Vestager: Finanspagt betyder intet for os

EU vil tvinge medlemslandene til orden i økonomien med en ny finanspagt. Men Danmark får ingen problemer, siger økonomiministeren.
Margrethe Vestager til fremlæggelsen af den danske plan for formandskabet af EU.
Margrethe Vestager til fremlæggelsen af den danske plan for formandskabet af EU. Foto: Jakob Jørgensen / POLFOTO

En kommende finanspagt fra EU får ingen effekt for Danmarks statskasse og regnskab.

Sådan lyder meldingen fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) på dagen, hvor regeringen netop har fremlagt planen for formandskabet af EU.

En plan i "krisens tegn", og det store spørgsmål bliver, om de 27 medlemslande kan samles om en ny finanspagt. Pagten kræver strengere kontrol med landenes budgetter, men her går Danmark hus forbi, lyder det fra økonomiministeren.

"Med rent danske øjne, er der ikke nogen fundamental nyskabelse i det, fordi vi under alle omstændigheder har tænkt os at føre en ansvarlig økonomisk politik," siger Margrethe Vestager til Newspaq.

Pagten skal sikre styr på de offentlige udgifter og landenes gæld, og her mener ministeren, at Danmark står så godt, at pagten ikke betyder noget for den danske økonomiske politik.

Selvom det ligner en ringforlovelse mellem Danmark og finanspagten, så er brylluppet endnu ikke sikkert, forklarer Vestager.

"Vi tager først stilling, når vi ved, hvordan det ender. Men vi arbejder hen imod, at de ting, som vi synes er vigtige at få med i traktaten (finanspagten, red.),"

Den finanspolitiske pagt - som blev aftalt på topmøder i november og december - fortsætter som et mellemstatsligt samarbejde og er derfor ikke bundet af det danske formandskab.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.