Ansatte anklager café-konge: "Som at være en del af en sekt"
Den kendte café Sommersko i København er blandt caféerne i sagen. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)
"Jeg er en meget fair forretningsmand og gør meget ud af at være det," skriver caféejeren på Facebook.

Sort løn, udnyttelse af gratis arbejdskraft og ekstremt hårdt psykisk arbejdsmiljø.

Sådan er virkeligheden bag de skinnende facader på de københavnske prestigecaféer Café Sommersko og Café Dan Turéll ifølge en række tidligere ansatte.

Det skriver Berlingske Business. I centrum for anklagerne står erhvervsmanden Bahram Sari Beliverdi, der driver en række succesfulde caféer i København.

"Var som en sekt"

En af de ansatte, der står frem, er 21-årige Alberte Forsell. Hun arbejdede som 18-årig i 2014 på flere af Bahram Sari Beliverdis caféer.

- Det var som at være en del af en sekt. Det er fuldstændigt vanvittige arbejdsforhold. Det minder mest af alt om hjernevask af meget unge mennesker, fortæller Alberte Forsell til Berlingske.

Hun bakkes op af Sophie Amalie Fälling, der arbejdede som tjener og manager på Café Sommersko i 2013, også under Beliverdi.

Begge fortæller de om at modtage dele af lønnen sort i kuverter, om at skulle være stand by på lange vagter uden løn og om frygten for Beliverdis pludselige raserianfald og verbale overgreb på de ansatte.

- Der var en lørdag, hvor vi havde arbejdet i ti timer uden pause, fordi vi var underbemandede og havde så travlt. Bahram kom ind på caféen og så nogle gæster rejser sig fra deres bord. Da bordet ikke med det samme blev ryddet, gik Bahram fuldstændig amok og råbte mig lige ind i ansigtet. Der kunne jeg ikke mere, siger Sophie Amalie Fälling.

Striber af voldsdomme

Det er ikke første gang, at Bahram Sari Beliverdi er i mediernes søgelys.

I 2013 blev han idømt otte måneders fængsel for at have benyttet sig af ulovlig arbejdskraft uden hverken opholds- eller arbejdstilladelse på Café Sommersko og flere andre caféer. Tidligere har han fået domme for skattesvig af særlig grov karakter over flere omgange.

Beliverdi har også fire voldsdomme bag sig. De er blandt andet faldet, fordi han i 2013 slog en kvinde med knytnæve i ansigtet og efter tre knytnæveslag i ansigtet mod en daværende kæreste.

Fagforeningen 3F siger til Berlingske Business, at de i øjeblikket har over 30 sager liggende om café-kongens restaurationer. Men fordi ingen af medarbejderne ønsker at stå frem, har det ikke været muligt for fagforeningen at gå videre med sagerne.

- Det er ikke efter den danske model, at Bahram Sari Beliverdi driver sine forretninger. Det er forfærdeligt, at folk lader sig skræmme til ikke at stå frem. Det burde ikke være sådan, at man skal lade sig skræmme, når man passer sit arbejde. De ansatte burde kunne gå glade på arbejde og få den løn, der er aftalt, siger Bjarne Høpner fra 3F København.

Berlingske Business har den seneste uge forsøgt at få Bahram Sari Beliverdi i tale. Det har han dog afvist. 

I et opslag på Facebook skriver han ifølge Berlingske Business blandt andet:

"Jeg er en meget fair forretningsmand og gør meget ud af at være det. Jeg har ingen 3F-sager verserende nu og har haft under 1 ud af 1.000 fagforeningssager i henhold til mine medarbejdere igennem tiden som selvstændig."

"Jo, der er enkelte, der har været utilfredse, eller hvor vores veje har måtte skilles. Jeg ønsker dem kun held og lykke fremover."

via Listen To News