Administration 

Hovsa, vi regnede lige $2 billioner forkert

Bag det amerikanske finansministeriums søjler håndterer de landets statsgæld. (Foto: CC Steven Damron)

Finansmarkederne er urolige. Nedvurderingen af USA's obligationer skubber til trenden. Kina gav USA en skideballe, men hænger på dollaren.

Det amerikanske finansministerium, de fleste medlemmer af kongressen og præsidenten er rasende over kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's nedvurdering af amerikanske værdipapirer.

Ved at give USA AA+ vurderingen advarer de imod landets kvalitet som låntager og rentebetaler. Selv lavede S & P en fed regnefejl i sin vurdering. Mere om den om lidt.

Advarslen kan påvirke kortsigtede investorer, typisk aktiekøbere, til at sælge deres papirer. Professionelle investorer har allerede taget højde for amerikansk økonomis problemer, men det udelukker ikke panikker.

Kommentatorer fra nær og fjern forudsagde alle mulige katastrofer. I løbet af ugen før nedvurderingen var indekset på den amerikanske aktiebørs faldet mærkbart, og det forventes at fortsætte nogle dage.

Noget tyder dog på, at det var de ikke-opfyldte forventninger til ekstra svage arbejdsløshedstal i USA, der drev pessimismen.

Faktisk strømmede milliarder af dollars ind i amerikanske statsobligationer lige efter aftalen om gældsloftet sidste weekend, fordi aktiekurserne faldt og Europas gældskrise tog til i styrke.

Ingen af de finansielle markeder ventes at holde sig i ro for tiden.

Hovsa en lille regnefejl

Den højt profilerede beslutning fik sig dog et lille problem, idet Standard & Poor's ikke rigtig havde styr på tallene, der ligger til grund for vurderingen. De havde en talfejl på to billioner dollars.

Bureauet fastholdt alligevel sin beslutning, fordi det vurderede, at fejlen ikke havde nogen indflydelse på dets beslutning.

”Det taler vel for sig selv,” mente en talsmand for finansministeriet.

Amerikansk kreditvurderingsselskaber er mildest talt i en krise. De er dokumenterede som nyttige og grådige idioter i spillet, der førte til den globale finanskrise. Hæmningsløst gav de AAA-rating til en endeløs række af fup-obligationer bygget på uholdbare boliglån.

Et udvalg i kongressen, der undersøgte finanskrisens årsager, beskrev S & P med flere som ”akslen i den finansielle destruktions hjul.”

[pagebreak]Kreditvurderinger

Kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's beslutning om at nedvurdere amerikanske statsobligationer et trin til AA+ betyder ikke, at der pludselig er sket noget nyt i amerikansk økonomi.

De to andre amerikanske bureauer, Moody's og Fitch har ikke tage samme skridt.

Det kinesiske Dagong Global Credit Rating Co. har nedvurderet amerikanske gældspapirer to gange, senest i onsdags. Første gang var sidste år. Ingen i USA har dog taget de oversete kinesiske vurderinger for alvor.

Standard & Poor's argumentation er politisk, idet firmaet i duet med den højreorienterede te-selskabs bevægelse kritiserer landets hidtidige beslutninger og nuværende prioriteringer. Man snakker om ”kløften mellem de politiske partier”.

Imidlertid er der ikke truffet nye politiske beslutninger i lang tid, der kan påvirke amerikansk økonomi, måske bortset fra det netop overståede sparekompromis som betaling for at få lov til at låne flere penge til betaling af gammel gæld.

Nedvurderingen handler om bureauets forventninger til politikernes evne til at løse den økonomiske krise (læs: valgkampen er i gang).

Skideballe fra Kina

Det officielle kinesiske nyhedsbureau, der taler på vegne af landets ledere, har i anledning af Stand & Poors nedvurdering af amerikanske obligationer opfordret USA til at tage en kur for sin afhængighed af et låne.

Heri er USA enig, men det er ikke så ligetil at rette op på supermagtens økonomi. De seneste ugers politiske debat forårsaget af behovet for (endnu en gang) at hæve gældsloftet vidner om problemerne.

Kina, der besidder langt over en billion dollars i amerikanske statsobligationer, kan med nogen ret tillade sig at advare USA imod landets endeløse underskudsfinansiering. Kina frygter ikke, at USA undlader at betale påløbne renter.

Kina har opsparet sådan ca. 3,2 billioner dollars i fremmed valuta, hvoraf to tredjedel menes at stå i amerikanske dollars. Kineserne vil naturligvis gerne sikre sig, at værdien af deres investering ikke daler, og at valutakurserne vedbliver at være fordelagtige.

[pagebreak]En forståelse

Kina og USA har igennem ret mange år haft et fornuftigt sammenhold, som drejede sig om, at Kina havde et kolossalt handelsoverskud med USA og brugte pengene til at finansiere Bush-æraens underskud. På den måde kunne det fortsætte. Der er ingen seriøst store finansielle alternativer til USA.

Kina er således afhængig af sine mange amerikanske obligationer og kan ikke true med noget som helst. Kina er afhængig af sine mange dollars, fordi de har været brugt til at holde landets egen valuta, renminbi eller yuan, billig, så landet kunne fastholde sit eksport-boom.

Sådan set hænger de to lande på hinanden. Ved starten af gældskrisen i 2008 kastede Kina enorme beløb ind i at skabe jobs gennem bygning af infrastruktur og meget andet. Nu lider landet under en voksende inflation og boligboble (som USA gjorde).

Kina har ikke nok kræfter til at gennemleve endnu en global recession i rimelig stil med sund vækst.

Alle er enige

Overalt i verden er man enige om, at USA bør få styr på sin økonomi, fordi den er vigtig for alle. Den mere alvorlige frygt drejer sig om det internationale renteniveau, og om at USA ikke har midler (ej heller politisk) til at manøvrere uden om en fornyet recession.

Finanskrisen i Europa med flere svage lande som Grækenland, Irland, Portugal, Spanien og Italien er særdeles alarmerende kombineret med en svag amerikansk økonomi.

At S & P har nedvurderet statsobligationer og en række andre statslige amerikanske værdipapirer vil få begrænset virkning, indrømmet også kreditvurderingsfirmaerne i henhold til Tne New York Times.

For eksempel er statsobligationer fritaget for påvirkning af kreditvurdering, hvis de er ejede af banker. Ej heller investeringsforeninger vil være synderligt påvirkede, idet de typisk holder kortsigtede gældspapirer, som AA+-vurderingen ikke påvirker.

[pagebreak]Advarslerne var der

Standard & Poor's kuppede sådan set ikke verdens finanssystem. I løbet af året har bureauet truet med at nedvurdere USA, hvis ikke politikerne fandt en løsning på gældsloftet og besparelser på mindst 4 billioner dollars over de kommende år. Den kom sådan set i sidste uge.

Nedvurderingen er den første siden S & P tildelte de amerikanske statsobligationer AAA i 1941. Tanken har siden været, at verdens rigste land ikke vil undlade at betale sine renteforpligtelser.

Derfor er disse obligationer det sted, penge søger hen, når der ikke er alternativer, eller når investor ønsker sikkerhed. Det forhold forandres ikke.

USA betaler kassen i renter, selv om taksterne er lave på statsobligationer. Det drejer sig sådan cirka om 250 milliarder dollars om året. Frygten for at markedet og den globale økonomi tvinger renterne opad er reelle. En halv procent vil være dyrt for USA.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier 

kaffekop med bønner
Nyheder

Nu stiger prisen

på kaffe 

nem id kort
Krimi

Ny svindelsag:

3.000 ældre fik opkald

fra falske skattefolk  

par går på fortov under paraply
Nyheder

DMI: Her bliver

det værst 

Facebooks logo
Nyheder

Facebook

skifter navn 

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen vil ikke

være årets olding

politibil med påskriften politi
Krimi

Efterlyst mand mister

livet i bilulykke 

mand går med taske
Nyheder

Rekordmange i arbejde

- men ikke alle steder

i landet

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn  

Fire små biler i en collage
Biler

Test: 4 x mini-elbiler

El-ternativer

kvinde sidder i retssal med mundbind
Nyheder

96-årig anklages for

nazidrab: Hun kendte

til det hele

en lægehelikopter i luften
Krimi

22-årig kvinde ramt af bilist er død 

En bankfacade med Nordea på
Nyheder

Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

En politimand med et stopskilt
Krimi

7.000 bilister røg i fartfælden

Et pas og en flybillet
Rejser

Her er verdens stærkeste pas

Folk i dragter linet op sammen med andre med våben
Film og TV

Eksperter advarer:

