Eksperter i hundeadfærd kritiserer nu i skarpe vendinger en træningsmetode, som bliver brugt af hundeførere i Københavns Politis hundesektion.
Det gør de på baggrund af at have set en skjult optagelse fra en træningsøvelse på Rigspolitiets hundeskole i Farum, hvor man ser en hundefører fastholde sin hund ved lægge sig ovenpå den i mere end ét minut. En optagelse, Avisen.dk er kommet i besiddelse af.
Charlotte Andersson, dyreadfærdsterapeut og formand for foreningen Fair Dogs, bliver ”utrolig trist og bekymret” over at se sekvensen.
- Der er absolut grund til at vurdere, at hunden lider overlast og har det meget ubehageligt. Den gør alt for at vise sin hundefører, at den ikke er trussel, den underkaster sig fuldstændig, og sender alle signaler i bogen, som hundeføreren vælger at ignorere. Det er et klokkeklart overgreb på hunden, mener hun.
Videoen er optaget i skjul af en betjent i 2014 og er blevet brugt som efterforskningsmateriale hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).
Trækker sine spor op til i dag
På baggrund af en anonym klage indledte Politiklagemyndigheden i 2014 en efterforskning af ulovlige træningsmetoder i hundesektionen. En efterforskning, der trækker sine spor helt op til i dag, da der ifølge Københavns Politis ledelse fortsat er stor uenighed og gnidninger iblandt hundeførerne om træningsmetoderne.
Statsadvokaten har imidlertid afsluttet DUP's efterforskning. Avisen.dk har søgt aktindsigt i statsadvokatens begrundelse, men har endnu ikke fået svar.
Københavns Politi og Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) fik tilbage i 2014 tilsendt videoen og tog den så alvorligt, at den blev en del DUP’s samlede efterforskning af mulige strafbare forhold i hundesektionen.
Efterforskningen har haft til formål at undersøge anklager om brug af ulovlige stødhalsbånd på hundene og anklager om træningsmetoder med kvælning, som ifølge kritikere giver hundene en nærdødsoplevelse, der gør, at de lader sig underkaste.
De alvorlige anklager blev overleveret til Københavns Politi og senere til DUP i form af en anonym klage. Ledende medarbejdere og menige hundeførere i sektionen mente, at Jack og tre-fire andre kolleger stod bag den anonyme indberetning.
Mistanken gjorde, at de blev stemplet som stikkere og sladrehanke og fra 2014 til 2016 blev udsat for grov chikane og systematisk mobning af kolleger. Jack og de andre mobbeofre måtte af egen vilje eller tvang forflyttes til andre afdelinger i Københavns Politi.
Forældede træningsmetoder
Charlotte Andersson mener, at politiet bruger forældede træningsmetoder, der har negative effekter på hundene, som bliver mere aggressive end de burde.
- Vi ved, at det ofte sker, at betjente ikke kan styre deres politihunde, og som derfor ofte begår fejlbid, siger hun.
Hundeføreren, der optog videoen, ville dokumentere, hvad der i virkeligheden sker i hundesektionen. En politisektion, som rykker ud når DNA-spor i mordsager skal findes og gadeoptøjer holdes nede.
Kritiserer hundeførerne de hårde træningsmetoder over for ledende medarbejdere, bliver de overfuset og sat på plads og i værste fald chikaneret og frosset ud af hundesektionen.
Tirsdag bragte Avisen.dk en række artikler om det betændte arbejdsmiljø i sektionen. Et arbejdsmiljø, der har betydet, at fire-fem medarbejdere er blevet chikaneret og systematisk mobbet af kollegaer og ledende medarbejdere. Blandt andet fordi, de kritiserede træningsmetoder med hundene, som de fandt stærkt kritisable.
Selvom Arbejdstilsynet i 2016 gav hundesektion et påbud om at få rettet op på det dårlige arbejdsmiljø, er der fortsat problemer. Det mener Jane Frølund Thomsen, ledende overlæge fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, og siger, at der hersker en ”bandeagtig mentalitet” i politisektionen.
Foruden DUP's efterforskning af strafbare forhold, har to ledende medarbejdere været i tjenstligt forhør og blevet idømt tjenestebøder for ”intimiderende adfærd” over for kollegaer.
Jack er i dag sygemeldt med PTSD-lignende symptomer og fik i november 2018 anerkendt sin arbejdsskade og tilkendt erstatning. Erstatningsnævnet skal senere i 2019 tage stilling til tabt arbejdsfortjeneste.
UDVID
Björn Forkman, professor i dyreadfærd fra Københavns Universitet, har ligeledes set videoen. Ifølge ham er der ingen tvivl om, at det er en uhensigtsmæssig træningsmetode, når man lægger sig over hunden og fastholder den. Det har kun ét formål, mener han.
- Det handler om at dominere hunden. Jeg er helt sikker på, at den føler et ubehag ved det, der sker. Det er der ingen tvivl om. Hunden synes ikke, det er dejligt. Det er en meget traditionel opdragelsesmetode. Den ser vi ikke så meget længere, men for 30 år siden var den meget anvendt, siger han og fortsætter:
- Konsekvensen ved at dominere hunden på den måde, det sker i videoen, er, at den risikerer at blive bange, frygtsom og nervøs. På sigt risikerer den at blive meget aggressiv, siger han.
Björn Forkman forklarer, at der i visse situationer kan være nødvendigt at lægge sig over sin hund, men det er ikke hensigtsmæssigt, hvis man gør det for at opdrage på den.
- Der kan være enkelte tilfælde, hvor det kan være nødvendigt. Eksempelvis hvis man skal forberede den på en farlig situation. Men der er forskel på at gøre den klar til det, og så bruge metoden i en opdragelsessammehæng, som jeg tolker, er det, der sker i videoen.
Artiklen fortsætter under boksen.
Hundefører: Kollega havde fået nok
Hundeføreren Jack, der i dag er sygemeldt med PTSD-lignende symptomer efter at være blevet kørt psykisk ned af kolleger, er overbevist om, hvad hensigten har været med øvelsen i videoen.
- Jeg ved, at formålet er at give hunden en kvælningsoplevelse. Den skal miste bevidstheden eller ligge helt fladt og underkaste sig, hvorefter hundeføreren slipper sit greb. Det er udelukkende et trick for at dominere hunden. Min kollega optog videoen, fordi han havde fået nok, siger Jack og tilføjer:
- Jeg kan i hvert fald understrege, at der ikke findes nogen officielle øvelser i hverken dansk politi eller i civile programmer, der indeholder sådan en øvelse. Det her handler om alt andet end om samarbejde mellem hund og fører, mener han.
Artiklen fortsætter under billedet
Billedet viser et dybt bidesår på en kvinde, som Jacks tjenestehund begik. Foto: Privat
En aktindsigt i Rigspolitiets dokumenter viser, at der fra 1. januar 2015 til udgangen af 2015 er indberettet 101 tilfælde, hvor politihunde er blevet anvendt som magtmiddel i Københavns Politi. Fra 1. januar 2016 til 24. januar 2019 er der blevet indberettet 138 tilfælde.
De mange indberetninger dækker ifølge Rigspolitiet ikke kun over utilsigtede fejlbid, men også over tilfælde, hvor hundeførere har advaret gerningsmænd og borgere om at tage deres hunde i brug.
Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politi, men de afviser at kommentere videoens indhold og henviser til DUP's efterforskning i sagen.
Ekspert uenig: Hunden lider ikke overlast
Vivi Gilsager, adfærdsspecialist i Schæferhundeklubben, som hører under Dansk Kennel Klub, afviser i modsætning til Charlotte Andersson og Björn Forkman, at politihunden i videoen lider overlast. Når hun ser, hvordan hunden reagerer, når den bliver sluppet fri af hundeførerens favntag, er hun sikker i sin sag.
- Når man skal tolke på hundeadfærd, er det vigtigt at se på adfærden, når en hændelse eller øvelse er overstået. I videoen ser man, at den logrer med halen og er i godt humør. Den får oven i købet en godbid, lyder det fra Vivi Gilsager.
Charlotte Andersson mener dog, at det, at hunden logrer med halen, kan være udtryk for noget andet.
- Hunde, der har været udsat for et overgreb, logrer også. Det viser, at den kan være stresset, siger hun.
Deltag i debatten på Facebook her: