Vilde julefrokost-skandaler: Lumre politikere, fyringstrusler og en brækket næse
Overborgmester i København, Frank Jensen (S), og den fyrede lufthavnschef i Esbjerg, Anette Bendixen. Foto: Asger Ladefoged/Jens Nørgaard Larsen/Pressefoto/Esbjerg Kommune
Lufthavnschefen i Esbjerg Lufthavn, Anette Bendixen, er blevet fyret efter en lidt for våd julefrokost. Det er langt fra første gang, at en julefrokost løber helt af sporet.

Julefrokosten i Esbjerg Lufthavn gik så meget op i hat og briller, at lufhavnschefen Anette Bendixen endte med at blive fyret.

Lufthavnsbossen var stærkt beruset og truede navngivne kolleger med, at de ville blive fyret. Og generelt skulle Anette Bendixen have udvist meget upassende adfærd overfor sine medarbejdere. 

Men sagen fra Esbjerg er langt fra den eneste sag, hvor en julefrokost er endt med meget mere end snapse-tømmermænd dagen efter. Avisen.dk har dykket ned i arkiverne og kigger tilbage på nogle af de lidt for våde julefrokoster.

Sex-krænkelse i Brønderslev

Også Brønderslev blev ramt af en dårlig sag i løbet af julefrokostsæsonen 2017. En leder og en medarbejder i Vej og Park i Brønderslev Kommune blev i november 2017 fyret efter at have sex-krænkret en kvinde til en kommunal julefrokost. Sagen førte også til politianmeldelser mod de to mænd. 

Ifølge Ekstra Bladet drejede sagen sig om blufærdighedskrænkelse overfor en kvinde. Brønderslev Kommune har været meget lukkede omkring det konkrete hændelsesforløb men har bekræftet, at de pågældende ikke længere har deres job.

Samsøs kommunaldirektør

Sagen i Brønderslev er dog ikke den eneste, der er blevet mere eller mindre mørklagt. Daværende kommunaldirektør i Samsø Kommune, Anders Johannes Jørgensen, blev i 2013 sendt hjem i 14 dage efter en hændelse til kommunens julefrokost. Ifølge BT drejede sagen sig dengang om 'lummer sexchikane' mod en yngre kvindelig kollega fra rådhuset.

Men kommunen med Jørn C. Nissen (K), der dengang var borgmester, i spidsen mørklagde sagen. Kommunaldirektøren var allerede midt i december måned samme år tilbage på sit arbejde.

Overborgmester på afveje

I 2011 gik det også helt galt for overborgmester i København, Frank Jensen (S), til en julefrokost i Rådhusets festsal. Her havde han i stærkt beruset tilstand gramset og slikket på kvindelige medarbejdere i Økonomiforvaltningen. 

Kvinderne havde danset med overborgmesteren og følte, at deres grænser var blevet overskredet. Det fik overborgmesteren til at komme med en undskyldning.

- Jeg vil naturligvis gerne beklage, hvis min opførsel ved fredagens julefrokost har provokeret eller overskredet nogles grænser. Det har ikke været tilsigtet. Beklagelsen kan viderebringes af dig eller direkte af mig, hvis det ønskes, sagde Frank Jensen dengang ifølge en redegørelse for forløbet.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/arkiv/Scanpix

S-minister kom galt afsted

Frank Jensen var ikke den eneste socialdemokrat, der fik lidt for meget indenbords i 2011. Daværende by- og boligminister, Carsten Hansen, kom ifølge Ekstra Bladet med lumre bemærkninger rettet mod en ung partisekretær. Det skete ved en julefrokost på spillestedet Copenhagen Jazzhouse. 

- Jeg kan bekræfte, at der har været en personalesag. Den er jeg ked af, og det beklager jeg, sagde Carsten Hansen dengang. 

Ministeren var meget beruset og blev fysisk hjulpet ud i en taxa og sendt hjem. Sagen endte i et forlig mellem socialdemokratiets ledelse og fagforeningen HK.

Brækkede kvindes næse

Mange sager drejer sig om kommunale julefrokoster, men i 2008 ramte en skidt sag sygehuset i Holstebro. En mandlig ansat blev fyret, efter at han brækkede næsen på en kvindelig kollega. Manden var blevet sur over, at en kvindelig kollega ikke ville danse med ham.

Fysioterapeuten Anne Gadgaard forsøgte at mægle mellem de to parter, men manden kvitterede med en knytnæve i ansigtet. Anne Gadgaard brækkede næsen og meldte efterfølgende den mandlige kollega til politiet.

Vidste du i øvrigt, at danseskaderne og andre ulykker til firma-julefrokosten kan anerkendes som en arbejdsskade?

'Tøffe' fik det røde kort

Også fodboldverdenen har set julefrokoster løbe af sporet. Midtbaneslideren Stig Tøfting blev i 2004 smidt ud af hjerteklubben AGF efter et håndgemæng til en julefrokost. 'Plæneklipperen' slog ved lejligheden ud efter flere medspillere.

Håndgemænget brød ud efter en venskabelig brydekamp mellem Stig Tøfting og backen Søren Pedersen. Pedersen får i løbet af brydekampen revet en flænge i 'Tøffes' skjorte, og det gør ham meget vred. Flere holdkammerater - heriblandt anfører Brian Steen Nielsen - forsøgte at holde en rasende Stig Tøfting tilbage, der gerne ville have 'fat i' brydemakkeren. Søren Pedersen forlod derefter festen, og den følgende tirsdag blev Stig Tøfting fyret.

Tøfting og Pedersen i en mindre voldelig sejrsstund. Liselotte Sabroe/Scanpix

Bed kundes finger af

Året forinden - i 2005 - udviklede en situation i Odense sig i så høj grad, at en taxachauffør endte med at bide en kundes finger af. Den 37-årige taxa-chauffør var røget i totterne på fem personer, der havde prajet hans vogn midt i julefrokost-travlheden, og stod og bankede på bilens tag. Chaufføren spyttede en af dem - en 48-årig mand - i ansigtet, hvilket fik kunden til at tage fat i kæben på chaufføren og slog ham. Taxachaufføren blev så bange, at han bed en stump af mandens finger.