Utrænede sportsnørder fylder skadesstuerne
Håndbold er en populær folkesport herhjemme. DGI har 120.000 aktive håndboldspillere. Er man ikke varmet lige så godt op som spillerne til VM i Brasilien, er starter i næste måned kan det ende med alvorlige skader. Her landsholdsspiller Line Jørgensen, der fik en typisk ankelskade. Foto: Polfoto, (Lars Poulsen) / POLFOTO
Et stort antal sportsglade danskere kommer netop i denne tid alvorligt til skade med knæ og ankler, når de dyrker sport i landets haller.

Kulden bider og mørket falder tidligt, så nu rykker sportsglade danskere fra fodboldbanerne og ind i hallerne.

På samme tid oplever landets skadestuer en voldsom stigning i antallet af sportsglade danskere, der er uheldige på halvgulvet.

Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital tæller idrætsskader sammen, og netop nu topper håndbold som den store synder.

I løbet af sommeren kommer under 20 uheldige håndboldspillere ind på skadestuen i Odense. Nu er tallet oppe på 300 personer. Det viser en sammentælling fra sidste års idrætsskader.

Aalborg Sygehus beretter om en stor stigning i det nordjyske.

Det skyldes i høj grad, at mange slet ikke er i form og har udstyret i orden, inden de smører hænderne ind i harpiks og kaster kuglen.

"Mange kommer jo direkte fra arbejde og ind i kold hal og er ikke varmet ordentligt op. Når man vil forebygge idrætsskader, så handler det meget om at være varmet op i kroppen og sørge for, at eksempelvis sko er egnet til sporten," siger Eilif Larsen, der driver en privat idrætsklinik og har behandlet utallige skader i superligaklubben Brøndby, til Newspaq.

Det er ikke kun håndbold, der i denne tid ender med mange skader. Sportsgrene som basketball, gymnastik, badminton og bordtennis sender mange på skadestuen.

"Det er meget typisk ankelskader, som folk pådrager sig. Men også alvorlige korsbåndskader ses meget i forbindelse med især håndbold. Og så selvfølgelig en ret stor del hånd- og fingerskader," forklarer Eilif Larsen.

Er man uheldig kan der være meget lange udsigter til igen at dyrke sport med vennerne i klubben eller i det hele taget kunne passe jobbet. Det kan tage op til et år at komme sig, hvis man river korsbåndet over.

Især kvinderne er udsat for en stor risiko for knæskader i forbindelse med indendørsport.

"Hvis man generaliserer, så er mænd hjulbenede og kvinder kalveknæede. Kvinder knæ er generelt svagere end mænd. Og faktisk er det sådan, at de fleste skader ikke opstår ved kontakt, men ved at man træder forkert eller laver et uheldigt vrid," siger Eilif Larsen.

Når vejret bliver lysere og lunere sker et boom i fodboldskader. I juni og oktober er fodboldskader det hyppigste idrætsskade. Fodbold sender mere end tre gange så mange på skadestuen som håndbold går, når sporten topper.