Et markant flertal af de danskere, der er fyldt 18 år, får i løbet af et år udbetalt penge fra det offentlige i form af alt fra børnecheck over SU til kontanthjælp og folkepension.
Næsten 3,5 millioner personer fik i 2015 således andel i de mere end 300 mia. kr., som staten og kommunerne udbetalte til borgerne, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Det svarer til, at 76,8 pct. eller knap 8 af 10 af alle over 18 år fik mindst én offentlig ydelse i 2015, viser en analyse udarbejdet af tænketanken Cepos på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
Og det er alt for mange, lyder det fra dele af Christiansborg.
- Mange af ydelserne er udmærkede, men det ville være bedre, hvis færre var afhængige af penge fra samfundet, siger politisk ordfører Jacob Ellemann-Jensen (V).
Antallet af personer uden for arbejdsmarkedet er faldet i de senere år, men til gengæld er der kommet flere, der får eksempelvis SU og boligstøtte, så andelen, der får mindst én offentlig ydelse i løbet af et år, har været ret konstant, viser analysen.
- Vi har skabt et monster. Spurgte man selv socialdemokraterne i 1960'erne, da udbygningen af velfærdsstaten tog fart, om dette var målet, er jeg sikker på, at de ville ryste på hovedet, siger finansordfører for Liberal Alliance, Joachim B. Olsen.
Han tilføjer:
- Mennesker, der godt kan klare sig selv, skal betale mindre i skat, men så skal de til gengæld ikke modtage noget som helst fra det offentlige. Det gælder også børnecheck, siger han.
Hos Socialdemokraterne siger partiets fungerende politiske ordfører til Jyllands-Posten:
- Vi har udviklet en universel velfærdsmodel, hvor 90 procent betaler til 90 procent af befolkningen. Men det er ikke målet i sig selv.