USA 2012

Blodbad på postarbejdere i USA

Fyringer, angreb på sundhedsforsikring og pension planlægges.
120.000 postarbejdere skal fyres
120.000 postarbejdere skal fyres
CC Michael Lehet

Postvæsnet i USA planlægger at komme af med 120.000 ansatte i forbindelse med den dårlige amerikanske økonomi.

Samtidig agter man at fratage dem deres sundhedsforsikringer, pensionsordninger og andre goder sikret i overenskomsten.

Postvæsnet, der er en national service i USA, vil af med en femtedel af deres ansatte og lukke 3.700 posthuse. Besparelsen skyldes delvis den finansielle krise og delvis, at folk bruger e-mail og private pakkeservices.

Brevmængden falder med en femtedel

Det har længe været en politisk sort sky over postarbejderne, at amerikansk politisk svingede til højre med det erklærede mål at skrumpe den offentlige sektor. Systemet vil sådan set være insolvent om en måned tid, hvis ikke der hurtigt gribes ind.

I de sidste fire år er mængden af post faldet med en femtedel og postvæsnet har tabt 110 milliarder kroner. I finansåret 2010 lækkede systemet med 17 milliarder.

Situationen er så tilspidset, at var det en privat virksomhed var den erklæret konkurs, hedder det i et dokument om planen om brud på overenskomsten. Washington Post har fået fingre i papirerne.

Angrebet på goderne

Postvæsnet har 480.000 pensionister og 600.000 ansatte, der er med i en national pensionsordning og sygesikring for alle føderalt ansatte i USA. Nu skal de flyttes over i andre ordninger, som postvæsnet selv vil administrere.

Målet er ikke overraskende at skubbe alle de ansatte over i ordninger, der ligner de kommercielle på markedet. Det vil betyde betydelige tab af ydelser og rettigheder.

Udover færre rettigheder og dårligere ydelser er det planen at postarbejderne skal betale mere til disse forsikringer. Forslag til lovgivning, der skal få dette til at ske, er allerede for kongressen og nyder støtte fra Postvæsnet.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.