Administration 

Blogger: Vi står i lort til halsen, fordi vi har kæmpet for lidt

"Arbejderklassens styrke ligger i vores antal, som har gjort, at vi har kunnet tilkæmpe os arbejdstagerrettigheder, kollektive goder og velfærd," skriver blogger Jan Hoby.

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

LAD DET være sagt med det samme: Jeg har indtil nu kun været positiv i forhold til Lizette Risgaard som forkvinde for LO. I oktober 2015 skrev jeg: "Lizette Risgaard udstråler det meget sjældne blandt faglige topledere, nemlig indignation, passion og oprigtighed. Lizette stiller op og har bud på ny offensiv politik (…) Hun magter faktisk at lytte til de kritiske stemmer i fagbevægelsen. Hun udstråler ikke den traditionelle socialdemokratiske magtfuldkommenhed og magtarrogance, som vi er mange, der brækker sig over."  

Derfor var det også med stor forundring, at jeg læste hendes debatindlæg i Politiken den 2. januar. Debatindlægget har mange rigtige konstateringer omkring årtiers angreb på den danske model. Hun beskriver, hvordan deregulering af arbejdsmarkedets aftaler, massive velfærdsnedskæringer og ødelæggelse af dagpengesystemet har udhulet den danske flexicuritymodel.

Men Lizette Risgaards svar på, hvordan vi skal vende udviklingen, skriger til himmelen. Hun skriver i ramme alvor, at ”utrygge mennesker reagerer for eksempel ved at kræve generalstrejke, massedemonstration”. Så bliver det ikke mere faktuelt forkert! Sandheden er den stik modsatte. Det er stærke, modige og handlekraftige mennesker, der demonstrerer, strejker og laver civil ulydighed. Arbejderklassens styrke ligger i vores antal, som har gjort, at vi har kunnet tilkæmpe os arbejdstagerrettigheder, kollektive goder og velfærd. Demonstrationer, strejker og kollektiv handling er deltagerdemokrati på højt plan.

I 2016 så vi for første gang siden finanskrisen i 2008, at fællesskabets styrke og kollektiv handling kan skabe reelle resultater, som overgår dem fra forhandlingsbordet. Det skete på baggrund af græsrodsinitiativet Velfærdsalliancens landsdækkende protester i 74 kommuner mod omprioriteringsbidraget den 12. maj, strejken på det socialpsykiatriske bosted Lindegården i Roskilde og tømrerstrejken i Axel Tower i København. Vi har også set flotte markeringer fra reformramtes demonstrationen ved folketingets åbning samt elev- og studenterdemonstrationerne i oktober – hvor Lizette Risgaard selv var taler.

Det er igennem fællesskabets styrke, at fagbevægelsen har opnået de vilkår, som i dag bliver afmonteret i nødvendighedens reform-amok-programmer. Det er fraværet af massedemonstrationer, strejker og stærke handlingsfællesskaber, der er årsagen til, at vi står i lort til halsen. Det er ikke, fordi vi har kæmpet for meget, men for lidt!

LO-forkvinde Lizette Risgaard opsætter desværre en falsk dikotomi, når hun skaber en modsætning mellem kamp og dialog. Du får ingen afgørende forhandlingsposition over for regering eller arbejdsgiver uden stærke handlingsfællesskaber. Medlemmernes vilje til at sætte handling bag kraverne har altid været fagbevægelsens fagpolitiske kapital. Hvis medlemmerne ikke vil slås for deres krav, har de faglige ledere ikke meget at komme med ved forhandlingsbordet, uanset hvor dygtige de er.

DE SIDSTE store landevindinger for dansk fagbevægelse er et resultat af massemobilisering: Vi fik 37 timers arbejdsuge som følge af generalstrejken i 1985; den sjette ferieuge kom efter storstrejken i 1998; velfærdsdemonstrationerne og SOSU-strejken i 2007 gav historiske lønstigninger til offentligt ansatte i 2008.

