'Danmark mod Østeuropa' Boligejere: Polske håndværkere lige så gode som danske
Danske og polske håndværkere bliver bedømt nogenlunde lige godt i en undersøgelse. TV2-udsendelse tegner dermed et skævt billede i forhold til virkeligheden. (Foto: Arkivfoto: Steffen Ortmann, Scanpix.)
Udenlandske håndværkere er hverken bedre eller dårligere end danske håndværkere, viser undersøgelse. Uafhængige fagfolk siger, at udenlandske håndværkere ikke altid er dygtige nok.

Danske håndværkere holder mange pauser, drikker øl i arbejdstiden og er inkompetente. De polske håndværkere derimod er billigere, bedre og hurtigere. 

Det billede kan man sidde tilbage med efter TV2-udsendelsen 'Danmark mod Østeuropa', der blev sendt torsdag aften. Men spørger man boligejerne generelt, er billedet et andet. Faktisk er boligejerne lige tilfredse med udenlandske og danske håndværkere. 

- Blandt boligejerne er man generelt lige tilfreds, hvad enten man har brugt udenlandske eller danske håndværkere, siger arkitekt og fagekspert ved Bolius Boligejernes Videncenter Ole Vedsted-Jakobsen til Avisen.dk.

Han henviser til, at Bolius i flere år har fået lavet en stor undersøgelse af TNS Gallup. Heri bliver boligejere, der har fået arbejde udført af udlændinge, bedt om at sammenligne med danske håndværkere.

  • 52 procent af boligejerne siger, at der ingen forskel er på kvaliteten, hvad enten de bruger danske eller udenlandske håndværkere.
  • 29 procent siger, at kvaliteten er bedre af det arbejde, som danske håndværkere har udført. 
  • 19 procent siger, at kvaliteten er bedre af det arbejde, som udenlandske håndværkere har udført. 

Lille forskel 

I undersøgelsen er der en lille forskel på, hvor stor en andel af boligejerne, der for alvor har brændt sig på håndværkere. Generelt er det kun én procent, der har 'meget dårlige erfaringer' med håndværkere. Blandt dem, der har brugt udenlandske håndværkere, er den tilsvarende andel tre procent. Altså lidt flere meget utilfredse.

En undersøgelse gennemført af Ugebrevet A4 for år tilbage viste, at bygherrer, der har brugt udenlandske håndværkere, generelt var godt tilfredse. Og at det ikke altid var for at spare penge, at udlændingene var blevet valgt. 

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Eksperter: Udlændinge laver fejl

Selv om boligejerne bedømmer de udenlandske håndværkere godt, skal boligejerne passe lidt på med udenlandske håndværkere. Det mener to uafhængige byggeeksperter, som Avisen.dk har interviewet.

- Jeg anbefaler boligejere, der bruger udenlandske håndværkere, at føre skærpet tilsyn under byggeriet. Udlændingene har ikke den samme uddannelse som danske håndværkere og ved ikke altid besked om danske byggekrav og korrekte måder at udføre arbejdet på, siger Ole Vedsted-Jakobsen.

En anden uafhængig ekspert oplever også, at der nogle gange er problemer med kvaliteten, når udlændinge har haft gang i hammer eller pensel. 

 - Mit indtryk er, at 60-70 procent af alle fejl og mangler, som jeg opdager i byggerier, er lavet af ufaglærte eller udlændinge. De andre 30-40 procent er begået af faglærte danske håndværkere, siger Morten Kronholm Mathiasen.

Han er afdelingschef i rådgivningsfirmaet Byggesagkyndig.nu og er tømrer og bygningsingeniør.

Han oplever, at der blandt fagfolk inden for byggeriet er en stigende accept af håndværkere fra Østeuropa.

- Mit indtryk er, at inden for det seneste halvandet år er det blevet mere legalt blandt håndværksmestre og virksomheder at bruge udenlandsk arbejdskraft, siger Morten Kronholm Mathiasen, og fortsætter:

- Eksempelvis brugte HusCompagniet før i tiden stort set kun danske håndværkere, mens de nu bruger rigtig mange udlændinge. Og hvad jeg har set af deres byggeri, så gør udlændingene et udmærket stykke arbejde.

3F: Et udpræget dårligt eksempel

Danske håndværkere har ikke noget at skamme sig over. TV2's udsendelse er ikke repræsentativ for noget som helst. Det mener Palle Bisgaard.

Han er næstformand for 3F Byggegruppen, der har tusindvis af tømrere, murere og andre byggefolk som medlemmer.

- TV2’s udsendelse er et særdeles uheldigt og tilfældigt nedslag i branchen. Enten er der en tømrermester, som er blevet taget grundigt i røven, eller også er han et udpræget dårligt eksempel for standen, siger Palle Bisgaard.

Han mener, at danske håndværkere generelt sagtens kan tåle at blive vurderet.

- Undersøgelser peger i retning af, at danske håndværkere generelt er dygtige og udfører arbejde af høj kvalitet. De viser også på flere parametre, at danske håndværkere er bedre end østeuropæerne, men uden at østeuropæerne dumper i de undersøgelser, siger Palle Bisgaard.

via Listen To News