Administration 

Ekspert om politiets hundetræning: "Klokkeklart overgreb"

Henter afspiller ...
I videoen ser man en betjent, der fastholder sin hund ved at lægge sig ovenpå den i mere end ét minut. Foto: Screendump fra videoen

En politihund lider overlast og ubehag under en hundetræning i Københavns Politi, mener eksperter i dyreadfærd. En hundefører har i skjul optaget en video af en hundetræning, og den har indgået som vigtigt efterforskningsmateriale hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Eksperter i hundeadfærd kritiserer nu i skarpe vendinger en træningsmetode, som bliver brugt af hundeførere i Københavns Politis hundesektion.

Det gør de på baggrund af at have set en skjult optagelse fra en træningsøvelse på Rigspolitiets hundeskole i Farum, hvor man ser en hundefører fastholde sin hund ved lægge sig ovenpå den i mere end ét minut. En optagelse, Avisen.dk er kommet i besiddelse af.

Charlotte Andersson, dyreadfærdsterapeut og formand for foreningen Fair Dogs, bliver ”utrolig trist og bekymret” over at se sekvensen.

- Der er absolut grund til at vurdere, at hunden lider overlast og har det meget ubehageligt. Den gør alt for at vise sin hundefører, at den ikke er trussel, den underkaster sig fuldstændig, og sender alle signaler i bogen, som hundeføreren vælger at ignorere. Det er et klokkeklart overgreb på hunden, mener hun.

Videoen er optaget i skjul af en betjent i 2014 og er blevet brugt som efterforskningsmateriale hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

Trækker sine spor op til i dag

På baggrund af en anonym klage indledte Politiklagemyndigheden i 2014 en efterforskning af ulovlige træningsmetoder i hundesektionen. En efterforskning, der trækker sine spor helt op til i dag, da der ifølge Københavns Politis ledelse fortsat er stor uenighed og gnidninger iblandt hundeførerne om træningsmetoderne.

Statsadvokaten har imidlertid afsluttet DUP's efterforskning. Avisen.dk har søgt aktindsigt i statsadvokatens begrundelse, men har endnu ikke fået svar. 

Københavns Politi og Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) fik tilbage i 2014 tilsendt videoen og tog den så alvorligt, at den blev en del DUP’s samlede efterforskning af mulige strafbare forhold i hundesektionen.

Efterforskningen har haft til formål at undersøge anklager om brug af ulovlige stødhalsbånd på hundene og anklager om træningsmetoder med kvælning, som ifølge kritikere giver hundene en nærdødsoplevelse, der gør, at de lader sig underkaste.

De alvorlige anklager blev overleveret til Københavns Politi og senere til DUP i form af en anonym klage. Ledende medarbejdere og menige hundeførere i sektionen mente, at Jack og tre-fire andre kolleger stod bag den anonyme indberetning.

Mistanken gjorde, at de blev stemplet som stikkere og sladrehanke og fra 2014 til 2016 blev udsat for grov chikane og systematisk mobning af kolleger. Jack og de andre mobbeofre måtte af egen vilje eller tvang forflyttes til andre afdelinger i Københavns Politi.

Forældede træningsmetoder

Charlotte Andersson mener, at politiet bruger forældede træningsmetoder, der har negative effekter på hundene, som bliver mere aggressive end de burde.

- Vi ved, at det ofte sker, at betjente ikke kan styre deres politihunde, og som derfor ofte begår fejlbid, siger hun.

FAKTA: Betændt miljø i hundesektionen

Hundeføreren, der optog videoen, ville dokumentere, hvad der i virkeligheden sker i hundesektionen. En politisektion, som rykker ud når DNA-spor i mordsager skal findes og gadeoptøjer holdes nede.

Kritiserer hundeførerne de hårde træningsmetoder over for ledende medarbejdere, bliver de overfuset og sat på plads og i værste fald chikaneret og frosset ud af hundesektionen.

Tirsdag bragte Avisen.dk en række artikler om det betændte arbejdsmiljø i sektionen. Et arbejdsmiljø, der har betydet, at fire-fem medarbejdere er blevet chikaneret og systematisk mobbet af kollegaer og ledende medarbejdere. Blandt andet fordi, de kritiserede træningsmetoder med hundene, som de fandt stærkt kritisable.

Selvom Arbejdstilsynet i 2016 gav hundesektion et påbud om at få rettet op på det dårlige arbejdsmiljø, er der fortsat problemer. Det mener Jane Frølund Thomsen, ledende overlæge fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, og siger, at der hersker en ”bandeagtig mentalitet” i politisektionen.

Foruden DUP's efterforskning af strafbare forhold, har to ledende medarbejdere været i tjenstligt forhør og blevet idømt tjenestebøder for ”intimiderende adfærd” over for kollegaer.

Jack er i dag sygemeldt med PTSD-lignende symptomer og fik i november 2018 anerkendt sin arbejdsskade og tilkendt erstatning. Erstatningsnævnet skal senere i 2019 tage stilling til tabt arbejdsfortjeneste. 

UDVID

Björn Forkman, professor i dyreadfærd fra Københavns Universitet, har ligeledes set videoen. Ifølge ham er der ingen tvivl om, at det er en uhensigtsmæssig træningsmetode, når man lægger sig over hunden og fastholder den. Det har kun ét formål, mener han.

- Det handler om at dominere hunden. Jeg er helt sikker på, at den føler et ubehag ved det, der sker. Det er der ingen tvivl om. Hunden synes ikke, det er dejligt. Det er en meget traditionel opdragelsesmetode. Den ser vi ikke så meget længere, men for 30 år siden var den meget anvendt, siger han og fortsætter:

- Konsekvensen ved at dominere hunden på den måde, det sker i videoen, er, at den risikerer at blive bange, frygtsom og nervøs. På sigt risikerer den at blive meget aggressiv, siger han.

Björn Forkman forklarer, at der i visse situationer kan være nødvendigt at lægge sig over sin hund, men det er ikke hensigtsmæssigt, hvis man gør det for at opdrage på den.

- Der kan være enkelte tilfælde, hvor det kan være nødvendigt. Eksempelvis hvis man skal forberede den på en farlig situation. Men der er forskel på at gøre den klar til det, og så bruge metoden i en opdragelsessammehæng, som jeg tolker, er det, der sker i videoen.

Artiklen fortsætter under boksen.

Hundefører: Kollega havde fået nok

Hundeføreren Jack, der i dag er sygemeldt med PTSD-lignende symptomer efter at være blevet kørt psykisk ned af kolleger, er overbevist om, hvad hensigten har været med øvelsen i videoen.

- Jeg ved, at formålet er at give hunden en kvælningsoplevelse. Den skal miste bevidstheden eller ligge helt fladt og underkaste sig, hvorefter hundeføreren slipper sit greb. Det er udelukkende et trick for at dominere hunden. Min kollega optog videoen, fordi han havde fået nok, siger Jack og tilføjer:

- Jeg kan i hvert fald understrege, at der ikke findes nogen officielle øvelser i hverken dansk politi eller i civile programmer, der indeholder sådan en øvelse. Det her handler om alt andet end om samarbejde mellem hund og fører, mener han.

Artiklen fortsætter under billedet 

Billedet viser et dybt bidesår på en kvinde, som Jacks tjenestehund begik. Foto: Privat

En aktindsigt i Rigspolitiets dokumenter viser, at der fra 1. januar 2015 til udgangen af 2015 er indberettet 101 tilfælde, hvor politihunde er blevet anvendt som magtmiddel i Københavns Politi. Fra 1. januar 2016 til 24. januar 2019 er der blevet indberettet 138 tilfælde.

De mange indberetninger dækker ifølge Rigspolitiet ikke kun over utilsigtede fejlbid, men også over tilfælde, hvor hundeførere har advaret gerningsmænd og borgere om at tage deres hunde i brug.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politi, men de afviser at kommentere videoens indhold og henviser til DUP's efterforskning i sagen. 

Ekspert uenig: Hunden lider ikke overlast

Vivi Gilsager, adfærdsspecialist i Schæferhundeklubben, som hører under Dansk Kennel Klub, afviser i modsætning til Charlotte Andersson og Björn Forkman, at politihunden i videoen lider overlast. Når hun ser, hvordan hunden reagerer, når den bliver sluppet fri af hundeførerens favntag, er hun sikker i sin sag.

- Når man skal tolke på hundeadfærd, er det vigtigt at se på adfærden, når en hændelse eller øvelse er overstået. I videoen ser man, at den logrer med halen og er i godt humør. Den får oven i købet en godbid, lyder det fra Vivi Gilsager.

Charlotte Andersson mener dog, at det, at hunden logrer med halen, kan være udtryk for noget andet.

- Hunde, der har været udsat for et overgreb, logrer også. Det viser, at den kan være stresset, siger hun.

Deltag i debatten på Facebook her:

To glade mænd med legoklodser
Film og TV

Afsløring:

LEGO Masters-deltager ansat hos LEGO

Laura Christensen og Thomas Levin på den røde løber.
Kendte

Skuespiller-par

laver film med

deres to børn

molly
Kendte

TV2-stjerner afslører babynyheder

Rapport
Underholdning

Frækt blad: Bliver til kongeligt skuespil

Hørsholm
Nyheder

Hørsholm kan genåbne tirsdag

Portugal
Nyheder

Endelig: Nu må du rejse til Portugal

Superbrugsen
Nyheder

Supermarked: 150 nye mad-afdelinger

En politimand står ved en bil og taler ind igennem ruden i førersiden med et alkometer i hånden.
Krimi

Fuld søn hentet

af fuld far

En pige med langhår med siden til, mens en voksen mand står bagved og  holder en hånd på hendes skulder.
Nyheder

Vil forbyde 

børne-sexdukker

Nyheder

Søstrene Grene

grundlægger er død

Bodil Jørgensen i profil.
Film og TV

Bodil Jørgensen

og Nicolas Bro

med i Riget

En spiseske fuld af hvide piller.
Nyheder

Dagens spørgsmål:

Burde aktiv dødshjælp

være lovligt?

En kvinde med mundbind tjekker en anden kvinde, der også bærer mundbind, for coronapas.
Corona

OVERBLIK: Disse

restriktioner gælder stadig

Nærbillede af Jonas Løvik, den danske Prince Charming, iført smoking og butterfly.
Film og TV

Prince Charming

indtager Danmark

En ung mand sidder i en sofa omgivet af papkasser og holder sig for ansigtet.
Nyheder

Så mange er

sygemeldt

med stress

Nærbillede af Bill Gates, der smiler smørret.
Underholdning

Bill Gates:

Affære afsløret

En hånd fuld af piller i forskellige farver.
Nyheder

Det Etiske Råd

vil igen overveje

aktiv dødshjælp

Nærbillede af Sherin Khankan. Hun har løst hår og en rullekrave på.
Krimi

Kvindelig imam trækker

Khader i Højesteret

Nyheder

Tribune kollapsede:

To døde og 150 kvæstet

prins andrew taler til pressen
Kongelige

Ingen vil lege med 
skandaleprinsen

kvindelige bodtennisspillere fejrer et mesterskab med guldhaTTE OG
Helt vildt

Højgravid bliver

dansk mester 

musikere  i grønne trøjer står på scene
Corona

Eurovision ramt

af corona

bi sidder på blomst
Livsstil

Derfor skal du vente

med at klippe hækken 

mand testes for corona med podepind i munden
Nyheder

964 nye smittede 

Fyr og Flamme på scenen
Film og TV

Midt i en pandemitid:

Sådan bliver Eurovision

Blå blink på politibil
Krimi

Hårdt kvæstet:

Ung mand falder

ned fra altan

Færgen Lilleøre i havnen i Aarhus
Nyheder

Færge ude af drift

Indgang til Debanhams
Nyheder

Efter 240 år:

Stormagasin lukker

Kvinde tager sig til hovedet
Nyheder

Vil skærpe straf for seksuelle overgreb mod børn

Strand proppet med turister
Rejser

Dagens spørgsmål: Vil du rejse til sommer? 

