Scientology presser medlemmer ud i gæld

Danmark

Scientology hjælper medlemmer til at få fingre i kontokort og hurtige penge

Af Silke Bock og Anne Pihl Rasmussen

Scientology fik Dorthe Mai til at stifte gæld.

Da hun ikke havde råd til kurser, og hendes bankrådgiver nægtede at låne hende penge til noget med Scientology, tog scientologerne affære.

»De kørte mig til en lille by på Sjælland, hvor bankrådgiveren ikke stillede spørgsmål. Der fik jeg en kassekredit. De kørte mig også til IKEA, hvor jeg lånte hos Ikano Finans, til Føtex, hvor jeg lånte hos Handels Finans, og andre steder,« fortæller Dorthe Mai, som forlod Scientology i 2005.

Hun havde aldrig oplevet, at så mange stod parat til at køre hende fra sted til sted, inviterede hende ud at spise og fremhævede, hvor fantastisk hun var.

»Jeg havde følelsen af at blive feteret,« siger hun om den første tid hos Scientology.

I virkeligheden blev hun som andre medlemmer vredet for penge.

»Det er et milliardforetagende og et multinationalt selskab. Organisationen råder over et hav af firmaer og underorganisationer, som det er umuligt at finde rundt i. Ingen aner, hvor mange penge Scientology har,« siger Cyril Malka, fransk-dansk sektkritiker, der har fulgt Scientology i en årrække.

Vier liv til kurser

Mange scientologer siger deres arbejde op og forsøger at tjene penge gennem Scientology. Nogen arbejder på fuldtid med at presse andre scientologer til at tage flere kurser. Andre donerer deres arbejdskraft og liv til Scientology en billion år frem i tiden for kost og logi og gratis kurser, hvis der bliver tid til overs.

Kritikere kalder det slavearbejde, men Scientologys danske talskvinde Anette Refstrup, som selv lever sådan, ser anderledes på det.

»Vi i Scientology tilbyder en service, som rører ved det dybeste i folk. Vi vil skabe en bedre verden. Det er til at græde over, hvor stupide folk opfatter os,« siger hun.

Dorthe Mai blev i Scientology i 14 år, fordi hun gerne ville hjælpe andre. Og hun endte med at betale omkring en halv million kroner til organisationen.

»Jeg har arbejdet meget for at betale min gæld. Heldigvis blev jeg aldrig fattig. Det så jeg andre scientologer blive,« siger hun.

Nyheder

Drab i Fredericia: 

Politiet zoomer ind

to mænd