud? Hakke et hoved af? Tænde ild til en fange?

Hvem ved?

’Helvedes værre’ end waterboarding – og at bekæmpe ’ild med ild’ sætter jo desværre fantasien i gang. Det er angstfremkaldende at forestille sig, hvad Trump egentlig har gang i?

For Danmark rejser det et akut problem:

Kan vi virkelig sende soldater i kamp i alliance med USA, når Trump er øverstbefalende?

Kan vi risikere, at vores soldater bliver involveret i tilbageholdelser af fanger, som risikerer at blive udsat for tortur?

Kan vi frem over trygt udlevere fanger, som danske soldater har taget, til amerikanerne, når vi ved, at deres øverstbefalende bifalder waterboarding og det, der er værre?

Mit svar er et klart nej!

Danmark er tvunget til at sige, at vi – som underskrivere af FN’s Torturkonvention – ikke kan deltage i alliancer med USA, så længe dets præsident ønsker at bruge tortur.

DET ER EN UHYGGELIG GLIDEBANE, hvis vi bare – for den diplomatiske freds skyld – siger, at nu må vi se. Eller hvis vi stiller os tilfredse med at sige, at Trump trods alt også har en regering og en kongres og alt muligt andet, der (forhåbentlig) kan bremse ham. Det er ikke godt nok.

Vi lider fortsat i Vesten – også i Danmark – over nogle af de brud på international ret, som blev begået under de første år af krigen mod terror: Waterboarding, hemmelige CIA-fængsler, Guantanamo, Abu Ghraib, og, helt overordnet, den ulovlige krig mod Irak.

TIDEN ER INDE til, at vi insisterer på, at Danmark er et land, der ikke bare underskriver FNs konventioner, men som faktisk agter at efterleve dem.

Løkke, der angiveligt holdt sig til hyggesnakken i den korte samtale, han havde med Trump, da han lige var blevet valgt, er nødt til at træde i karakter og meddele præsidenten følgende:

Danmark kan ikke deltage i USA-ledede militære aktioner, hvis USA's præsident ikke kategorisk vil afvise brug af tortur.

Stå nu fast, statsminister. Det her handler om de værdier, Vesten har kæmpet for siden Anden Verdenskrig. Lad ikke Angela Merkel stå alene i Europa.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.