Men hvad er så alternativet for LO-forkvinden, hvis det ikke er fællesskabets styrke, der skal bruges til at ændre den politiske dagsorden? Ja, det er mere af det, der ikke virker: At ”finde løsninger sammen med arbejdsgiverne, regeringen og Folketinget (…) Vi skal have resultater frem for resolutioner”.

Lizette Risgaards udtalelse viser desværre, at hun og resten fagbevægelsen lever i verden af i går - eller mere præcist - i verden, som den så ud før årtusindskiftet. Den danske fagbevægelse har ikke opdaget, at modparten har opsagt samarbejdet, både nationalt og internationalt.

Hvis ikke vi accepterer forringelser eller mådehold, så kører de hen over os, som fx lærerne og de andre statsansatte kontant har mærket det. Vores modpart har ingen grænser, når det gælder velfærdsforringelser, løndumping og deregulering. For dem er det kun øget fortjeneste, lavere skatter og mere magt som tæller. Det nye er ikke, at deres grådighed er umættelig, men at de offensivt tromler deres dagsorden igennem.

Den sociale partnerskabsmodel ideologi (klassesamarbejdsmodel) står for fald. I Danmark tror fagbosserne i FTF & LO, at klassesamarbejdet og konsensuspolitikken forsat er intakt, blandt andet fordi de har været med i trepartsforhandlingerne. Men hvad har fagbevægelsen fået ud af trepartsforhandlingerne, som de nu har været parkeret i halvandet år? En forringet dagpengelov, indslusningsløn til flygtninge og en omgang varm luft om praktikpladser. Hver eneste gang har lønmodtagerne betalt små forbedringer med større forringelser.

Men den største pris, fagbevægelsen betaler, er, at de skal undlade at protestere mod velfærdsforringelserne (fx kontanthjælpsloftet), fordi man ikke kan aktionere uden at blive smidt ud af forhandlingslokalet. I min optik er det ikke samarbejde, men gidseltagning af faglige ledere, der desperat søger den indflydelse, som de havde i det sidste århundrede. Uanset hvor meget både LO og FTF tigger og beder om flere trepartsforhandlinger, vil det ikke resultere i, at Lars Løkke Rasmussens og hans Skrækkabinet vil opgive deres projekt Minimalstaten. Regeringen ønsker blot at få fagbevægelsens top til at legitimere afmontering af velfærdssamfundet.

LO-toplederen slutter sit debatindlæg med denne sætning: "Vi vil forandre med forhandling og dialog. Og hvis det ikke virker? Ja, så ser jeg en stor risiko for, at det går i Danmark, som vi har set det med Brexit og Trump". Så regeringen og arbejdsgiverne behøver ikke frygte LO, som allerede har lagt sig ned og accepteret Nødvendighedens politik

RISGAARD BEGÅR i sin angst for højrepopulismen den fejl, at hun finder svaret i den politik, som har givet højrepopulismen vind i sejlene. Mere end 20 års nyliberalistisk globalisering har undergravet nationale velfærdsstater og arbejdstagerrettigheder. Populisme og nationalisme er skabt af EU og dansk nyliberal økonomisk politik. Det EU, vi kender, er udemokratisk og ulighedsskabende.

Det kræver klassekamp, hvis vi skal ændre udviklingen. Klassekamp er den eneste vej væk fra smatten på midten af dansk politik, som i øjeblikket er ved at kvæle Socialdemokraterne og SF og store dele af fagbevægelsen. Klassekamp er den eneste mulighed for at skabe håb, selvtillid og visioner om en bedre fremtid.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Sara Bro med partner Morten Kjeldgaard på dansegulvet
Underholdning

Kylet ud i kvartfinalen:

Dansedrømmen brast

Magnus Heunicke nærbillede
Nyheder

Heunicke indkalder til hastemøde

Læge giver vaccine til patient.
Corona

Rusland begynder

massevaccinering

Silhouet af person foran skærm.
Nyheder

Amerikanere har søgt

efter spioner til Danmark

Rupert Grint, Emma Watson og Daniel Radcliffe på den røde løber.
Kendte

Harry Potter-stjerner på Instagram:

Her er den mest populære

Portræt Sarah Grünewald
Underholdning

Sarah Grünewald:

Min tid er enormt dyrebar

Mette Frederiksen portræt
Nyheder

Statsministeren overvejer nye skrappe restriktioner

De tre hovedpersoner sidder omkring køkkenbordet
Nostalgi

The Julekalender
- det vidste du (måske) ikke?

