Øl i skurvognen? Her er reglerne for alkohol på jobbet
Ifølge tilsynschef i Arbejdstilsynet Charlotte Hougaard Juhl er der ikke egentlig lovgivning omkring alkohol på arbejdspladsen. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)
TV-programmet "Danmark mod Østeuropa" har skabt voldsom debat om, hvornår det er ok at tage en bajer i arbejdstiden.

Må man snuppe en kold øl eller en Gammel Dansk, når man er på arbejde?

Det har skabt stor debat, efter danske tv-seere i går kunne se tømrermester André Boas og hans sjak drikke øl på jobbet i programmet "Danmark mod Østeuropa".

Men hvad er egentlig reglerne for alkohol på jobbet?

Ifølge tilsynschef i Arbejdstilsynet Charlotte Hougaard Juhl er der ikke egentlig lovgivning omkring alkohol på arbejdspladsen.

- Der er selvfølgelig færdselsloven, som sætter grænser for, hvor meget man må have drukket, når man kører bil. Og så kan virksomhederne have deres egen alkoholpolitik. Men der er ingen regler i arbejdsmiljøloven, som bestemmer, om man må drikke, når man er på arbejde, siger hun til Avisen.dk.

En øl i sommervarmen

Selvom alkohol ikke er et område, som Arbejdstilsynet fører decideret tilsyn med, holder de tilsynsførende alligevel øje med, om der er situationer, hvor alkohol kan udgøre et arbejdsmiljøproblem, når de er ude på arbejdspladserne.

- Det er altid arbejdsgiverens ansvar at sikre, at arbejdet kan udføres sikkert og forsvarligt. Det er klart, at hvis vi kommer ud på en byggeplads, hvor nogen er voldsomt berusede, vil det være noget, vi tager fat i arbejdsgiveren om, eller griber ind overfor, hvis det er decideret farligt, siger Charlotte Hougaard Juhl.

I TV 2's udsendelse ser man Boas Byg holde to øl-pauser i løbet af en varm arbejdsdag. I et andet klip starter de dagen med en Gammel Dansk til morgenmaden.

André Boas mener, at udsendelsen er klippet sammen, så håndværkerne fremstår mere drikfældige end de er.

Sjældent problem

Charlotte Hougaard Juhl understreger, at det er op til den enkelte tilsynsførende i den konkrete situation at vurdere, om der er alkoholproblemer på en arbejdsplads, der kræver en reaktion.

- De fleste kan jo arbejde, selvom de har fået en enkelt øl. Men der er forskel på, hvilken type arbejde, man skal udføre. Hvis man skal sidde ved en computer, kan man måske tåle at få lidt mere indenbords, end hvis man skal stå oppe på et stillads eller betjene en farlig maskine, siger hun.

Tilsynschefen påpeger, at det er et meget sjældent problem.

- Så vidt jeg kan huske, er det ikke noget, vi har oplevet overhovedet, siger Charlotte Hougaard Juhl.

Alkoholindtag på jobbet bliver lige nu heftigt diskuteret blandt Avisen.dk's følgere på Facebook. Giv dit besyv med her:

via Listen To News