Squid Game gør vores børn afstumpede

En masse køer på en mark
Nyheder

Kødkvæg har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

Et skelet af et fortidsdyr
Dyreliv

Zoologisk Museum lukker og slukker

Et kassebånd med varer
Nyheder

Stor undersøgelse:

Her er danskernes favorit-butikker

En mand med skæg foran et skilt med Bild
Nyheder

Chefredaktør fyret efter affære med praktikant

powell
Nyheder

Colin Powell:

Vild med Volvo, Abba og Anna Lindh

Lotte Friis
Kendte

Vildt opgør: Svømmekrig

vaccinerede
Nyheder

Coronaindlagte:

De fleste er vaccinerede

Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nye favoritter

Vindmøller
Nyheder

Vindmøller til USA:

Vestas tæt på rekordordre 

Opholdsforbud
Krimi

21-årig: Opholdsforbud efter økseballade

drab Kongsberg
Krimi

Kongsberg-ofre:

Blev stukket ihjel

Nyheder

Colin Powell:

Død efter coronavirus

Sascha Dupont
Kendte

Sascha Dupont: 
- Det har været lidt
op ad bakke for sønnen

kontrol ved dansk-tyske grænse
Nyheder

Trusler udefra: Danmark forlænger grænsekontrol

villaen
Helt vildt

Kommune i vild villahandel - årets absolut dyreste

anders bodelsen
Nyheder

Forfatter Anders Bodelsen er død

Aqua Akvarium og Dyrepark
Nyheder

Dyrepasser fik 9500 volt gennem sig:

- Det er ubehageligt

krydderurter
Nyheder

"Planternes corona"

- Danmark er frikendt

Heick
Kendte

Ærlige Heick:

Forelsket i en anden

the simpsons
Helt vildt

Drømmejob? Få penge for at se hele kultserien The Simpsons

Beaumaiden
Krimi

Fragtskib grundstødt ved Bornholm - politiet afhører besætning

helikopterstyrt
Nyheder

Tre dræbt i helikopterulykke

Prins William og Kate
Kongelige

Prins William gav pris til to venner og Costa Rica

Taliban
Nyheder

Smykker solgt i Danmark: Finansierer Taliban

Estonia
Nyheder

Estonia: Nye optagelser ved vraget

Vejret
Nyheder

Næste uge:

Typisk efterårsvejr

Bill Clinton
Nyheder

Bill Clinton: Udskrevet efter urinvejsinfektion

Gulddreng
Film og TV

Toppen af poppen:

Triumfer og trusler

corona indlagt
Nyheder

Ny stigning:

120 personer er indlagt 

tatovering
Nyheder

Farvestoffer forbydes: Svært for tatovører

fillippinerne
Nyheder

Voldsomt uvejr:

Mindst 40 dræbt 

En familie med ski
Rejser

Ny ski-destination vinder frem

en træner med sort mundbind
Sport

Brøndby-chef: Fat det nu - vi vil kæmpe med om top-3

Gule blade på et træ i solen
Livsstil

Sidste udkald før vinteren rammer haven: Det skal du huske

et fly tæt på nogle små huse
Rejser

Verdens største fly på vingerne igen

en blond svømmer
Sport

Jeanette Ottesen:

En træner prøvede at kysse mig

et kort over haiti
Krimi

17 amerikanere kidnappet i Haiti

en lotto kupon
Nyheder

Lotto-glæde:

Østjyde vinder 19 millioner

En sauna
Krimi

Familie på fire dør i sauna på luksushotel

Lars Løkke i Folketingssalen
Nyheder

Løkke: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

En lygtepæl med politibånd om
Krimi

Blev fundet i kritisk tilstand på vejen

mand med bagværk
Film og TV

Røg ud af bagedysten:

Det var helt i orden

flaske med alkohol
Nyheder

18 russere døde:

Drak hjemmebrændt

thomas blachman poserer
Kendte

Blachman: Ordblindhed

fik mig ind i musikken

græskar i bunke
Krimi

Halloween-hærværk:

Smadrede flere

hundrede græskar  

blomster og lys på trappe
Krimi

Kongsberg-drabene:

Her er ofrene