VORES VALG Venstre og DF kostede blå blok valgsejren
Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard tabte en del stemmer til Socialdemokraterne på grund af efterlønnen, vurderer valgforsker. Foto: POLFOTO/Tariq Mikkel Khan / POLFOTO
Det var Pia Kjærsgaard og Lars Løkke Rasmussen, der tabte valget for blå blok og ikke Lars Barfoed, fastslår analyse.

De Konservative havde et katastrofevalg. Alligevel var det ikke partiformand Lars Barfoed og co., der forærede Helle Thorning-Schmidt nøglen til statsministeriet.

Det var i langt højere grad Dansk Folkeparti, viser en analyse af vælgervandringerne ved folketingsvalget, som Epinion har foretaget for Deadline på DR2.

"Hvis man ser på vælgervandringer, så kan man se, at det er Pia Kjærsgaard, der har smidt vælgere over til den røde blok, mens Lars Barfoed godt nok har tabt mange vælgere, men han har tabt dem til vennerne i den blå blok," siger valgforsker Sigge Winther Nielsen fra Københavns Universitet til Newspaq.

Også Venstre har tabt mange vælgere over midten.

"De har både tabte dem til Socialdemokraterne, SF og De Radikale Venstre," siger valgforskeren.

De Konservative og Dansk Folkeparti har været i åbent slagsmål om, hvem der tabte valget. Sigge Winther Nielsen er ikke i tvivl.

"Lige så vel, som det var Venstre og Dansk Folkeparti, der vandt valget i 2001, ligeså vel er det Venstre og Dansk Folkeparti, der taber valget i 2011, fordi de afleverer stemmer over til den røde blok," siger han.

Ifølge målingen er 0,5 procent af vælgerne vandret fra De Konservative til et parti i den røde blok. Til sammenligning har Dansk Folkeparti sendt 1,6 procent af vælgerne over midten, mens 3 procent er gået fra Venstre, skriver DR Nyheder.

Blot 43.286 stemmer adskilte rød og blå blok, og hvis blot halvdelen af disse, knap 22.000 havde skiftet side, havde Lars Løkke Rasmussen (V) fortsat som statsminister.

Analysen er baseret på mere end 5.000 vælgere.