For at undgå at stresse sæler og give dem mulighed for at give die til deres unger skal man holde mindst 25 meters afstand til sælen.
Sådan lyder den klare opfordring fra Dyrenes Beskyttelse, efter at to sælunger er døde som konsekvens af, at mennesker er kommet for tæt på.
Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.
- Man skal ikke komme for tæt på for at tage billeder, klappe eller fodre dem, siger Peter Gravlund, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Ifølge organisationen skyldes de døde sæler "sandsynligvis" menneskers nærgående adfærd.
Det gjorde, at mødrene ikke turde at komme op på land for at give die.
Først blev en sælunge ved Susåen i Næstved aflivet på grund af sult og sygdomstegn.
Efterfølgende døde en unge på Enø Strand ved Karrebæksminde, fordi den formentlig sultede ihjel, skriver organisationen.
René Kluk, frivillig kredsformand i Dyrenes Beskyttelse, havde forsøgt at få folk til at holde stand til sælungen ved Susåen ved at sætte skilte op.
På skiltene opfordrede han til, at man ikke fodrede sælen, men det gjorde ingen forskel, lyder det.
- Det er en rigtig trist nyhed, at sælungen blev aflivet. Men det er konsekvens af folks påtrængende adfærd og manglende respekt for dyret ved blandt andet at komme helt hen og klappe den, siger han.
Den spættede sæl, som er den mest udbredte art i Danmark, yngler i juni og juli.
Derfor får vagtcentralen hos Dyrenes Beskyttelse mange henvendelser i øjeblikket fra folk, der har set en sæl eller sælunge på land.
En afslappet sælunge kan nemt forveksles med en unge, der har brug for hjælp.
- En sæl på land er som udgangspunkt ikke i nød, men har blot lagt sig for at hvile, siger Peter Gravlund.
Organisationen har modtaget 316 henvendelser i juni i år om sæler. Det er næsten en fordobling sammenlignet med samme måned de sidste fire år.
/ritzau/