Administration 

Betjenten Jack udsat for chikane af kolleger: Kaldt ’bomuldsplukker’ og modtog spytklat efter nattevagt

Ingen gad tale med mig. Når jeg gik ind i den ene stue, gik andre ud igen. Man hviskede altid, når jeg var der, fortæller hundeføreren Jack. (Foto: Foto: Privat)

Hundeføreren Jack har fået anerkendt sin arbejdsskade, som han har pådraget sig efter at være blevet mobbet ud af Københavns Politis hundesektion. Han blev af kollegaer stemplet som syndebuk og stikker efter at have kritiseret metoder med hundetræning.

Han blev kaldt ’bomuldsplukker’ og ’Sambo’ på grund af sin hudfarve. Der blev spyttet på hans bil efter en nattevagt. I spisepauserne blev han mødt af en iskold skulder, hvor ingen gad tale med ham. I arbejdstelefonerne blev hans navn ændret til ’den lille flødebolle’.

Efter årelang mobning og chikane fra kollegaer i Københavns Politis hundesektion på Amager, måtte den 45-årige hundefører Jack (navnet er redaktionen bekendt - se note nederst) efter flere sygemeldinger give op.

Slået fuldstændig omkuld af den benhårde jargon og mentalitet, der hersker i sektionen, som rykker ud, når der er bål og brand i gaderne.

Stress, depression og symptoner, der kan tyde på posttraumatisk stress-syndrom (PTSD), er nogle af de følgevirkninger, mobningen har haft for Jack, der i dag må tage medicin og bl.a. gå til behandling på en psykiatrisk klinik i Slagelse. Et sted, hvor også krigsveteraner og flygtninge får behandling for deres traumer.

Jack mener, at kulturen i hundesektionen var ødelæggende for det gode politiarbejde.

- Der var ikke plads til medarbejdere, der ikke var loyale over for subkulturen i afdelingen. Du skulle være benhård hele vejen igennem. Sagde du fra i forhold til den kultur, du oplevede i dagligdagen, var du dødsens. Der var ikke noget at gøre, fortæller Jack til Avisen.dk.

Ingen lettelse

I november 2018 fik Jack anerkendt sin arbejdsskade og tilkendt 68.211 kroner i erstatning for varige mén. Det vurderes, at mobningen har udviklet en uspecificeret belastningsreaktion, som minder om de symptomer, PTSD-ramte også har.
Erstatningsnævnet skal senere i 2019 tage stilling til tabt arbejdsfortjeneste.

I afgørelsen, som Avisen.dk har fået indsigt i, står der blandt andet:

‘Udvalget vurderer, at det er sandsynliggjort, at du har været udsat for mobning og chikane fra dine kollegaer - især i efteråret 2014. Udvalget har lagt vægt på, at din arbejdsgiver har bekræftet, at der foregik mobning i afdelingen samt at din tidligere kollega har bekræftet hele din arbejdsbelastning og været direkte vidne til, at du har været udsat for mobning’.

Selvom de ekstra penge på bankkontoen er med til at minde ham om, at det, han blev udsat for, ikke var i orden, sad han alligevel tilbage med en tom følelse, da han læste afgørelsen.

- Det var ingen lettelse. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre om aftenen, da jeg fik at vide, jeg havde fået erstatning. Min kone og jeg prøvede at drikke en flaske vin til aftensmaden, men det føltes tomt, siger han.

Vi havde en hundeleder, der var en slags konge. Han delte og herskede over for os andre.
Jack, sygemeldt hundefører

Jane Frølund Thomsen, ledende overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, mener dog, at en erstatning over tid kan føles som en lille oprejsning efter en arbejdsskade.

- Det har en betydning økonomisk, og det kan give en retfærdighedsfølelse. Man er blevet uretfærdigt behandlet, og man får et stempel på, at det er forekommet, siger hun til Avisen.dk.

Stemplet som stikker

Den grove mobning af Jack og en tre-fire andre kollegaer fandt sted i årene 2014-2016. Ifølge Avisen.dk’s oplysninger anmodede Politiforbundet og den øverste ledelse i Københavns Politi om en redegørelse af problemets omfang.

På daværende tidspunkt var det psykiske arbejdsmiljø i hundesektionen markant forringet. Den hierarkiske hakkeorden mellem hundelederne og de menige hundeførere var udtalt, og satte man spørgsmålstegn ved træningsmetoderne med tjenestehundene, blev man verbalt ydmyget og sat på plads, fortæller Jack.

- Der var et tilfælde, hvor der blev udøvet direkte vold mod en kollega, der blev slået af sin leder, fordi han udfordrede systemet, siger Jack og fortsætter:

- Vi havde en hundeleder, der var en slags konge. Han delte og herskede over for os andre. Hvis han kom hen og sagde, sådan var tingene, var der intet at gøre. Han overtrumfede alt, og ingen vidste hvilke ben, man skulle stå på over for ham. Mange var bange for ham. 

Vi får beretninger om, at der stadig foregår grov mobning, latterliggørelse, og at man fryses ud af kollegafællesskabet.
Overlæge Jane Frølund Thomsen, Bispebjerg Hospital

I forbindelse med redegørelsen af arbejdsmiljøet blev der sendt en anonym klage til Københavns Politi, hvori det fremgik, at ledende medarbejdere blandt andet skulle have pålagt menige hundeførere at bruge stødhalsbånd til deres tjenestehunde.

Det fik Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) til at gå ind i sagen i sommeren 2014. Politiklagemyndigheden er den myndighed, der efterforsker strafbare forhold begået af politifolk i tjeneste. 

Det er aldrig kommet frem, om der er blevet brugt stødhalsbånd til hundene. Ligesom det aldrig er kommet frem, hvem der sendte den anonyme klage til Københavns Politi.

Ifølge Jack strandede efterforskningen, fordi én medarbejder nægtede at udtale sig under afhøring, da han så ville inkriminere sig selv - dvs. han ville blive draget til ansvar.

Mange kollegaer troede, det var Jack, der havde sladret om træningsmetoderne med hundene til Københavns Politis ledelse, men selv afviser han at have stået bag den anonyme klage.

Alligevel stemplede kollegaer Jack som stikker og sladrehank, og det var ifølge ham årsagen til, at mobningen mod ham eskalerede. Han blev også fortalt, at han var en skamplet for hundesektionen og en sikkerhedsrisiko for kollegaerne.

- Folk gik bare, når jeg kom. Ingen gad tale med mig. Når jeg gik ind i den ene stue, gik andre ud igen. Man hviskede altid, når jeg var der. Man stod åbenlyst og hviskede om mig.

- En morgen efter en nattevagt, ser jeg, at nogen har spyttet på min private bil. Der løber en stor spytklat ned af den ene siderude. Jeg ringer til en kollega og siger, at de fandeme har spyttet på min bil, siger Jack og fortæller, at han inden mobningen for alvor eskalerede, blev kaldt racistiske øgenavne som ’bomuldsplukker’, ’Sambo’ og ’vores sorte ven’.

Læge: Fortsat grov mobning i sektionen

En rapport fra Arbejdstilsynet dokumenterede i 2016 det dårlige arbejdsmiljø, hvor Jack og en håndfuld kollegaer blev udsat systematisk mobning af andre kollegaer. Københavns Politis hundesektion fik et påbud om at få mobningen og chikanen standset inden 15. februar 2017, hvilket ifølge Arbejdstilsynet blev efterlevet.

Ledende medarbejdere fra sektionen har siden været i tjenestepligt forhør og idømt tjenestebøder for ’intimiderende adfærd’ mod kollegaer.

Ifølge Jack handler den "intimiderende adfærd" om, at en ledende medarbejder skulle have truet kollegaer.

- Han sagde, at han nok skulle finde ud, hvem der havde skrevet det (den anonyme klage, red.). Han har også sagt, at ingen tør vidne mod ham i retten, og at han godt forstår, hvorfor rockere slår stikkere ihjel, fortæller Jack.

