Sig nej og stå af juleræset: Meld bare afbud til familiens julefrokost

Danmark
- Du skal ikke have det dårligt over at melde afbud til en julefrokost i familien. Faktisk er det okay bare at sige nej tak uden en efterfølgende forklaring, siger familieterapeuten. (Foto: Foto: Christiane Meulengracht)

Talrige skolearrangementer og familiekomsammener i julen går ud over nærheden. Derfor skal du sige nej uden dårlig samvittighed, råder familieterapeut Christiane Meulengracht.

Julen bringer ikke bare velsignet bud. 

Den betyder også stress og jag for mange familier. Især når kalenderen for december fyldes op med talrige julefrokoster, skolearrangementer og familiekomsammener.

Og de mange aktiviteter og selskaber dræber den nærhed med vores kære, som måske er allermest tiltrængt. Derfor skal vi være bedre til at sige nej i julen, forklarer familie- og parterapeut Christiane Meulengracht. 

- December er en måned, hvor vi ikke alene skal nå alt det, vi normalt når på 30-31 dage, på kun 20 dage. Både på arbejdet og socialt. Der er juleafslutninger, ekstra arrangementer i skole, børnehave, fritidsordninger og på arbejdspladsen. Oven i alt det kommer der ekstraarrangementer med familien, siger Christiane Meulengracht. 

Læs hendes gode råd til at få mere nærhed i julen nederst i artiklen

- Problemet er, at vi i allerbedste mening siger ja til alt det her, fordi vi bare vil gøre det så godt. Men i virkeligheden længes vi efter nærværet i julen. At mærke, vi er sammen som familie. Og sammen som par i parforholdet.  

Hun forklarer, at når vi fylder kalenderen med alle mulige aktiviteter i december, så mister vi nærværet. Det kræver derfor benhård prioritering, hvis den søde juletid ikke skal ende i stress og familiekriser.

- Vi halser af sted året rundt for at nå det hele. I julen får vi nogle fridage forærende, så hvorfor ikke bruge dem på at komme ned i gear. Vi skal simpelhen være bedre til at sige nej til venner og familieaktiviteter uden dårlig samvittighed, forklarer Christiane Meulengracht

Drop den dårlige samvittighed 

- Vi skal mærke godt efter og spørge os selv, om vi tager med til en arrangement, fordi det er sjovt og nærer familien, eller fordi vi er bange for at blive stemplet som dårlige forældre, dårlige kolleger, eller af frygt for at gå glip af noget. 

Og det er okay at sige nej, fastslår Christiane Meulengracht. 

- Du skal ikke have det dårligt over at melde afbud til en julefrokost i familien. Faktisk er det okay bare at sige nej tak uden en efterfølgende forklaring. For forklaringer bliver tit til forsvar. Og så underminerer man sig selv. 

Ifølge Christiane Meulengracht lever vi i et præstationsamfund, hvor det handler om at være med så mange steder som muligt, og hvor vi ikke vil gå glip af noget. 

- Det ironiske ved frygten for at gå glip af noget er, at vi jo går glip af det vigtigste. Nemlig at være til stede her og nu med de mennesker, der betyder allermest for os. 

Hun peger på, at de sociale medier er medvirkende til, at vi har trang til at præstere og måske iscenesætte os selv i julen. 

Tre gode råd til mere nærhed i julen

Christiane Meulengracht giver her tre gode råd til at skabe en mere nærværende jul:

1. Husk altid dine egne behov

Når du skal prioritere mellem de mange aktiviteter og festligheder i julen, så spørg altid dig selv, hvorfor du og din familie skal deltage. Gør du det, fordi det gør dig selv gladere, gør det børnene eller din partners gladere, eller tager I afsted, fordi du antager, at andre har en forventning om, at I deltager?

2. Lav en 'to don't'-liste

I stedet for to-do-listerne, som vi er gode til at udfylde i december så lav en liste over alt det, du og din familie ikke ønsker at deltage i. Med en 'to don't-liste' får du og din familie nemlig en rigtig god lejlighed for at tale om egne behov og de fælles prioriteter og forventninger til julen.

3. Sig nej - uden at 'retfærdiggøre' beslutningen

Beslutter I jer for at fravælge arrangementer og fester så drop tanken om, at du nødvendigvis skal give nogen længere forklaring eller at I skal takke ja bare fordi, der ikke er andet i kalenderen den dag. Sig bare kærligt "Nej tak. Jeg håber at I får en rigtig dejlig dag".

UDVID

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald