V-politiker til kontanthjælpsmodtagere: I kan plukke jordbær
Med nye regler har kontanthjælpsmodtagere fået større incitament til at tage et job som eksempelvis jordbærplukker om sommeren, mener Venstre-medlem i Københavns Borgerrepræsentation.
Jobmuligheder for kontanthjælpmodtagere ifølge Jens-Kristian Lütken: Gartnerier til plukning af salat. Juleassistance i butikker. Pelsning af mink i sæsonen, plukning af jordbær.”
Jobmuligheder for kontanthjælpmodtagere ifølge Jens-Kristian Lütken: Gartnerier til plukning af salat. Juleassistance i butikker. Pelsning af mink i sæsonen, plukning af jordbær.” Foto: Scanpix/arkiv

Som kontanthjælpsmodtager bliver du fra 1. oktober ramt på pengepungen.

Det nye kontanthjælpsloft skal nemlig motivere dig til at tage et arbejde – og det kunne eksempelvis være på gartnerier eller som juleassistance i butikker.

Det siger Jens-Kristian Lütken, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre.

Opfordringen til landets kontanthjælpsmodtagere kommer i en læser-debat på dr.dk. I et svar på en læsers påstand om, at ingen af de ”8000 fattige plus de yderlige ca. 7000 nytilkommende vil kunne bryde mønsteret og selv ved egen hjælp komme ud af fattigdommen, skriver han:

”Med de ydelser vi har i Danmark, også efter reformerne, så er der ingen der er fattige i Danmark. Vi har fortsat EU's højeste ydelser, men nu er der skabt et betydeligt større incitament til at tage et arbejde. Det behøver faktisk ikke at være fuldtidsbeskæftigelse, det kan f.eks. også være at plukke jordbær eller salat om sommeren. Det er den slags arbejde, som det er meget svært at finde dansk arbejdskraft til,” skriver Jens-Kristian Lütken.

Juleassistance og pelsning af mink

Udmeldingen møder hård kritik i debatten. Læseren Knud Larsen spørger: "Er det værdigt?", mens Hanne Baunsgård Stegemüller spørger hvilke arbejdsgivere, der vil ansætte en medarbejder seks uger om året. Hertil svarer Venstre-manden:

”Gartnerier til plukning af salat. Juleassistance i butikker. Pelsning af mink i sæsonen, plukning af jordbær.”

Line Jokumsen, der på Avisen.dk blogger under navnet Line Lazarus, svarer:

”Hvis du har viden om arbejdsgivere, der gerne ansætter kontanthjælpsmodtagere, Jens-Kristian, så synes jeg, du skal smide deres kontaktoplysninger i tråden her, for du må kende nogen meget hemmelige mennesker, som ingen andre kender.”

Aftalen om kontanthjælpsloftet blev indgået i marts måned mellem Venstre-regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

Helt konkret betyder loftet, at ledige højst kan modtage offentlige ydelser på 80 procent af et lavtlønsjob til 17.700 kroner om måneden. Det kommer til at ramme enlige forsørgere hårdt.

En ny regel dikterer samtidig, at kontanthjælpsmodtagere skal arbejde 225 timer i et almindeligt lønnet arbejde i løbet af et år for ikke at blive skåret i ydelse. 33.000 børn risikerer at blive ramt af denne regel.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.