Skal du til julefrokost med buffet denne jul? Så er det altså ikke altid nok bare at spritte dine hænder af, inden du tager for dig af sild og and.
Ifølge Anette Granly Koch, der er faglig leder i Fødevaresikkerhed ved Teknologisk Institut, bør en afspritning af dine hænder først forekomme efter en grundig håndvask.
- Hvis vi alle blev lidt bedre til at vaske hænder, smittede vi heller ikke hinanden så meget, forklarer hun.
I 2016 var minimum 355 mennesker ikke gode nok til at vaske deres hænder. Det er nemlig antallet af norovirus-tilfælde, der blev registreret af Statens Serum Institut, som var forårsaget af, at en gæst ved en buffet havde smittet en anden gæst. Netop fordi norovirus, også kendt som roskildesyge, bliver overført mellem fødevarer eller en overflade, man rør ved.
Anette Granly Koch forklarer, at der skal mindre end ti norovirus-bakterier til for at smitte et andet menneske. Og derfor er norovirus den mest almindelige årsag til akut maveonde. Det er altså ofte det, du rammes af, hvis du pludselig får kvalme, lider af opkast eller diarré efter en buffetmiddag.
Så for at undgå den, bør du vaske dine hænder grundigt, inden du går op til buffeten med en række gode vaner skrevet bag øret.
For eksempel er det bedst, hvis bestikket til at tage maden med har et langt skaft. På den måde er der mindre risiko for, at du rører maden.
Statens Serum Institut råder til, at hvis du opdager, at en ske eller gaffel er faldet ned i maden, skal du sige det til personalet. Hvis du selv graver ned i maden for at tage dem op igen, kan du nemlig lige så godt tage maden med hænderne.
Ifølge Anette Granly Koch er det lige netop det, der er det værste, du kan gøre for at sprede bakterier og gøre dine kollegaer syge.
- Man må heller ikke gøre det, hvis man ikke rører ved andet, end det man vil tage op på sin tallerken, fortsætter hun.
Du må dog godt bruge dit eget bestik til at tage maden med, så længe det er ubrugt. Hvis du har spist med bestikket forinden, så lad det ligge på bordet ved din plads. Så er risikoen for, at du kommer til at bruge dit beskidte bestik også mindre.
Hvis der er mulighed for det, bør du desuden skifte tallerken mellem hver portion. Ellers er det vigtigt, at bestikket i buffeten heller ikke rører din brugte tallerken. Det kan nemlig også overføre nogle uønskede bakterier til buffeten.
Anette Granly Koch råder til, at du forsøger at behandle buffeten, som hvis du selv var vært eller værtinde og havde gjort dig umage med at stille den op. Når du er mere forsigtig, er der også mindre risiko for, at du smitter dine kollegaer.
Fakta: De fem bud i buffeten
- Tag ikke med fingrene! Brug det bestik, der er lagt frem. Hvis det falder ned i maden, så giv køkkenet besked. Rør det ikke selv.
- Vask hænderne grundigt med sæbe - også neglene, og også inden du stiller sig i kø til buffeten.
- Hold om brødet med et klæde, når du skærer i det.
- Skift tallerken mellem hver portion.
- Bliv hjemme, hvis du er syg med opkast og diarré.
Kilde: Statens Serum Institut
/ritzau fokus/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.