Alberte ansat under cafékonge: "Han var som en tikkende bombe"
- Da jeg begyndte, fik jeg at vide, at Bahram ikke var så glad for, at man var medlem af en fagforening, siger Alberte Forsell til Avisen.dk. (Foto: Foto: Privat)
Andre ansatte tør ikke stå frem af frygt for caféejers reaktion, siger Alberte Forsell.

- Han er jo som en tikkende bombe. Man ved aldrig, hvordan han kan finde på at reagere. I en periode gik han daglige tjek på caféerne, og hvis der var den mindste finger at sætte, flippede han helt ud og råbte en ind i hovedet. Så gik man rundt med den der konstante frygt for, at han skulle eksplodere.

Sådan beskriver den 21-årige Alberte Forsell sin tid som ansat på københavnske prestigecaféer som Café Sommersko og Café Dan Turéll. 

Når hun siger 'han', hentyder hun til ejeren Bahram Sari Beliverdi, der driver en række succesfulde caféer i København.

Alberte Forsell står sammen med andre ansatte mandag frem i Berlingske med beskrivelser af et råt arbejdsmiljø, hvor sort løn, gratis arbejdskraft og psykisk nedslidning ifølge de tidligere medarbejdere var en del af hverdagen. Hun var ansat i 2014 og kendte på det tidspunkt ikke meget til fagforeninger.  

- Da jeg begyndte, fik jeg at vide, at Bahram ikke var så glad for, at man var medlem af en fagforening. Og så tænkte jeg helt ærligt ikke mere over det. Jeg var jo kun 18 år og anede ikke, hvad en fagforening kunne gøre for mig, siger hun til Avisen.dk.

"Ansatte er bange"

I løbet af en arbejdsdag havde hun et bestemt timebudget, som skulle overholdes. Hun forklarer, at den afsatte tid slet ikke var nok til at udføre arbejdsopgaverne, men hun ville hellere selv arbejde gratis, end at lade det gå ud over kolleger eller risikere Bahram Sari Beliverdis reaktion, siger hun.

Efter at have stået frem med anklagerne, har Alberte Forsell fået adskillige henvendelser fra tidligere kolleger.

- De siger, at de synes, det er stærkt, jeg tør stå frem. Men der har desværre ikke indtil nu været andre, der har turde gøre det samme. De er simpelthen bange for, hvordan han kan finde på at reagere overfor dem, siger hun.

I 2013 blev Bahram Sari Beliverdi idømt otte måneders fængsel for at have brugt ulovlig arbejdskraft uden hverken opholds- eller arbejdstilladelse på Café Sommersko og flere andre caféer. Tidligere har han fået domme for skattesvig af særlig grov karakter over flere omgange.

Beliverdi har også fire voldsdomme bag sig. De er blandt andet faldet, fordi han i 2013 slog en kvinde med knytnæve i ansigtet og efter tre knytnæveslag i ansigtet mod en daværende kæreste.

Fagforeningen 3F siger til Berlingske Business, at de i øjeblikket har over 30 sager liggende om café-kongens restaurationer. Men fordi ingen af medarbejderne ønsker at stå frem, har det ikke været muligt for fagforeningen at gå videre med sagerne.

Arbejder i dag på Starbucks

Selvom Alberte Forsell i dag står frem, går hun dog ikke videre med sin historie.

- Jeg følte mig jo presset til at sige ja til de ting, som Bahram forlangte af mig, så fordi jeg er gået med til det frivilligt, er der ikke så meget at føre sag på baggrund af. Derfor har jeg ikke lagt sag an. Men jeg håber virkelig, at det, at jeg står frem, betyder, at flere tør gøre det samme. Både så andre unge mennesker ikke kommer til at gå igennem det samme som mig, og så 3F kan komme videre med deres sager, siger hun.

I dag har hun fået arbejde på kaffekæden Starbucks ved siden af HF-studierne. Her arbejder hun under overenskomst.

- Det betyder simpelt hen så meget. Jeg har en helt anden følelse af tryghed og glæder mig til at komme på arbejde, siger Alberte Forsell.

"Fair forretningsmand"

Avisen.dk har ligesom Berlingske Business være i kontakt med Bahram Sari Beliverdi, der dog ikke ønsker at medvirke.

I et opslag på Facebook skriver han ifølge Berlingske Business blandt andet:

"Jeg er en meget fair forretningsmand og gør meget ud af at være det. Jeg har ingen 3F-sager verserende nu og har haft under 1 ud af 1.000 fagforeningssager i henhold til mine medarbejdere igennem tiden som selvstændig."

"Jo, der er enkelte, der har været utilfredse, eller hvor vores veje har måtte skilles. Jeg ønsker dem kun held og lykke fremover."

via Listen To News