Et klart flertal af danskerne blåstempler de omdiskuterede kontanthjælpsregler, der lægger et loft over, hvor stort beløb en borger kan få i offentlige ydelser. Det fremgår af en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk
61 procent af danskerne svarer, at de mener, at det er 'en god idé' med et loft over de samlede ydelser til kontanthjælpsmodtagere.
De omdiskuterede kontanthjælpsregler med lavere ydelser og skærpede krav til de ledige har været gældende siden oktober i fjor. Loftet, som de tre nuværende regeringspartier og Dansk Folkeparti står bag, har været centrum for skarpe debatter, og er blevet massivt kritiseret af oppositionen på Christiansborg.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) glæder sig over, at et flertal af danskerne støtter kontanthjælpsloftet.
- Det fortæller mig, at der er bred opbakning til, at der skal være forskel på at være på overførselsindskomst og at være en del af det aktive arbejdsmarked. Kontanthjælpsloftet har været meget omdiskuteret, men det er glædeligt at se, at der nu er stor folkelig opbakning til det, vi har gjort, siger Troels Lund Poulsen.
Han mener, at det med kontanthjælpsloftet er lykkedes at finde en model for de offentlige ydelser, som er let at forklare, og som et flertal nu blåstempler i den nye undersøgelse.
- Folk kan godt se, at der skal være ret og rimelighed i det, siger beskæftigelsesministeren.
De nye regler, som har været i kraft siden oktober i fjor, reducerer ikke selve kontanthjælpssatsen, men som borger kan man eksempelvis få mindre i boligstøtte, hvis det samlede beløb løber op og rammer loftet. Det kan betyde, at der er 2000-4000 kroner mindre at gøre godt med. Alt afhængig af familietype.
En enlig kontanthjælpsmodtager med to eller flere børn kan således maksimalt få 15.803 kroner i samlet ydelse. 41 procent i Wilkes undersøgelse erklærer om det konkrete eksempel, at niveauet er 'passende.' 12 procent mener, at det er for højt, men 29 procent synes, at det er for lavt.
Signalerne fra danskerne kommer ikke bag på SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.
- Selvfølgelig vil folk kunne leve af mindre beløb, men grundlæggende handler det om, hvilket samfund vi vil have, siger Karsten Hønge.
Han mener, at svarene i undersøgelsen afspejler den aktuelle debat, som ifølge SF's ordfører foregår på et forkert grundlag.
- Det overrasker mig ikke, at de svarer sådan set i lyset af debatten, der har kørt. Ikke kun om kontanthjælpsloftet, for også i tidligere debatter er det blevet fremstillet, som om folk bare går og får astronomiske beløb. Det har været svært at komme til orde om, hvordan virkeligheden ser ud, når debatten handler om, at folk bare kan tage sig sammen, siger Karsten Hønge.
I december meldte SF's formand, Pia Olsen Dyhr, ud, at partiet ikke vil være støtteparti til en rød regering, som ikke vil fjerne kontanthjælpsloftet. SF-kravet er så vigtigt, at en afskaffelse skal skrives ind i regeringsgrundlaget, lød det fra Pia Olsen Dyhr.
Socialdemokraterne har endnu ikke svaret på SF's ultimative krav, men ved en tidligere lejlighed har partiets formand, Mette Frederiksen, slået fast, at hun først efter et valg vil gøre op, hvad der konkret skal ændres på.