VORES VALG 8.483 røde stemmer giver Helle magten
Løkkes egen stemme gjorde ikke forskellen. Men godt 8.000 stemmer mere til blå blok ville have holdt Løkke i Statsministeriet. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Valget torsdag blev en snæver sag. Kun 8.483 vælgere skulle skifte blok før flertallet tippede, og Lars Løkke (V) kunne fortsætte.

"Det er meget snævert"

Det konstaterer Lars Løkke Rasmussen (V) om valgresultatet dagen efter, at magten skiftede hænder i dansk politik.

"Går man nedenunder de tal, så er der meget stort flertal for en reformpolitik," siger Lars Løkke under et møde i den såkaldte publicistklub.

Forskellen mellem de to blokke er på 16.964 stemmer. Men det kræver kun, at halvdelen skifter side, før flertallet tipper.

"Hvis halvdelen af de 16.964 stemmer var faldet til den anden side, så var resultatet blevet en anden," siger Rune Stubager, valgforsker ved Aarhus Universitet, til jp.dk.

Helle Thorning-Schmidt (S) er derfor kommende statsminister. Men et flertal i Folketinget mellem Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale står bag forringelser af efterlønnen. Et flertal, som den afgående statsminister gerne vil lave politik med, selvom Helle Thorning-Schmidt sidder for bordenden.

"Nok er der snævert rødt flertal for rød regering, men i virkeligheden er der større flertal for ikke at gøre det dyrere at være dansker. Det vil vi meget gerne medvirke til," siger Lars Løkke om samarbejdet mellem den nye regering og oppositionen.

Ved valget i 2007 skulle 145.281 stemmer hoppe fra den ene blok til den anden, før flertallet tippede.

Kilde: jp.dk