- Det er en enorm skuffelse. Nu må vi drøfte med vores advokater, om vi skal gå videre med sagen.
Sådan lød den umiddelbare reaktion fra Ewa Møller, da hun mandag fik meddelelsen om, at retten i Helsingør havde afvist en række kærestepars krav om, at lov om gensidig forsørgerpligt var brud på Grundloven.
Ewa Møller mistede sin kontanthjælp, fordi Herning Kommune mente, at hendes kæreste, Bo Lyngvig, med lønnen fra sit job som produktionsleder skulle forsørge hende. Kommunen pålagde også Bo Lyngvig at bruge sin private pensionsopsparing til at forsørge kæresten. Ewa Møller og Bo Lyngvig havde blot boet sammen i få måneder, da den forkætrede lov trådte i kraft i 2014.
Trods skuffelsen over nederlaget i byretten har Ewa Møller ikke mistet modet:
- Hvis det er op til os, er det sidste ord ikke sagt i denne sag. Vi skal studere dommen og tale med vores advokater om, hvad der kan være at arbejde videre med i en ankesag. Som jeg ser det, er Grundloven sat ud af kraft, siger Ewa Møller, der under sagen var ved at gå ned psykisk.
I alt tre par anlagde sag an mod Beskæftigelsesministeriet og kommunerne Herning, Favrskov og Gribskov, hvor de bor. Sagen handlede om den gensidige forsørgerpligt for ugifte par, der lever sammen i et 'ægteskabslignende forhold', som blev indført af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative som del af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) kontanthjælpsreform fra 2013. Flere tusinde par gik ned i indtægt som følge af loven.
Efter voldsom kritik blev lovændringen skrottet igen med virkning fra 1. januar 2016. Den holdt dermed kun i to år.