Topforhandler om politianmeldelse: "Jeg trækker vejret roligt"
Michael Ziegler (tv) og Dennis Kristensen (th) var topforhandlere ved overenskomstforhandlingerne - nu undersøger politiet, om de brød deres tavshedspligt. Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Københavns Politi undersøger nu, om nogle af forhandlerne brød deres tavshedspligt ved overenskomstforhandlingerne. Topforhandlerne fra FOA og Kommunernes Landsforening tager begge politianmeldelsen ganske roligt.

Røbede topforhandlerne for meget om, hvad der foregik i Forligsinstitutionen under forårets dramatiske overenskomstforhandlinger? 

Det undersøger Københavns Politi nu efter at have modtaget en anmeldelse fra en borger om brud på den tavshedspligt, som forhandlerne ifølge forligsmandsloven skal leve op til. Er der sket brud, kan det potentielt udløse en bødestraf.

Københavns Politi forventer ifølge DR Nyheder at kunne efterforske sagen 'forholdsvis hurtigt' og således tage stilling til, om der skal rejses sigtelse eller ej.

Under de dramatiske forhandlinger blev ikke mindst åbenmundetheden hos FOAs chefforhandler, den netop afgåede forbundsformand, Dennis Kristensen bemærket. På en live-video offentliggjort på Facebook fortalte han blandt andet, at forligsmand Mette Christensen ikke agtede at udsætte de varslede konflikter - hvad hun imidlertid endte med at gøre alligevel.

Dennis Kristensen siger til Avisen.dk, at han ikke har hørt fra Københavns Politi, men udsigten til, at det skulle ske, tager han med ophøjet ro: 

- Jeg har tidligere sagt til kollegerne, at hvis der skulle siges noget, kunne det være, at jeg skulle gøre det, for jeg kunne altid sidde den af efter sommerferien, hvor jeg skulle på pension, siger Dennis Kristensen og tilføjer med et glimt i øjet:

- Og så har jeg også sagt til Michael (Michael Ziegler, Kommunernes Landsforenings topforhandler. red), at vi kunne sidde en bøde af sammen og få ordnet kommunernes problemer ved samme lejlighed, siger Dennis Kristensen.

Kommunernes Landsforenings topforhandler, Michael Ziegler, mener imidlertid ikke, at han skulle have været for åbenmundet undervejs. 

- Jeg trækker vejret roligt. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have sagt, der skulle være forkert, erklærer Michael Ziegler, der ser frem til, hvad politiets efterforskning fører til.

- Hvis der for alvor var noget at komme efter, er det min vurdering, at det var noget, som Forligsinstitutionen selv ville have rejst. Alle kan jo anmelde hinanden for alt, og politiet har en forpligtelse til at undersøge det, og det synes jeg da bare, at de skal gøre, siger KLs topforhandler til Avisen.dk.

Forligsmand Mette Christensen har ved flere lejligheder indskærpet forhandlernes tavshedspligt. I en mail mindede hun således om, at der under forhandlingerne er en 'snæver grænse for udtalelser til offentligheden.'  

Michael Ziegler kalder det 'utrolig vigtigt' at tage tavshedspligten alvorligt. 

- Har man travlt med at gøre sig lækker i offentligheden, eller har man travlt med at finde en løsning i rummet? Når situationen er så samfundskritisk, som vi oplevede, er det vigtigt at holde sig på måtten, siger Michael Ziegler, der erkender, at tavshedspligten var 'et tema,' som blev bragt op i Forligsinstitutionen. 

Den store interesse for de 750.000 offentligt ansattes nye overenskomster lagde ifølge KLs topforhandler et særligt pres på forhandlerne.

- Der er ingen tvivl om, at lige præcis det offentlige område er ekstra spændstigt. Alle har en mening om, den offentlige sektor, og dermed er der måske også en anden fristelse til at forsøge at påvirke folkeopinionen. Jeg synes, at det har været en udfordring, når der fra modparten blev sagt noget undervejs, som man kunne have lyst til at svare på, men det havde man så ikke mulighed for, siger Michael Ziegler. 

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18

 

via Listen To News