Administration 

Tømrermester i chok før TV 2-program: Jeg blev ført bag lyset

Tømrermester André Boas bliver i udsendelsen blandt andet konfronteret med, at hans ansatte holder flere pauser end det østeuropæiske sjak. (Foto: Skærmbilleder fra TV2)

Et nyt TV 2-program udstiller danske håndværkere fra firmaet Boas Byg som langsommere og dårligere end polske. Men programmet er lavet med ufine metoder, siger en af deltagerne nu.

Hvem klarer sig bedst i en lige konkurrence - danske eller østeuropæiske håndværkere?

Sådan lyder spørgsmålet i programmet "Danmark mod Østeuropa", som TV 2 sender torsdag.

I programmet bliver to firmaer hyret til at udføre det samme stykke arbejde på et tag hos en privat kunde i Hvalsø ved Roskilde.

Det her kan jo lægge mit firma ned. Jeg føler mig simpelt hen voldtaget.
André Boas

Det ene firma, Boas Byg Aps, har overenskomst og bruger danske håndværkere. Det andet, Skjoldborg Byg, bruger polske håndværkere uden overenskomst. Udsendelsen konkluderer, at det polske sjak er både hurtigere, bedre og billigere.

Men håndværkerfirmaerne fik ikke at vide inden optagelserne, at de skulle deltage i en konkurrence med temaet danske håndværkere mod østeuropæiske, og det får nu ejeren af Boas Byg, André Boas, til at gå ud med en voldsom kritik af TV 2.

- Jeg har det simpelt hen så dårligt med det. Jeg har intet imod østeuropæere, og hvis jeg havde vidst, at det var en udsendelse, der skulle sætte os op imod hinanden, ville jeg aldrig havde sagt ja til at medvirke, siger han til Avisen.dk.

André Boas frygter også, at han vil miste sine kunder, når udsendelsen kommer ud i de danske stuer. Han vil derfor lægge sag an mod TV 2.

- Jeg har fået min familie og mine ansatte til at være med på falske præmisser, og torsdag bliver jeg udstillet i hele Danmark som et dovendyr og en uduelig håndværker. Det her kan jo lægge mit firma ned. Jeg føler mig simpelt hen voldtaget, siger han.

TV 2: Vi har ikke gjort noget galt

Udsendelsen er lavet for TV 2 af produktionsselskabet STV Production.

Før optagelserne gik i gang, skrev selskabet en kontrakt med André Boas, som Avisen.dk har fået lov at se.

Her fremgår det, at udsendelsen med arbejdstitlen "Med Danmark På Arbejde" skal "sætte fokus på, hvad det gode arbejdsliv egentlig består af for dem, som arbejder i Danmark", i samme stil som serien "Familien Danmark helt privat" gjorde det med danskerne derhjemme.

Læs selv kontrakten - klik her:

Der står intet i kontrakten om hverken østeuropæere eller konkurrencen, blot at TV 2 ønsker at "sammenligne arbejdslivet i Danmark".

Alligevel mener redaktør på TV 2 Jes Schrøder ikke, at tv-stationen har gjort noget galt.

- Hvis vi havde fortalt de medvirkende om præmissen fra start, havde vi ikke fået den naturlige reaktion, som vi ønskede. Firmaerne har fået at vide, at de skulle udføre arbejdet, som de normalt ville gøre det, og at der ville blive foretaget en sammenligning. Det var det, de havde brug for at vide, siger han til Avisen.dk.

Mediejurist: Meget, meget betænkeligt

På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kalder mediejurist Vibeke Borberg sagen for "meget, meget betænkelig".

- Hvis tømrermesterens udsagn står til troende, så er han blevet ført bag lyset. Det er presseetisk meget, meget betænkeligt, siger Vibeke Borberg til Avisen.dk, og fortsætter:

- Tømrermesteren og håndværkerne udfører på grund af produktions-selskabets iscenesættelse opgaverne på en måde, som de angiveligt ikke ville have gjort i virkelighedens verden. Man beder dem medvirke på en måde, som, uden de ved det, er meget omdømme-forringende og skadeligt for dem.

Hun opfordrer André Boas til at gå til pressenævnet med sagen.

Til Vibeke Borbergs kritik siger redaktør på TV 2 Jes Schrøder:

- Hun har ret i, at han er blevet ført bag lyset, hvis hans ord står til troende. Men det gør de jo ikke. Vi har ikke instrueret håndværkerne i noget som helst. Det er ikke på nogen måde blevet iscenesat. Det eneste, der er sket, er, at de har fået en mikrofon på, og har accepteret, at vi kan følge, hvordan han løser opgaven.

Ekspert i mediejura Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet siger, at reglerne for god presseskik betyder, at man som udgangspunkt skal holde de aftaler, man indgår.

- Det er altså problematisk, hvis man i en kontrakt fortæller medvirkende i en udsendelse noget, som er urigtigt eller misvisende i forhold til intentionerne. Det kan godt være tilfældet her, siger han.

Redaktør på TV 2 Jes Schrøder mener, at deltagerne gik ind i programmet med åbne øjne.

- Præmissen for håndværkernes medvirken er at de skal agere så naturligt som muligt. Det er rigtigt, at vi tilbageholder oplysninger om, at der var et andet firma, der skulle udføre præcis den samme opgave, og om hvem det andet firma er. Men deltagerne fik at vide, at der var tale om et eksperiment, og at der ville ske en sammenligning til sidst i programmet. De gik ind i det med åbne øjne, siger han.

"Næsten som et rollespil"

Vibeke Borberg hæfter sig især ved, at André Boas hævder, at hans firma ikke får mulighed for at udføre arbejdet, sådan som de normalt ville gøre.

- Det var nærmest som et rollespil, hvor vi skulle vise så mange forskellige typer arbejde som muligt, for at de kunne filme det. Derfor havde vi ikke tid til at gøre taget færdigt, siger André Boas.

Den kritik har han også fremført i et Facebook-opslag, som efterfølgende er blevet delt over 3.300 gange.

Bajere og byggerod

André Boas hævder også, at produktionsselskabets optagelser er misvisende. Det gælder blandt andet klipningen af lange pauser og af at han og sjakket drikker øl på arbejdspladsen.

Det er ikke en version, som TV 2-redaktør Jes Schrøder kan genkende.

- Vi skildrer, hvad der skete, på en fair måde. Tv-holdet har slet ikke blandet sig i håndværkernes arbejde. Den eneste kontakt, der var på byggepladsen, var mellem firmaerne og kunden, og alt blev filmet med opsatte kameraer. André Boas må selv tage ansvar for sine handlinger, siger han.

"Danmark mod Østeuropa" bliver sendt torsdag aften klokken 20 på TV 2. Udsendelsen er den første i en række programmer, hvor danske og østeuropæiske håndværkere skal dyste.

Dette er en af de mest læste historier på Avisen.dk i 2017. Du kan læse fire af de andre her.

Fakta: Danmark mod Østeuropa

I TV2-programmet "Danmark mod Østeuropa” bliver to firmaer hyret til at udføre det samme stykke arbejde på et tag hos en privat kunde i Hvalsø ved Roskilde.

Udsendelsen konkluderer, at det polske sjak er både hurtigere, bedre og billigere.

Det ene firma, Boas Byg Aps, har overenskomst og bruger danske håndværkere. De har senest fået en grøn smiley fra Arbejdstilsynet. 

Det andet, Skjoldborg Byg, bruger polske håndværkere uden overenskomst. De har senest fået en gul smiley, som betyder, at de har fået et påbud eller en afgørelse fra tilsynet.

De to firmaer får i udsendelsen begge fire dage til at arbejde på taget. De stiller hver med et sjak på fire mand inklusive chefen.

André Boas siger allerede fra start til kunden, at arbejdet ikke kan nåes på de fire dage. Han skal i stedet bruge 3-4 uger, fremgår det i udsendelsen. De aftaler derfor, at han skal nå så meget, han kan, på de fire dage, og så vil hun selv bygge resten færdigt med en bekendt, der er tømrer.

Da de fire dage er gået, er det danske sjak kun halvt færdige med taget. I udsendelsen ser man, hvordan de efterfølgende efterlader en del rod på taget. To byggesagkyndige vurderer herefter kvaliteten af deres arbejde til karakteren 0 på en tolvtrins-skala.

På den samme tid når det polske hold at blive helt færdige med taget. Til gengæld arbejder sjakket uden en lovpligtig skurvogn og uden overdækning på stilladset. Det sidste betyder, at taget på en regnvejrsdag bliver så vådt, at den ene håndværker i en meget dramatisk scene glider og brækker sin ankel, da hans fod hænger fast i en tagrende. Han er efterfølgende sygemeldt i fem uger.

De byggesagkyndige giver det polske sjak karakteren 7 for deres arbejde.

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

Billede af Oh Land
Kendte

Oh Land:

X Factor er jo ikke virkeligheden

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer