Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) sætter nu tal på, hvor store beløb, kontanthjælpsmodtagerne er blevet trukket i ydelser som følge af de nye skærpede regler.
Alt i alt blev der udbetalt 200 millioner kroner mindre i offentlige ydelser som følge af det omdiskuterede kontanthjælpsloft og 225-timersreglen i de sidste tre måneder af 2016. Den største besparelse - 135 millioner kroner - kommer som følge af kontanthjælpsloftet, der lægger en øvre grænse for, hvor stort beløb, en borger kan modtage i offentlige ydelser.
De resterende 65 millioner kroner er sparet, fordi 15.100 borgere ikke levede op til kravet om at arbejde mindst 225 timer årligt for at bevare de hidtidige ydelser.
Beskæftigelsesministeriet skønnede oprindeligt, at kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen tilsammen ville føre til en nedgang i udbetalingen af de offentlige ydelser på ialt 175 millioner kroner i oktober, november og december i fjor. Det fremgår af et svar fra Troels Lund Poulsen til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.
- Det er klart, at når færre er på offentlig ydelse, sparer man udgifter til forsørgelse. Ligesom man også betaler skat, hvis man kommer i job. Penge som samfundet i stedet kan bruge på for eksempel kernevelfærd, skriver Troels Lund Poulsen i en mail til Avisen.dk.
Han pointerer, at de skønnede effekter i det lovforberedende arbejde ikke har noget måltal.
- Politisk handler det her om at sikre, at det kan betale sig at arbejde fremfor at være på kontanthjælp, også af hensyn til alle dem, der har en lavere løn, skriver Troels Lund Poulsen.
SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge mener, at de nye tal afspejler en trist udvikling for kontanthjælpmodtagere:
- Det tyder på, at folk har svært ved at at finde en vej ud af ledigheden. Det er ikke så enkelt, som regeringen gerne vil gøre det til. Det kræver en præcis og længerevarende indsats. Når sagsbehandlerne har tiden til det, kan det godt lade sig gøre at flytte folk, siger Karsten Hønge.
Ifølge beskæftigelsesministerens svar var det især enlige, der ikke levede op til 225-timersreglen. I alt blev 13.300 personer trukket i deres ydelser i løbet af de sidste tre måneder af 2016. Langt de fleste - 9.700 - fik deres ydelser sat ned i alle tre måneder. Knap 1.000 kroner måtte de i gennemsnit undvære hver måned.
Økonomien strammede til for 1.700 gifte kontanthjælpsmodtagere, der fik nedsat deres ydelser med 6.898 kroner pr. måned i gennemsnit. De fleste blev trukket i ydelser i alle tre måneder, som Beskæftigelsesministeriets opgørelse dækker.
I sin mail understreger Troels Lund Poulsen, at der skal være forskel på at kunne forsørge sig selv og være på kontanthjælp.
- Derfor har vi lavet kontanthjælpsloftet og timekravet, som sikrer, at er man vurderet parat til at arbejde, skal man stå til rådighed, fremhæver ministeren.