"Jeg er gået i seng to gange sidste måned uden at have spist for at få råd til medicin"
- Jeg kan godt blive vred over, at der er så stor forskel på folk. Det er pænt nederen ikke at have råd til at være smertedækket 100 procent. Det slider også på familien, fordi man bliver irriteret og nedtrykt, når man har ondt og ikke får sovet, siger Helen Schulze. Privat
Helen Schulze kæmper for at få kontanthjælpen til at strække til bare den allermest nødvendige medicin.

Denne artikel blev bragt første gang 15. december 2016. 

At kunne hente al den medicin, hendes læge udskiver på recept, er en luksus for Helen Schulze, der er på kontanthjælp.

Især efter hun mistede 680 kroner i boligstøtte, da kontanthjælpsloftet blev indført 1. oktober i år.

Hun er 48 år og har fået bevilget både rollator og hjemmehjælp fra kommunen. Hun har brug for smertelindring 24 timer i døgnet på grund af smerter i ryg, led og muskler. Men bare at få den smertestillende medicin har holdt hårdt denne måned.

- Jeg er gået i seng to gange i november uden at have fået mad hele dagen, fordi jeg blev nødt til at bruge pengene på medicin. Men jeg kan slet ikke bevæge mig uden de smertestillende, siger Helen Schulze.

For to år siden viste en rapport fra TrygFonden, at fire ud af ti på kontanthjælp havde ladet været med at hente receptmedicin, fordi de ikke havde råd. Det samme gjaldt fem procent af den samlede befolkning.

- Jeg kan godt blive vred over, at der er så stor forskel på folk. Det er pænt nederen ikke at have råd til at være smertedækket 100 procent. Det slider også på familien, fordi man bliver irriteret og nedtrykt, når man har ondt og ikke får sovet, siger hun.

Hjælp fra jobkonsulent

Helen Schulzes lægeerklæring siger skæv ryg, problem med ryghvirvlerne og slidgigt. Oveni forkalker bløddelene i hendes led, hun er hypermobil og har astma.

Hendes ene ben er begyndt at give efter på grund af en nerve i klemme, så i foråret faldt hun øverst på en trappe. Efter det har hun fået mén efter en hjernerystelse.

Helen Schultze er i gang med sit femtende år på kontanthjælp, og har netop været til møde på kommunen, som synes, der mangler flere lægepapirer for at afgøre, om hun er syg nok til førtidspension eller fleksjob.

Så der er ingen udsigt til at komme af med kontanthjælpen.

I efteråret fik hun en seddel om den såkaldte henstandsordning fra sin jobkonsulent efter kontanthjælpsloftet blev indført.   

Som Avisen.dk skriver i dag er det en form for afdragsordning, som apotekerne har pligt til at tilbyde til alle, der har haft eller ser ud til at få meget høje medicinudgifter.

I 2015 nåede omkring 70.500 mennesker over grænsen på de 17.950 kroner, det kræver at få ordningen. Alligevel var der 1. oktober i år kun 11.500 personer, der havde en ordning med apoteket.

Helen Schulze havde aldrig hørt om ordningen. Den fungerer sådan, at man betaler 330 kroner fast til apoteket hver måned. Så slipper man for, at ens udgifter svinger fra måned til måned.

Det kunne Helen Schulze godt tænke sig. For hun frygter allerede nu for januar, hvor hun skal starte forfra med at optjene medicintilskud.

Hun har 1.700 kroner til, mad, tøj, medicin og andet, når de faste udgifter er betalt. Så en måned med op mod 1.000 kroners regning på apoteket fungerer ikke.

Henter ikke al sin medicin

Men på trods af Helens mange sygdomme siger apoteket nej, for hun har slet ikke købt nok.

- Problemet er, at jeg ikke når op på det beløb, der skal til for at få en henstandsordning. For det har jeg ikke råd til, siger Helen.

Hun undlader at hente medicin og får hjælp af sin læge til at finde løsninger, hun kan betale.

- Jeg burde have den røde astamaspray. Men den koster 4-600 kroner hver måned. Det kan jeg ikke betale. Så i stedet får jeg den blå spray, for de koster 195 kroner for to, siger Helen Schulze.

Det samme system kører hun med sine smertestillende. Egentligt har hun brug for Dolol med depotvirkning, så de virker jævnt i flere timer. Men det har hun ikke råd til.

- Så jeg får bare de almindelige. Det betyder, at jeg ikke er smertedækket hele døgnet, så det er sværere at sove, siger hun.   

Hun har også recepter liggende på medicin på apoteket, som hun bare ikke henter, for det har hun ikke penge til.

Hun burde tage muskelafslappende medicin om natten, så hun kan få bedre hvile. Hun har også allergi mod nikkel og krom, som hun skal have salve mod.

- Men det køber jeg kun af og til. Så lige nu har jeg et stort sår på foden, fordi jeg ikke har haft råd til salven. Det er som om, vi er delt i et A- og et B-hold, selvom vi betaler skat til det samme sundhedsvæsen, siger hun.

via Listen To News