Albert Rosin og Jenna Bagge
Film og TV

Vild med dans:

De ryger ud i aften

Portræt Julie Zangenberg
Underholdning

Julie Zangenberg:

Jeg er gravid

Ampuller med corona-vaccine
Nyheder

Dagens smittetal:

11 nye dødsfald

skorstenen ved kulkraftværk Widows Creek Fossil Plant
Helt vildt

Vild video: Sådan lægges en af verdens højeste skorstene ned

billeder af drenge til fodbold
Corona

Her lukkes foreningslivet

efter stigning i smittetal

lang række af fly står på startbanen
Nyheder

Dit tilgodebevis

kan give problemer

ved årsskiftet

Christian Poulsen ses sammen med landsholdkolleger
Kendte

Dansk fodbold-ikon

scorer 5,2 millioner

bord dækket med en skål fuld risalamande
Mad og drikke

Vildt: Så meget piskefløde

bruger vi i december

 Ole Espersen sammen med Lone Hertz
Nyheder

Tidligere minister

Ole Espersen er død

billede af den forulykkede bus
Nyheder

Svigtende bremser sender

16 direkte i døden

Orla Østerby i Folketingssalen
Nyheder

Forlader parti efter sexsag

udsnit af mundbind.
Nyheder

Supermarkeder sælger

bakteriefyldte mundbind

Kinesisk flag på månen
Nyheder

Kina planter flag på månen

Dronning Eliabeth med rød dragt og hat.
Kongelige

Dronning i sorg

Blå blink
Krimi

Voldsom ulykke:

To mænd mister livet 

Et billede af et skilt, hvor der står Skattestyrelsen
Nyheder

OECD: Danmark har

højest skattetryk i verden

Facade på afpillet villa
Nyheder

Her er Danmarks

billigste boliger

Indgang til Retten på Frederiksberg
Krimi

Ældre snydt af falske børnebørn

En hånd holder et mundbind
Corona

Barer og værtshuse

kan blive lukket i København

Sygeplejersker tilser patient på hospitalsstue
Nyheder

Dagens smittetal:

Mange nye indlagte

Krimi

15-årig før dødeligt slagsmål:

Tag maskering og sort tøj på

Billede af Anne Linnet
Kendte

Anne Linnet skal

i Vild med dans

En rødhåret pige sammen med nogle veninder på en græsplæne
Krimi

Stine Geislers

mor er død

Et stue med frit kig til himmelen igennem et kæmpe hul i taget.
Nyheder

Stormskader:

Sådan undgår du dem

En nøgen kvinde står på surfbræt på en bølge
Helt vildt

Splitternøgen kvinde

tackler kæmpe bølger

En lille pistol holdt af en mand med hvide handsker
Helt vildt

James Bond-pistol

solgt for 1,6 millioner

To sundhedsarbejdere trækker af sted med en seng med en patient
Corona

Corona-amok:

Smitten eksploderer

i USA

En masse amerikanske politibiler på en villavej
Krimi

26 gidsler befriet

fra hus i Texas

Fire danske skuespillere i en bil
Film og TV

"Retfærdighedens Ryttere"

solgt til USA

En boreplatform midt i havet
Nyheder

Slut med oliejagt

i Nordsøen

Nukaka Coster-Waldau og Silas Holst i dansestudiet.
Film og TV

Derfor er der ikke Vild med dans i aften

flasker med vaccine på række
Corona

Nyt studie: Giver

immunitet i mindst

tre måneder

afrikansk mand med jakke og slips
Helt vildt

Adolf Hitler vinder

valg i Afrika

fire glas med vacciner og en kanyle på et bord
Corona

Vacciner er ankommet

til Storbritannien

magnus heunicke taler
Nyheder

Heunicke får en næse 

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Nyheder

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til