Side på politibil
Krimi

14 anholdt efter knivstik 

Møllehave
Kendte

Farvel til Møllehave: Sang hans egne sange

mink
Nyheder

Testen er slut: 1300 ton minkmix gravet op

statsministeren
Nyheder

Stolt statsminister: Sønnen konfirmeret

dådyr
Nyheder

Blodrus: Hunde angriber rådyr og får

storke
Dyreliv

Følg storkene live: Nu tre unger

christian
Kongelige

Konfirmand Christian: Tænkte på familien

Israel
Nyheder

Udenrigsministeriet: Rejs ikke til Israel

Rottefælden
Underholdning

Danmarks ældste revy: Flyttet på grund af corona

Ditte Julie
Underholdning

Ditte Julie: De kaldte mig en dårlig mor

konfirmation
Nyheder

Kan du huske: De kongelige konfirmationer

Et skilt i en butik
Helt vildt

Vaskede lottokuponen – mistede 160 mio. kroner

Den kongelige familie på trappen til kirken i Fredensborg
Kongelige

Høj og flot konfirmand

en mand i dynejakke
Kendte

Jesper Skibby går ind i politik

En far med sine to børn på et glasgulv over New Yorks gader
Helt vildt

Højdeskræk? Så bliv væk herfra

Bruce Willis og John Travolta i jakker og mørke bukser
Kendte

John Travolta og Bruce Willis sammen i ny film

Nyheder

Konservative:

Stryg restriktionerne og start forfra

prins Christian og Dronningen ude foran en kirke
Kongelige

Prins Christian kom tidligt i kongelig lære

To meget farvestrålende dinosaurer
Dyreliv

Ny og snakkesalig dinosaurart

opdaget i Mexico

Døde indere bæres bort
Corona

WHO: Pandemien bliver mere dødelig i år end i 2020

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt 

Blok med håndskrevne noter
Nyheder

Hjælp hukommelsen:

Sådan husker du

bedre det du læser

Kvinde i vandpyt
Nyheder

DMI advarer:

Risiko for skybrud

Strand og badende i vandet
Nyheder

Nu kan du rejse til spanske ferieøer

Byggeplads med skib
Rejser

Snart kan du komme ombord på Titanic

Mand kigger på to døde elefanter
Dyreliv

18 elefanter fundet døde:

Kan være dræbt af lynet

En smilende dame ved sin cykel
Kendte

Pernille Skipper:

Jeg elsker min cykel

En kat i luften
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud fra 5. sal 

En retsbygning med røde mursten
Krimi

55-årig mand voldtog hustru og mishandlede sine fire børn

En gammelt hvidt velholdt gods
Livsstil

Se Danmarks dyreste boliger her

Kronprinsparret kysser efter brylluppet
Kongelige

17 år siden Frederik og Mary blev gift:

Det faldt vi for

Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard

Joe Biden uden mundbind
Corona

Biden smider mundbindet 

Caroline Wozniacki tager sig til hovedet på tennisbanen
Kendte

Wozniacki viser

babybulen frem

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever

hospital set udefra
Krimi

Far cyklede ved

siden af søn:

Blev ramt af lastbil

fly letter fra lufthavn i Sydney
Rejser

Flyrejse til “ingen steder”

udsolgt på rekordtid

Den Internationale Rumstation set med jorden i baggrunden
Helt vildt

Vil optage verdens

første spillefilm

i rummet

knastør jord
Livsstil

Er du haveejer?

Husk at give jorden

en vitaminpille

skilt ved indgang til coronavaccination
Corona

1355 nye smittede

mand sidder i sofa og ser ærgerlig ud
Corona

Ny coronaforskning:
Risiko for
nedsat muskelfunktion

illustrering af bitcoin
Helt vildt

Vildt: Ny kryptovaluta blev 255 milliarder værd på tre dage

billede af en kage
Livsstil

Det her skal du ikke
smide på komposten

en mand bliver vaccineret
Corona

Her kan man blive

vaccineret og
vinde en million

unge mennesker sidder tæt i solen
Corona

I denne gruppe

danskere

raser smitten