Rigspolitiet bekræfter i en mail sendt til Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, at der har været "disciplinæropfølgning" i sagen. I mailen fremgår det dog ikke, hvorvidt en ledende medarbejder skulle have opført sig truende.

DUP har også undersøgt, om ledende medarbejdere skulle have haft økonomiske interesser i at avlskåre deres hanhunde med det formål at sælge afkommet videre til Københavns Politi.

Københavns Politis hundesektion ligger på Artellerivej 129 på Amager. Det var her, inde bag indhegningen, Jack og en række kollegaer blev frosset og mobbet ud af ledere og andre kollegaer. Foto: Google Street View

Jack mener, at flere ledende medarbejdere har direkte økonomiske interesser i at anvende deres tjenestehunde til avl.

- De bestemmer suverænt over, hvilke hvalpe der skal indkøbes, og valget falder ofte på hvalpe fra deres egne parringer, siger han.

Ifølge Københavns Politi er den videre efterforskning i forhold til anklager om stødhalsbånd og økonomiske interesser blevet afsluttet af statsadvokaten.

Selv om Arbejdstilsynet efter forløbet i 2016 gav hundesektionen en grøn smiley, der blåstemplede arbejdsmiljøet, er der tilsyneladende fortsat problemer.

Overlæge Jane Frølund Thomsen, fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital kan bekræfte, at de fortsat har medarbejdere fra sektionen som deres patienter. 

- Det er helt tydeligt ikke blevet løst. Vi får beretninger om, at der stadig foregår grov mobning, latterliggørelse, og at man fryses ud af kollegafællesskabet. At man tvinges til at holde op og bliver sygemeldt, fortæller Jane Frølund Thomsen.

Politiet erkender fortsatte problemer

Københavns Politi erkender, at arbejdsmiljøet i hundesektionen fortsat er udfordret. Der er gnidninger mellem de unge hundeførere og den ældre generation af hundeførere. Ligesom der også er forskellige tilgange i forhold til træningsmetoderne med hundene, fortæller Rikke Laulund, stabschef i Københavns Politi.

- Vi er ikke nået i mål med udfordringerne endnu, men vi er et andet sted nu, end hvor vi stod i 2016. Det er klart, vi accepterer ikke mobning i Københavns Politi, og det er alle lige fra ledelse, medarbejdere og tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter selvfølgelig enige om, siger hun.

Artiklen fortsætter under boksen.


Stabschefen fortæller, at de har sat flere initiativer i værk for at ordne op i det betændte arbejdsmiljø i hundesektionen. Så sent som i efteråret 2018 førte ledelsen individuelle samtaler med alle medarbejdere i hundesektionen, hvor mobning og trivsel på var på dagsorden.

Desuden er der blevet afholdt temadage, hvor der er blevet drøftet konkrete mål og værdier for politiarbejdet. Og så er en ny lederstilling i sektionen blevet besat. Vedkommende skal være med til at rette op på det dårlige arbejdsmiljø, fortæller Rikke Laulund.

Gør det indtryk på dig, når en ledende overlæge på Arbejds – og Miljømedicinsk på Bispebjerg Hospital udtaler, at ”problemet på ingen måde er blevet løst”?

- Jo, det gør det bestemt, og det er også baggrund for, at vi har sat initiativerne i værk. Jeg gentager: Vi accepterer ikke mobning, siger Rikke Laulund.

Københavns Politi vil ikke kommentere konkrete personalesager, og de vil derfor ikke sætte ord på Jacks oplevelser med racisme og mobning.

Kan ikke overskue fremtiden

I 2016 blev den 45-årige hundefører overflyttet til en anden afdeling i Københavns Politi, men han blev i foråret 2017 sygemeldt igen med stærke, psykiske mén.

Han ved endnu ikke, om han kan vende tilbage til politiet.

- Jeg kan slet ikke overskue spørgsmål om fremtiden lige nu, forklarer Jack.

Københavns Politiforening, der er organiseret under Politiforbundet, mener, at det er Københavns Politis ledelses ansvar at rette op på arbejdsmiljøet. 

- Såfremt en kollega i Københavns Politi føler sig udsat for mobning, er det ledelsens ansvar at agere på henvendelsen. Det samme gør sig gældende, hvis en kollega, mener sig udsat for et kriminelt forhold i forbindelse med udøvelse af sin tjeneste, fortæller Michael Bergmann Møller, formand i Københavns Politiforening. 

'Jack' er ikke hundeførerens rigtige navn. Af hensyn til sin jobmæssige fremtid har han ønsket at være anonym, hvilket vi har imødekommet. Avisen.dk er bekendt med hans fulde identitet, ligesom vi har fået fuld indsigt i hans arbejdsskadesag og afgørelsen i denne.

Her står der blandt andet følgende: 

‘Udvalget vurderer, at det er sandsynliggjort, at du har været udsat for mobning og chikane fra dine kollegaer - især i efteråret 2014. Udvalget har lagt vægt på, at din arbejdsgiver har bekræftet, at der foregik mobning i afdelingen samt at din tidligere kollega har bekræftet hele din arbejdsbelastning og været direkte vidne til, at du har været udsat for mobning’.

en fabrik
Nyheder

55 skal fyres:

- Det er tidernes ugunst

en orkide
Nyheder

Energipriser knækker gartneri

et hotel ved en fjord
Nyheder

Ikonisk badehotel får

nyt liv efter konkurs

billede af politibil
Krimi

Kærester knaldet
med campingudstyr

for 100.000 kroner

en alvorlig kvinde
Kongelige

Dronning Camilla i sorg
- ven er pludselig døde

en ejendom
Nyheder

Stor entreprenør konkurs

bobler på havoverfalden
Nyheder

Mystisk genstand

bjærget ved

Nord Stream 2

en mand med mikrofon
Film og TV

Michael Bojesen skal synge i nyt tv-program

popcorn i en skål
Nyheder

Popcorn tilbagekaldt - solgt i hele landet

sørgende mennesker
Krimi

Field's: Tiltalt for tre drab og flere drabsforsøg

en bygning
Krimi

Teenager anholdt for skudepisode nær skole i Odense

bombefly i luften
Nyheder

Ukraines hær: Rusland kommer ingen vegne 

portræt af mand
Nyheder

Vild fest i Tivoli:

Klar til at fejre fødselsdag

par - mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne om skilsmisse: Jeg var så flov 

unge sportsudøvere
Sport

Vi træner som aldrig før

to panda bjørne
Dyreliv

Klar til parring: I år skal det være

portræt af mand
Kendte

Silas Holst:

Får eget program

blomster
Krimi

Drabet på Mia Skadhauge: Uhyggelige detaljer

portræt af mand
Nyheder

Zelenskyj med

åben invitation

Krimi

Væltet lastbil:

Bremser morgentrafikken

portræt af mand
Nyheder

Jeppe Kofod vil tilbage

ild og flag
Nyheder

Protester og

nye sammenstød 

.
Nyheder

Børnemorder

brugte lovlige våben

portræt af mand
Kendte

Dan Jørgensen: 
Afslører ny kæreste

rockere
Krimi

Rockergruppe

smidt ud af klubhus

portræt af mand
Kendte

Henrik Qvortrup:

På operationsbordet

tre mennesker i sand
Helt vildt

Vild video: Reddet ud af

sammenstyrtet guldmine

solopgang
Nyheder

Nu kommer varmen

- og mere vand

portræt af mand
Film og TV

Sidney Lee:

Dokumentar går tæt på

skilt på retten i aalborg
Krimi

Ekspolitiker

dømt for gangbangs

billede fra ringenes herre
Film og TV

Afslører: Verdensstjerne

har to børn med dansker

en ulv
Dyreliv

Dansk hest angrebet
og spist af ulve

dronningen
Kongelige

Sygdom stopper Margrethe

person støvsuger
Nyheder

Rengøringsfirma
går konkurs

butikscenter set udefra
Nyheder

Butikscenter skal væltes

en mand arbejder
Nyheder

Mejeri-ejer død i arbejdsulykke

En person er hopper ud
Nyheder

Se videoen: Venedig-borgmester raser efter mand hoppede i kanal

ung kvinde
Krimi

Milliardærsøn erkender rolle i norsk studerendes død

kø på motorvej
Krimi

Flere uheld på motorvejene

puff bars er linet op
Sundhed

Børn og unge på snus og puffbars: De har brug for hjælp

et kampfly
Nyheder

Medier: Fly med dansk udstyr har deltaget i luftangreb

bølger efter eksplosion i vandet
Nyheder

Dansk skib var nær

Nord Stream før

eksplosioner 

en person med gevær
Nyheder

Skoleskyderi:

Ung kvinde dræbte

tre børn og tre voksne

sommerhus med dansk flag
Livsstil

Sådan får du 
sommerhuset

ud af vinterhi

person bungeejumper
Helt vildt

Her går det galt:

Rebet knækker 

søren brostrøm taler
Kendte

Søren Brostrøm

springer ud som

børnebogsforfatter

bygning i esbjerg
Nyheder

Legendarisk spillested

går konkurs 

emblem med bogstaverne EOD
Krimi

Tømmer sø i jagt på

gamle bomber 

Krimi

Drab på 27-årig

blev filmet

Tina Müller med hestehale og mikrofon.
Kendte

DR-vært stopper

populært program

Tøjbunker ovenpå kasser
Nyheder

Pak vintertøjet ordentligt

ned og undgå møl

Prins Harry stiger ud af en bil.
Kongelige

Prins Harry

dukker op i retten

Pernille Vermund i profil
Nyheder

Nye Borgerlige mister

endnu et medlem

En lægehelikopter i luften
Nyheder

Lægehelikopter sender

svampesporer ind

intensivafdeling

Parret til bal på slottet.
Kendte

Politiker-par

venter barn

Penge på et bord
Nyheder

Danskerne har

1087 milliarder

i banken

Mark Le Fevre klør sig i baghovedet.
Kendte

Komiker jubler:

Jeg skal være far

En lottokupon
Nyheder

Jyde-held: Fire

nye millionærer

i Jylland

Fyldte skraldespande og skrald ved siden af
Nyheder

Genoptager

arbejdet efter

en uges strejke

Sort hvid billede af Agatha Christie
Nyheder

Agatha Christies

krimier skrevet om

for ikke at støde

Unge mennesker går i snevejr
Nyheder

Her kommer sneen

Golfspiller på banen
Sport

Højgaard misser lige akkurat historisk golftriumf

Tre mænd på scenen med en Oscar
Kendte

Hollywoodstjerne arresteret for mishandling

dansepiger på scenen
Film og TV

Derfor stopper

Dansegarderoben

Hvide asparges anrettet på en musselmalet tallerken
Mad og drikke

Påskefrokost: Forkæl dine gæster med disse nemme retter

En fodboldspiller jubler
Sport

FAKTA: Højlund overgår Elkjær, Laudrup og Bendtner

En sejlbåd ude på vandet
Helt vildt

Hval ramte sejlbåd som gik til bunds

Fodboldspillere på en bane
Sport

Kasakhisk vanvidscomeback sænker Danmark 

Politibiler på række
Krimi

Kvinde med rollator dræbt af tog

En ældre man på den røde løber
Kendte

Andrew Loydd Webber er knust: Min søn er død

en hånd med ringe
Nyheder

Hæderkronet smykke-butik går konkurs

to glade personer
Kendte

Vicki Berlin: Jeg kunne have fået et grydesæt

en bygning under ombygning
Nyheder

Butikscenter solgt
- selskab går konkurs

hus ligger på hovedet
Nyheder

Tornado vender

huse på hovedet

en masse ure
Nyheder

Sommertid:

Det skal du huske

en eltavle
Nyheder

Forbrugerråd: Elregninger skal være til at forstå

sanger på scenen
Kendte

Thomas Helmig i

rørende hyldest til Hugo

Et glas fadøl
Mad og drikke

Her finder du verdens billigste fadøl

trump på talerstol
Nyheder

Trump trækker på skuldrene

Jon Stephensen
Nyheder

Jon Stephensen:

Jeg har ligget vågen

om natten - søvnløs, knust